Milada Horáková

Milada Horáková
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444697/bmid_milada-horakova-C2w-444697.jpg 5 177 177

Milada Horáková je nejznámější obětí politických monstrprocesů v Československu. 27. června 1950 byla popravena v Praze na Pankráci. Co o ní víme víc? Právnička, sociální pracovnice, poslankyně, aktivní účastnice prvního, druhého i třetího odboje, bojovnice za práva žen. Komiksová kniha spisovatele Zdeňka Ležáka a výtvarnice Štěpánky Jislové podává její život podrobněji - dětství, mladá léta, právnička na sociálním odboru, odbojová činnost, vězení nacisty, vstupem do politiky po válce, protikomunistický odboj po únorovém převratu, zatčení v září 1949, proces a jeho průběh až po rozsudek a popravu. Nedílnou součástí je i její soukromý život. Kromě toho kniha sleduje osudy vedlejších postav, čímž dokresluje charakter doby. Autenticky a velmi věrně vykresluje příběh jedné z největších osobností novodobých českých dějin. Kniha podpořena MK ČR.... celý text

sissque
18.08.2021 5 z 5

Pro jednou jsem zase vystoupila ze své komfortní zóny a ke čtení jsem si vybrala komiks.
Nebyla bych to já, abych ani v této formě nehledala nějakou přidanou hodnotu.

Stoprocentně musím nejprve vyzdvihnout grafickou podobu – ilustrace Štěpánky Jislové, včetně zvolených barev, příběhu přidávaly na atmosféře a kniha tak byla na pohled "líbivá".

Dále chci rozhodně zmínit celkové uchopení tématu.
Autor nás provází životem Milady Horákové od narození až po smrt, přesto bez zbytečných informací, dovídáme se pouze to nejpodstatnější.
Velmi se mi líbily také dvoustrany a vsuvky vykreslující dané období.
Na závěr také medailonky a zmínka o ostatních význačných osobnostech, které byly jistým způsobem zapleteny do Miladina života a již zmíněné doby.

Bohužel přiznávám, že se spoustou informací jsem se setkala poprvé a nedá mi se nevyjádřit k systému vzdělávání.
Snad už od základní školy se jede stále dokola dějepisecký model, jehož počátek nalézáme kdesi v pravěku a končíme maximálně okrajově u první či druhé světové války, více se totiž probírat nestíhá.
Na střední škole opět ten samý model.

V novodobých dějinách, ne příliš vzdálených, přesto velice důležitých, školy stále pokulhávají.
Vždyť osobnosti, jako byla právě Milada Horáková, či významné události, výrazně zformovaly naši budoucnost.
Dnešní děti netuší, co je to protektorát, k datu 17. listopadu je napadne jen zvonění klíči. Exkurzi do Osvětimi vnímají jako výlet na místo, kde zemřela spousta lidí, protože jim k tomu nikdo nic více neřekne. Takhle by se dalo pokračovat dále.

Co nám je dnes všechno umožněno, kam až se jako člověk můžeme dostat.
Co všechno již bereme jako samozřejmost, za to někdo dříve musel bojovat.

Knihu s celkovým jejím obsahem doporučuji ke čtení nejen mladším generacím.
Určitě mám v plánu přečíst si také další autorovu knihu Anthropoid aneb zabili jsme Heydricha.

Adelína_čte
04.08.2021 5 z 5

Před nějakou dobou se mi do ruky dostalo komiksové zpracování života Milady Horákové, které vyšlo vloni ku příležitosti sedmdesáti let od vykonstruovaného monstrprocesu a justiční vraždy této právničky, sociální pracovnice, poslankyně, aktivní účastnice prvního, druhého i třetího odboje, významné bojovnice za práva žen, manželky a matky.

