1793: Vlk a dráb
Niklas Natt och Dag
Michael Cardell série
1. díl >
Stockholm, 1793. Od smrti krále Gustava III. uběhl víc než rok a po městě se šíří dusivá atmosféra podezíravosti a zvěsti o spiknutí. V páchnoucích vodách jezera se najde mrtvola bez rukou a nohou, zohavená k nepoznání. Přestože Cecila Wingeho od stockholmské policie samotného čeká brzká smrt, neboť trpí souchotinami, ujme se případu. Brzy se zamotá do sítě temných tajemství a bezedného zla, do sítě, jejíž vlákna sahají až do nejvyšších vrstev stockholmské společnosti. Očima čtyř vypravěčů nahlédneme pod napudrovaný a omalovaný povrch Stockholmu na konci 18. století, pod nímž se objeví děsivá, temná a fascinující realita.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Historická detektivka par excellence. Švédský Stockholm na konci 18. století, drsná doba plná bídy, válek, epidemií (kam se hrabe koronavirus). A do toho se najde fakt hrozným způsobem zohavená mrtvola (kam se hrabe Jo Nesbo). Nesourodá dvojice v podání právníka umírajícího na tuberkulózu a opilého válečného invalidy se pouští do pátrání... Ze zaplivaných putyk, přes ženskou věznici až po dekadentní bordel pro ty nejmocnější a nejzhýralejší... Dobrá kniha do karantény:-)
V podstatě vše bylo napsáno v předchozích recenzích. Napínavá, čtivá kniha,psaná velmi zajímavou formou, perfektní překlad (obrovské díky paní prekladatelce), dokonalé a naturalistické vykresleni atmosféry Švédska konce 18 století-po přečtení knihy bych v té době opravdu žít nechtěl :-) ....a pro mě také velmi sympatičtí hrdinové....dávám pět z pěti a těším se už na 1794, mělo by snad vyjít velmi brzy i v ČR (snad to aktuální situace s koronou nezmění). Knihu určitě doporučuji
Odbiehanim od hlavnej linie a naslednym spojenim mi to pripominalo Problem troch telies (Spomienky na Zem) alebo Pulp Fiction, ale vsetko sa pekne pospajalo a vysledok bol slusny.
Nebylo to špatné čtení, autor měl děj promyšlený. Místy velice napínavé, místy však zbytečně natahované, hůře jsem se orientoval ve švédském místopise a názvech. Toto mi oproti knihám od Nesbo přišlo složitější
Kniha napsaná podle osvědčeného návodu, aby byla napínavá, čtivá a podobně. Prostě, když se dodrží nějaký postup a literární triky, tak to musí vyjít tak, jak to poslední roky vychází u jako Jo Nesbo, vždy však v nějak pozměněných kulisách. Né každý to umí, ale takových děl je už poměrně hodně. Dal bych asi 3,5 hvězdičky, půlky nejsou, takže 3... bavila mě, ale nic hlubšího jsem v ní nenašel.
Deprese, zmar, nechutnosti ... kdyz tuto knihu clovek cte, divi se, ze se vsichni nasi predkove nenachazeli permanentne v lihu ... za strizliva se tato doba dala prezit jen tezko. Alespon tak jak ji autor popisuje. Normalni jedinec - a hlavne zena - nemel moc sanci slusne prezit. A to uz neni zadny syrovy stredovek, ale 18 stoleti. Zajimava kniha, rozhodne neco jineho nez na co jsou ctenari historickych detektivek zvykli (nebo mozna neni jen mnoho historickych detektivek od svedskeho autora). Spise nez historicka detektivka je to takova pekne drsna sonda do zivota v 18 stoleti ... a v severske zemi (takze deprese dvojnasobna, jak uz to byva i u "modernich detektivek" ze severskeho prostredi). Jako prvotina rozhodne vyborne - hodnotim 4 + (5 hvezdicek nedavam kvuli samotnemu rozuzleni vrazdy, kde mi neco preci jen trochu vadilo, ale nechci tu davat spoilery).
