Milenec lady Chatterleyové
David Herbert Lawrence
![Milenec lady Chatterleyové Milenec lady Chatterleyové](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39125/bmid_milenec-lady-chatterleyove-nFZ-39125.jpg?v=1550296092)
Román o milostném vztahu aristokratky s mužem mimo vlastní společenskou třídu.
Literatura světová Romány
Vydáno: 1994 , Český klubOriginální název:
Lady Chatterley's Lover, 1928
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Akoby som tam videla medzi riadkami osobný dialóg autora so Schopenhauerom, ale aj ďalšie väčšie dôkazy zdrojov, ktoré si spisovateľ preberal v potácaní sa sexuálnou tematikou, ktorá nabrala obrátky už v druhej polovici 19.storočia a teda nie je až taký výnimočný tento román v súvislosti s "dvahou" publikovať erotikuš theme. Navyše v jeho dobe už psychológia, ktorá sa zaoberala libidom bola v plnom prúde... takéto romány, príbehy a štúdie by sa ukázali oveľa skôr nebyť moci cirkvi, sliedila a odstraňovala hriešnikov od 15. storočia, ale moc slabla, a nakoniec ju zlomila Veľká Fr. revolúcia a vláda jedného, ergo politické riadenie, ktoré sa prudko zmenilo. Čo sa týka obsahu, myslím, že často autor v dôsledku toho, že bol mužom, si zamieňal pohľad lady chatterlyovej s jej milencom, resp. že to, ako celé dejstvo vnímala ona, bol v skutočnosti pohľad muža mellorsa, alebo samotného autora, komu sa ako páči, teda connine myšlienky mi prišli nepresvedčivé, žena inak uvažuje, autor veľmi zanedbal otázku istoty, zázemia a ženského cieľa vytvoriť hniezdo (ako na to nezabudol a dobre popísal v anne karenine tolstoj v postave kitty!) a to všetko pozastavil na úkor sexu, ktorý je priroitou muža, nie ženy, akoby sa s tým lawrence nechcel zmieriť a hľadal dôvody, ktoré by ženu presvedčili o pozitívach sexu.... ja mám pocit, že to nevyšlo, ale nevadí, možno sa mýlim... aby som nekritizovala len v zlom, bolo aj pár dialógov výstižných a vtipných
![Ajrad1981 Ajrad1981](https://www.databazeknih.cz/img/users/52_/52555/m_ajrad1981-JUA.jpg?v=1554568401)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Při čtení mi vadily politicko-sociální řeči, ty mě tedy fakt nebraly. A nudily. Bez nich by se mi to četlo o hodně líp.
![taikatalvi taikatalvi](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/24612/24612.jpg?v=1381127963)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Táto kniha je na dobu, v ktorej bola vydaná, šokujúca. Dnes? Ani nie. Hoci opisy niektorých scén sú prezdobené a až príliš romantické, Lawrence bol na svoju dobu génius. Odvážil sa opísať to, o čom sa v spoločnosti iba šuškalo. Bol zvozený kritikou a spoločnosťou, ale táto kniha si svoje miesto v svetovej literatúre našla. Dielo bolo aj sfilmované, odporúčam verziu Lady Chatterley so Seanom Beanom v hlavnej úlohe, natočené s BBC.
![Danielka001 Danielka001](https://www.databazeknih.cz/img/users/85_/85810/m_85810-AMX.jpg?v=1459855063)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Na začátku knihy jsem si říkala "proč jsem si to koupila, nepřečtu ani dvě stránky". Přečetla jsem!!! Přečetla jsem celou jedním dechem - velmi nadčasové dílo dle mého názoru.
![MaKöC MaKöC](https://www.databazeknih.cz/img/users/92_/92734/m_makoc-S8W.jpg?v=1540904886)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Na knihu jsem byla velmi zvědavá, po přečtení několika komentářů se mi zachtělo objevit svět lady Chatterleyové a utvořit si vlastní názor na celý její příběh, na hořkosladký bol její velké lásky! A kniha mě opravdu nezklamala, je velmi čtivá, určité pasáže doslova strhující a otevřenost výpovědí milostných scén nadmíru vkusná. Vnitřní pocity ženy jsou popsány mužem.. pan spisovatel se tedy vyznal..! :)) Neukončený děj je perfektní pointou, netradičně ukončený milostný román, s tím se člověk hned tak nesetká a klobouk dolů za tento závěr, můžeme se jen dohadovat, zda lady Chatterleyovou a pana Mellorse čeká nekonečné štěstí.. Láska je zde vyobrazena jako cit ne vždy zrovna příjemný a okázale šťastný, spisovatel podává také jiný pohled.. na lásku zraňující, tíživou, plnou očekávání a domněnek. Čtenáři však není nic vnucováno ani namlouváno, je pouze svědkem jednoho vztahu se všemi jeho horempády. Jako v životě. Sladký bol!