Musím především ocenit vizuální stránku, jejíž autorkou se stala výtvarnice Štěpánka Jislová. Styl kresby byl velice působivý a výběr barev a jejich odstínů mu dodal tu správnou skličující atmosféru.
Tohle předčilo má očekávání. Důstojná, dobře zpracovaná a důležitá stostránková kniha o význačné české ženě, která pro své názory a přesvědčení obětovala život.
Obsah zpracoval Zdeněk Ležák a také povedeně. Sem tam mi přišly některé z informací trochu subjektivně zabarvené, ale ve výsledku mi to ani nevadilo.
Ocenila jsem, že prostor dostaly i další významné osobnosti tehdejšího dění, několika z nich byly věnovány celé stránky, mimo jiné např. Františce Plamínkové, Alici Masarykové, Tomáši Garrigue Masarykovi nebo Edvardu Benešovi.
Dalším plusem byly pak stránky věnované faktům, osvětlení politických poměrů, událostí a okolností. Ty celé publikaci dodávaly na ucelenosti a plno věcí jsem díky nim snáze pochopila. Na konci knihy pak najdete několik slov o odkazu Milady Horákové a rejstřík klíčových postav v onom procesu s jejich medailonky.

Ďumbierka
08.05.2021 5 z 5

Veľmi fajn čítanie, ktoré bolo pre mňa ešte oveľa pútavejšie vďaka nádherným ilustráciám - obrázkom v tomto komikse.

Dokonale to vystihlo celú tú atmosféru príbehu a ja som sa neubránila ani slzám - no čo, som citlivka.

Vrelo odporúčam.

Milada Horáková bola jedna pozoruhodná a silná žena a mať takýto knižný skvost v knižnici, to nikdy nie je na škodu.

pepap
17.04.2021 5 z 5

Prehled zivota Milady Horakove, vyjimecne zeny Ceskoslovenska, ktera bojovala se stejnou vehemenci proti nacismu, komunismu, za prava zen i za uprchliky, lidi v nouzi a socialne slabe. Tato doba nepatri mezi detajlne probirane v ramci hodin dejepisu a tak komiksova kniha velmi usnadnuje a zprijemnuje celkovou orientaci v dobe, pomerech i dulezitych akterech celeho pribehu. Zaverecny medailonek dulezitych osobnosti je vyborny. Velmi me zaujalo uz uvodni slovo. Vrele doporucuji.

fvalek
07.04.2021 3 z 5

Milada Horáková je osobnost, o které si můžete říct, že je potřeba tenhle příběh připomínat a ctít, zároveň si ale osobně po knihách, filmu, nekonečných přednáškách apod. říkám, že to zase nemůžeme úplně přehánět, vytrhnout jednu oběť z davu a blahořečit ji na úkor tisíců jiných lidí s podobným osudem čistě proto, že je to aktuální mainstream (to je tak kontroverzní názor, až se sám sobě divím). Ale to není myšleno špatně, jen to pak inklinuje k tomu velmi silnému názorovému zabarvení autorů. Objevuje se tu názor, že v předmluvě ji autor nepopisuje jako světici, ale v celkovém vyznění komiksu se mi to úplně nezdá. Nevím, do jaké míry jsou konkrétní dialogy vykonstruované nebo potvrzené na základě nějakých osobních písemností a pamětníků, ale v komiksu se Milada jeví jako anděl, čistá duše, neposkvrněná... a ano, jsou to přívlastky, které na ni určitě sedí, ale je to až moc kondenzované a kniha je tak od začátku do konce chvalozpěv, ve kterém nutně nechybí i nějaké špatnosti, ale chybí tam realita běžného života, protože to pak vypadá, že i když Milada šla nakoupit, tak vlastně i tam konala dobro a pořád, pořád. A v samotné podstatě nemám nic proti, ale pokud chceme číst historicky věrnou biografii, nesmí to být ani komunistická propaganda o monstru Horákové, zároveň ani zcela nekritický chvalozpěv. Ale okey, je to víceméně vzdělávací komiks pro dorost, tak musíme trošku povzbudit vlastenectví.