Jak uz tu pisou jini uzivatele, kniha je rozdelena na 4 casti: 1) seznameni se s nasimi vysetrovateli "Vlkem a Drabem", nalez mrtvoly a patrani 2) popis vlastniho zlocinu (obe casti obsahuji jiste nechutnosti), 3) pribeh Anny Stiny (bezutesny) - osobne se mi tato cast libila nejvic a vydala by na samostatny roman 4) zaverecna cast kde se vsechno propoji.
Nektere veci mi na knize vlastne hodne vadily, ale na druhe strane knihu z hlavy jen tak nedostanu ... rozhodne me vtahla do deje a atmosfera je popsana vyborne. Takze pokud vam nevadi nejaka ta nechutnost doporucuji.
Začátek nezaujme, ale stojí za to vydržet. Po prvních padesáti stránkách jsem nebyla schopná přestat číst ????.
Začátek knihy je neslaný - nemastný, naturalistické scény někdy až odporné. Moje vřelé doporučení - vydržet - čím jste dále v příběhu, stává se lepším a lepším a nejde od ní odejít až do skvěle zkonstruovaného konce. Těším se na další dílo švédského aristokrata.
Zpočátku mi to připadalo celkem rozvleklé, pak mě zmátl skok zpět v čase, vlastně tak nějak všechno špatně... vůbec nevím, co se mi na tom líbilo, jednotlivě si vzpomínám jen na samá negativa. Ale přitom se mi to líbilo po celou dobu. Možná ta skvěle popsaná bezútěšná atmosféra... nevím.
Doporučuji.
Vlk a dráb nadchl a vzápětí zklamal. Skvělé vykreslení reálií, má to atmosféru, ale drsný čin působí ke konci zbytečně, neúplně, neuvěřitelně.
Nejsem častým čtenářem historických detektivek, ale pozitivní recenze v tisku, FB, webu...mně přiměly k tomu, si tuhle přečíst. Pocit bych popsal stručně slovy "slaný karamel". Kniha má něco přes 400 stran, podle mne by jí stačilo o třetinu míň. Má čtyři části, z nichž tři první spolu na první pohled nesouvisí, a teprve čtvrtá část je spojuje. Musím uznat, že to spojení je výborné. Nicméně v prvních třech částech na mne bylo poněkud hodně naturalismu, který by snad v některých momentech obstál u povídání markýze de Sade, ale na druhou stranu i ty nejdrsnější scény jsou popisovány kultivovaně, nevulgárně. Tady je asi výrazný vliv překladu. V celkovém pojetí kniha začne relativně brzy odrazovat, máte chuť ji odložit. Ale ve stejném okamžiku vás téměř magicky přitahuje, nedokážete ji odložit. Prostě kontrast chutí - jako slaný karamel. Někomu se nelíbí, jiný právě takový kontrast miluje. Za mne - je to příjemná změna, ale jsou i větší lahůdky.
Kniha mi dala docela zabrat, neboť historické romány nejsou zrovna to, co bych vyhledávala. Anotace mě ovšem přesvědčila pozměnit žánr. A nebylo to vůbec marné. Pomalu se rozplétající klubko jedné vraždy, která je sice stěžejním tématem, ale cesta k vyřešení vede přes více vrstev příběhu. Spíše než detektivka je kniha temnou a drsnou sondou do švédské historie, lidských pohnutek a osudů. Místy hodně upovídané a rozvláčné, nicméně zanechává ve mně dojem zdařilé prvotiny zajímavého autora. Přidanou hodnotou je, dle mého smělého úsudku, výborný překlad. Tady si budete češtinu užívat.
Po celou dobu četby jsem zažíval nechuť a zmar. Zprvu jsem se do příběhu (napůl detektivky, napůl románu) nemohl začíst. Vadil mi způsob vyjadřování i detailní popis reálií. Někde mezi třetí a pátou kapitolou nastal ale zlom. Konečně jsem se začetl. Najednou mi nic nevadilo. Zároveň se dostavil neklid, podivné napětí a obava o hlavní postavy. Po přečtení mi pak děj knihy ještě několik dnů rezonoval v hlavě. Příběhy, které zalezou až pod kůži, mám rád. Smekám před autorem, který dokázal tak mistrně pojmout a vytvořit příběh z dějin Švédska.
