Modřiny
Michal Kliment
Ostravská periferie Modřiny byla svědkem vraždy a znásilnění hned dvakrát, přičemž mezi jednotlivými zločiny již uplynula pěkná řádka let. Oba vyšetřovatelé, Lošt i Brambor, se vrhají do pátrání za použití všech možných prostředků své doby, aby pachatelé otřesného činu byli dopadeni co nejdřív. Odhalují přitom skutečnosti zcela nečekané a šokující. „Na místě, kde ráno po obloze nestoupá slunce, ale jenom vozíky s uhlím připevněné k ocelovým lanům“ je však velmi obtížné vraha najít.... celý text
Asi bych brala, kdyby to bylo formou dvou samostatných příběhů. Co mi vadilo bylo jméno vyšetřovatele Brambor.
Zajímavý nápad, hodně čtivé, dobře napsané. Ale nenadchl mě ani nevtáhl do děje tak, že bych to hltala. Vrah se dal odhadnout a napadla mě i shoda mezi dvěma časovými rovinami. Ale píše kultivovaně a oproti staré gardě Cimický, Cílek, Uher, Fieber je to příjemné osvěžení
Vůbec ne špatně napsaná česká detektivka. Autor (zaplaťpámbu) odmítl jít cestou mnoha svých kolegů, zcela rezignoval na laciný humor i na vyčpělý arzenál béčkových kriminálek a rozhodl se oba paralelně prezentované příběhy (oddělené od sebe propastí let), vyprávět střídmě a bez laciných efektů.
Přesto na mě celé to vyprávění působilo trochu odosobněně, jako by člověk nečetl román, ale jeho PODROBNÝ OBSAH…
A možná mně trochu vadilo i použití dvou odlišných literárních FOREM (Ich-forma pro minulost, Er-forma pro přítomnost).
Příběh podle skutečné události. Minulost se protíná s přítomností. Zločiny které otřásly naší republikou. Protože Ostravu docela znám dokážu si představit místa kde se příběh odehrává. Skutečné kriminální příběhy mě bavily odjakživa a toto je jeden z nich.
Dobrá detektivka! Mám ráda spíš realistické zápletky a žádné velké fantazírování, což tato knížka splňuje. Jediné, co mi vadilo, je až přílišná stručnost; kdyby byl příběh a postavy rozepsány na větší ploše, vůbec by mi to nevadilo
Tak napůl. Jeden příběh je nadprůměrný, jeden je obyčejný. Ale psát umí, myslím, že má slušně našlápnuto. Pro mě by mohl napsat klasickou detektivku, abych mohla hádat vraha. Málokdo píše klasické příběhy, všechno je to o policistech a o tom, jak pátrají.