Co se mi moc líbilo byly medailonky postav a dvojstrany ve stylu jakýchsi "infografik" s informacemi o historickém období a zřízení. Opět ale musím říct, že hodně informací je redukovaných na minimum a silně zabarvené názorem autora, např. "a tak nás západní spojenci hodili přes palubu" - jednak to zní jako sovětská agitka, přičemž krátce po tom nacisté se sověty ruku v ruce porcovali Polsko, zároveň ten Mnichov prostě doopravdy nebyl až takový kopanec do zadku, jak si často Češi snaží namluvit, tam šlo o mnohem víc než o to, co se tahle jedna shrnující věta snaží říct. A to je škoda, protože Milada Horáková komiks by měla být i trošku historicky věrná, a pokud si dala za cíl popsat dobu, no tak se ale musí trošku snažit. Protože co si vezmou čtenáři z takového komiksu? Určitě ne to, že Horáková byla evangelistka a chodila s Horákem, ale to, že nás západ nakopal. Další informace, co mě trošku zamrzela byla zmínka "A tak sem z pohraničí přijelo 140 tisíc Čechů, Němci a asi 20 tisíc Židů... bla bla... všem se našel nový domov" - ehm, no oni Češi v té době docela silně jeli po vzoru Německa a dost tu kvetla židovská otázka, ale o tom se víc taky nikdo nezmiňuje, všechno totiž bylo super... Tahle historická faktografická stránka kolísá od začátku do konce v různých bodech, což opravdu zamrzí.

Velká pochvala za Františku Plamínkovou, o které 95 % Čechů neví, že existovala. Stejně tak za feministický ráz komiksu, který mu sluší a celkově představuje řadu osobností, které si zaslouží být známy. Kresba je moc hezká, netradiční, ale přitom tak známá, je to uklidňující. V závěru mi asi nezbývá, než komiks i po tolika výtkách pochválit. Stále ale váhám, jestli ho brát víceméně jako čtení pro zajímavost, nebo mu dát nějakou větší vzdělávací hodnotu, protože s některými věcmi jsem silně nespokojený.

Nikkiproch
23.01.2021

Skvělé zpracování osudu významné osobnosti českých dějin poutavou komiksovou formou.

emanea
07.01.2021

Kniha naprosto předčila mé očekávání - koupila jsem si ji naslepo za účelem rozšíření povědomí o tehdejší době a už po přečtení prvních stránek mi bylo jasné, že jsem vybrala správně. Navzdory komiksové podobě je kniha nabitá informacemi, přehledná, poutavá a díky svému zpracování jistě zajímavá i pro mládež.

Lejčís
03.01.2021 5 z 5

Nádherná publikace, co si zaslouží víc pozornosti! Touhle formou by mělo vycházet více osudových příběhů, neboť jsou pak dostupnější širší veřejnosti a hlavně mládeži, potažmo dětem.

Boboking
28.10.2020 4 z 5

Velmi zajímavý komiks o postavě, o které, přiznám, jsem věděl jen to co všichni, popravena komunisty. Líbila se grafika, bez experimentů, medailonky postav, předmluva, ve které autor se nesnažil vyobrazit Horákovou jako "světici".

HDosoudilová
16.10.2020 5 z 5

Velmi zajímavý komiks, který čtenáře seznámí s celým životem Milady Horákové. A nejen jejím. Jsou zde přiblíženy životy i jiných osobností této doby ale především historické události a souvislosti. Tato novodobá ale dost zlomová historie se totiž na školách moc neučí. A spousta studentů už tuto látku moc nevnímá. Možná by takové knihy mohly být takovou malou zábavnou pomůckou ke studiu.
Za sebe moc doporučuji hlavně těm, co nechtějí číst "tlusté odborné bichle"

SlamLenka
02.10.2020 4 z 5

O Miladě jako o osobnosti se nebudu rozepisovat, ta je a navždy zůstane hrdinkou a symbolem boje za svobodu a demokracii. Komiks však nabízí i seznámení s dalšími osobnostmi, které ctily stejné či podobné hodnoty jako Milada. Podobně představuje i jednotlivé aktéry monsterprocesu, v němž byla tato silná žena odsouzena k trestu smrti. Komiks je výtvarně hezky zpracovaný a pro mě asi o dost stravitelnější než komplexní biografie, i tak jsem se ale samozřejmě neubránila slzám… Historická fakta, jimiž je kniha doplněna, dávají Miladině příběhu rámec a jsou přínosné k pochopení souvislostí. Drobnou výtku bych měla jedině k jejich řazení. Mám pocit, že by je šlo do příběhu integrovat lépe, ale to je víceméně drobnost – na síle příběhu to nic nemění.
Tenhle komiks rozhodně doporučuji!