Velké překvapení. Mladý autor, který neusíná na vavřínech, ale slibuje pokračování v podobném duchu. Ti, co si knihu přečetli přede mnou a zaujala je, v podstatě napsali všechno, co bych napsala i já. Pochmurná historická detektivka, která plně vystihuje temné stránky člověka. Nepochopitelně zohavená mrtvola na začátku, 4 části knihy vysvětlují, jak došla ke svému hroznému konci a kdo to způsobil. Všechny jednotlivé části jsou vyvážené, v té druhé vidím paralelu se současnou dluhovou pastí se stejnými následky. Bezpráví a zkorumpovanost provází lidstvo patrně od věků. I tady kraluje. No, a naší detektivové pátrači - bezruký dráb a jeho na smrt nemocný intelektuální kolega, který prosazuje lidskost a spravedlnost, nás přivedou k rozuzlení. I když je kniha vysloveně naturalistická a depresivní, přesto je hodnotná a přínosná. Přečetla jsem pozorně i doslov! Další díly doufám brzy vyjdou.
Netradiční historická detektivka ze Stockholmu konce 18. století. Co se knížce nedá upřít, je celá řada nechutných popisů, ať už přímo dotýkající se způsobu vraždy mladíka, tak i chování a výčet situací okolo hlavních aktérů. Příběh má specifickou atmosféru zvrácenosti, hrůznosti a temnoty. Na pozadí odráží méně i více známé místní historické souvislosti v širším kontextu s evropskými dějinami.
Kniha je rozdělená na čtyři části, kdy každá ukrývá příběh jiné postavy. V závěru se vše důmyslně pospojuje.
Zhruba čtvrtinu knihy jsem se sžívala s příběhem, než jsem se naplno začetla. Pak už to byla jízda až do konce. Kniha nebude pro každého, ale za mě má doporučení.
Z každej strany sa mi hrnuli na knihu vynikajúce recenzie. Detektívkam sa vyhýbam /jedinou výnimkou je séria Barbarič a Stein od Červenáka, a že je to poriadny náklad krimi a histórie/ a tak som sa pre 1793 rozhodol.
Veľmi zvláštna je koncipácia celého príbehu. Má štyri časti a vyšetrovaniu prípadu sa v podstate venuje len prvá a posledná časť, zvyšné dve sa venujú zisteniu totožnosti zavraždeného. Samotný dej ma nie príliš pohltil, ale na obranu príbehu musím potvrdiť, že opis mesta a spoločnosti je vynikajúci. Neviem či všetky krimi sú písané takto /asi nie/, ale ozaj mi chýbalo hlbšie vyšetrovanie prípadu.
Celkovo som však viac sklamaný, najmä na základe recenzii.
Tak já jsem asi divná, ale mne tedy knížka nejen že nenadchla, ale otrávila natolik, že jsem ji nedočetla. Zvládla jsem to cca po stranu 150, kdy jsem se definitivně rozhodla, že stačilo. Netvrdím, že zápletka nebyla zajímavá, ale jednak na mne kniha působila velmi temně (což byl patrně autorův záměr a musím uznat, že prostředí vykreslil dokonale) a to mi nedělá dobře, ale především nemám dojem, že bych potřebovala znát přesnou konzistenci ranní stolice některé z postav.
Tahle detektivka je úplně jiného ražení. Nepřemýšlíte s detektivem kdo je vrah. Místo toho, přemýšlíte, jak byste se zachovali sami na místě některých postav.
Je to perfektně napsaná detektivka. Nikdy to nedělám,ale tentokrát jsem musela při dočtení pár kapitol se podívat dozadu jak to dopadne s hl.hrdinou či hrdinkou.
Dík za vynikající překlad Romaně Švachové. Po řečtení jsem byla velmi ráda,že žiju v téhle době.
námořnictvo 18. století švédská literatura Velká francouzská revoluce (1789-1799) historické detektivky Stockholm námořní bitvy švédské detektivky konec 18. století historické rományAutorovy další knížky
2019 | 1793: Vlk a dráb |
2021 | 1794: Tři růže |
2023 | 1795: Honicí psi |
Ponurý a drsný historický detektivní román. Bezútěšnost a bezpráví prochází celým příběhem. A i když se mi občas zvedal žaludek, musím říct, že kniha byla výborná a bavila mě.