Milarepa
Eduard Tomáš
Románové zpracování pohnutých životních osudů tibetského mudrce a národního hrdiny Milarepy, který žil na přelomu 11. a 12. století, patří k vrcholům Tomášovy slovesné tvorby. Autor vychází z poměrně strohého podání Milarepova životopisu jeho žákem lamou Räčchungem a s pozoruhodnou literární invencí jej rozvíjí do kompaktního a působivého románového tvaru.... celý text
Milarepova nezapomenutelná duchovní cesta, velmi krásně a obsáhle zpracovaná p. Tomášem.
Co Sláča napsala, knihu vystihuje docela přesně, podobná kniha je Láma s paterou moudrostí.
....pro mě zatím nepřekonaná. Co je pro některé Bible, je pro mě Milarepa. Skvěle zpracované úžasným Eduardem Tomášem.
Krásné zpracování života Milarepy na jeho duchovní cestě. Kniha se mi moc líbila. Doporučuji. :-)
Diamant v mé knihovně, četla jsem ji třikrát a pokaždé jsem si z ní vzala něco nového. Je krásná, čistá, dobrá, prostě úžasná :-D
Pravdou je, že místy je to čtení poněkud těžší, ale převyprávění je skvělé a obsahuje vše důležité ze života Marpova žáka, který je společně s Tilopou a Náropou jedním ze zakladatelů a předních osobností budhistické školy Kagjü.
Ťažká kniha. Toho kto ešte nedospel odradí začiatok a zdlhaé a monotónne opisy Milarepovej oddanej činnosti s jediným cieľom. Spoznať Pravdu. Ten, kto vytrvá a dospeje až dokonca dostáva kúsok z toho, čo dosiahol sám Milarepa.
Pravdou je, že pana Tomáše moc nemusím, ale Milarepa se mu moc povedl. Kdo má rád duchovní tématiku Tibetu, bude spokojený a jistě se ke knize časem vrátí.
1999 | Milarepa |
2000 | Jóga pozornosti |
1999 | 999 otázek a odpovědí na cestě poznání |
1998 | Paměti mystika |
2000 | Tajné nauky Tibetu |
Nádherný příběh!!Těžko uvěřit že od tak skromného autora :-)