Páájinka
29.09.2020 5 z 5

Velice doporučuji pro žáky ZŠ. Nenásilně, pěkně, stručně, jasně vysvětleno dění v naší republice. Je zde vykreslena statečnost Milady Horákové a jiných.

charlizee
08.09.2020 5 z 5

Tuto knihu bych normálně zařadila do školních osnov. Komiks? Komiks!
Děcka to bude bavit, protože obrázky a dialogy, takže maximálně přístupná forma, přitom ale napěchované informacemi, které jsme my teda v dějepise neprobírali...
Umanutost (v dobrém slova smyslu) JUDr. Horákové mi znovu a znovu bere dech...
P.S.: Studenty bych za odměnu otestovala, kdo z nich v knize odhalil faktickou chybu - jedna významná se v knize bohužel opradu objevuje...

JajaCZ
02.09.2020 3 z 5

Je skvelé, keď sa dôležité momenty z histórie a dejiny podajú v takto odľahčenej a pochopiteľnej forme. Rozhodne by som tento štýl odporúčala zaviezť do škôl.Musím ale nejakú tu hviezdičku strhnúť za to množstvo informácii, ktorú sa tam autor snažil za každú cenu natesnať. (napr x strán medailónkov) Ocenila by som viac popisov o tom, aký Milada bola človek, ako bola žena. Síce ju prirovnávali k T.G.Masarykovi, ale v komikse som jej charakter príliš nevycítila. Začíname zľahka a potom sa rútime rozbehnutým rýchlikom a sme prevalcovaní informáciami. Každopádne komiks odporúčam :)

Gooverka
15.08.2020 3 z 5

Myslím, že toto by mohla být skvělá povinná četba do škol. V komiksu je jednoduše a srozumitelně vysvětlena doba, ve které Horáková žila a stejně tak i její osud. Ilustrace byly nádherné, ale musím říct, že mě komiks po své obsahové stránce trochu zklamal. Vadily mi historické vsuvky, které znám detailně i několik posledních stran, kde jsou na pár řádcích představovány osobnosti této doby. Oceňuji, že jsem se dozvěděla více informací o Miladiných spolupracovnících, které jsem neznala, ale třeba popisek k Edvardovi Benešovi mi tam vyloženě vadil. Jak jsem psala na začátku, pro lidi/děti, kteří tuto dobu neznají, to bude určitě skvělá kniha. Já bych ale více ocenila informace o životě Milady Horákové a třeba i o její rodině, na kterou se s takto silnou ženou v popředí trochu zapomíná.

NONAM
07.08.2020 5 z 5

Já jako puberťák jsem si tuhle knihu užila. Líbilo se mi zpracování téhle knížky a ta ilustrace...
Přečetla jsem jak já tak i mamka, takže doporučuji

Anna27
05.08.2020 5 z 5

Určitě bych zařadila do povinné četby. Ilustrace se mi líbí, zajímavé byly i vsuvky, které čtenáři doplní historické momenty a přiblíží atmosféru tehdejší doby a i mladší generace si může krásně udělat názor na to, co byli nacisté a komunisté zač. Paní Horáková je hrdinkou a v mých očích jedna z nejstatečnějších žen v naší historii.

rodak
26.07.2020 5 z 5

Nevšední a velmi zajímavé zpracování části českých dějin.Doporučuji všem věkovým kategoriim.

Seabeast
21.07.2020 5 z 5

Pokud existuje něco jako termín "povinná komiksová četba", tak je jím jednoznačně tento počin! Miladu Horákovou, jakožto silnou bojovnici proti minulému režimu (ale i mnoha dalším nekalým věcem), která byla sprostě popravena komunisty, je třeba znát a něco málo se o ni dozvědět. K tomu výborně slouží tento bravurně zpracovaný komiks o němž s hrdostí mohu prohlásit, že má svoji hodnotu. Bez omáčky předkládá, od narození až po osudnou smrt, příběh Milušky, tak, jak bychom si ho měli pamatovat. V závěru jsou navíc podrobné medailonky zúčastněných postav, které pro doplnění historických znalostí také dobře poslouží. Dále asi netřeba něco dodávat. Pro neznalé určitě vhodný a malbou vybroušený start, který vám vezme dech!

Astarothh
08.07.2020 5 z 5

Dokonalé zpracování života MH v komiksové formě. Hoooodně povedené!!