![kolacky kolacky](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/22834/kolacky-Oap.jpg?v=1619696292)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Mohlo by se to někoho dotknout i dneska, vím o pár "puritánech"... Ale jinak dobré čtení o dvou, kteří se našli. Connie a Mellors měli štěstí a shodli se vkusem, potřebou a temperamentem a věřím, já optimista, že spolu nakonec byli a byli šťastní.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Zvláštní, dočíst knihu v předvečer výročí úmrtí autora (+ 2.3.1930) :) Dokázal být na svou dobu velmi otevřený a tím nám poskytl ojedinělé svědectví o své době. Překvapující je, že se za ta léta vlastně až tak moc nezměnilo. Jen dnešní stroje jsou možná trochu jiné, ale vnímání sexuality a lidské problémy s tím spojené zůstaly stejné. Stejně jako u dalších dobrých knih jsem měla ten zvláštní pocit, že odkrývá něco, co je jen můj subjektivní prožitek a zkušenost... Pozitivní na tom je, že jako lidstvo přes to stále žijeme :)
![Edeltruda Edeltruda](https://www.databazeknih.cz/img/users/65_/65015/m_edeltruda-sUt.jpg?v=1540835891)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Román po 90. letech asi už kromě zarytých puritánů dnes málokoho vysloveně pohorší, ale jako oslava sexuality, přirozenosti a kritika zbytečného mudrování funguje stále. Alespoň pro mě.
![Ajvet Ajvet](https://www.databazeknih.cz/img/users/77_/77878/m_77878-I7G.png?v=1459855057)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Po skvělých doporučeních jsem od knihy očekávala mnoho, bohužel mě tolik neoslovila. Ani pan Mellors.
![Space.Junkienka Space.Junkienka](https://www.databazeknih.cz/img/users/77_/77649/m_77649-QJV.jpg?v=1516803152)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Erotický román...Možné v roce 1928, ale dneska rozhodně spíše lehce lehtivé :). Knížka, která není nejlepší ze všech, ale každý by si ji měl přečíst. Každopádně z mého pohledu doporučuji pevnou vazbu nakladatelství Odeon, překladatelky Petry Martínkové. Četla jsem obě verze a občas se nestačím divit, jak rozdílný je pohled překladatele a překladatelky, a také jak jim v tom čeština krásně napomáhá :D.
![Kolaloka Kolaloka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Kniha mi byla představena jako erotický román, erotikou ale nikterak prosycena nebyla (až na pár lechtivých scén). Dle mého názoru by se dala zařadit spíše mezi psychologicko-společenské romány.
Typ knihy, který přečtete jen jednou, mezi své "srdcovky" ji rozhodně nezařadím, na druhou stranu vůbec neurazí, takové příjemné odpočinkové čtení.
![magickajana magickajana](https://www.databazeknih.cz/img/users/92_/9200/9200-UL5.jpg?v=1477943122)
Opravdu zajímavá knížka. Ne každý ji překousne, ne kvůli erotice a sexu, ale kvůli všem těm ostatním věcem, kterými je kniha nabitá. Osobně se mi ten kontrast mezi líčením sociální a ekonomické situaci během průmyslové revoluce v Anglii a líčením prapodivného vztahu dvou lidí, kteří oslovují své pohlavní orgány ještě prapodivnějšími názvy líbil :)
![Dáma s hrnstjm Dáma s hrnstjm](https://www.databazeknih.cz/img/users/30_/30961/dama-s-hrnstjm-YVX.jpg?v=1540826208)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Tato kniha mi vůbec nesedla... Téma je sice kontroverzní, ale všechny ty hluboké myšlenky, které se v knize podle doslovu údajně nacházejí, jsem tam vůbec neobjevila. Maximálně mě vytáčela ona lady, která neměla špetku sebeúcty a vůbec nepoznala, že dost z toho, co si vyslechla od svého milence, byly spíš urážky žen než komplimenty vůči její osobě (a je zajímavé, že na mnoho z nich vůbec nereagovala - asi to autorovi nepřišlo důležité). A opravdu doufám, že to děsné milencovo nářečí nebylo v angličtině tak strašlivé jako v češtině. Měla jsem problém knihu dočíst a už se k ní nejspíš nevrátím.
![Daffodila Daffodila](https://www.databazeknih.cz/img/users/47_/47161/m_daffodila-HkX.jpg?v=1672838787)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Trochu mě zarazilo, že tohle kdy bylo pokládáno za hodné zákazu kvůli "pornu v knize". Já tam tedy nic tak hrozného neobjevila. Pro mne to byla dobře napsaná kniha, jež popisuje vztah dvou rozdílných lidí.
![celavie celavie](https://www.databazeknih.cz/img/users/42_/42895/42895-g4f.jpg?v=1487625721)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Vzrušující počteníčko :-) Pravda chvílemi až příliš popisné......i když v určitých pasážích mi to vůbec nevadilo :-)
sex aristokracie, šlechta zfilmováno partnerské vztahy 20. století erotika anglická literatura rozhlasové zpracováníAutorovy další knížky
2008 | ![]() |
2005 | ![]() |