Moja duša zostala v Osvienčime

Moja duša zostala v Osvienčime
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523491/bmid_moja-dusa-zostala-v-osviencime-6517089c3c1e6.jpg 4 101 101

Neuveriteľný príbeh Slovenky Heleny Citrónovej a nacistického dôstojníka Franza Wunsche založený na skutočných udalostiach Osvienčim, 1942: Tento nezabudnuteľný román založený na skutočnej udalosti oživuje najsilnejší príbeh zakázanej lásky v dejinách. V Osvienčime obohnanom ostnatým drôtom sa napriek nepredstaviteľným prekážkam do seba zamilujú dvaja ľudia. To, čo sa stane potom, vám vráti vieru v ľudskosť a prinúti vás veriť v nádej aj tam, kde by nemala existovať. Helena vystúpila z dobytčieho vagóna na zamrznutú pôdu Osvienčimu. Zostáva jej dvadsaťštyri hodín života. Hneď zajtra ju plánujú zabiť, ani jej nevytetujú väzenské číslo. Kým okolo nej padá sneh, chveje sa, lebo vie, že bola odsúdená na smrť za zločin, ktorý nespáchala. Keď k Helene podíde dôstojník v sivej uniforme a odtiahne ju preč, obáva sa najhoršieho. Namiesto toho jej povie, že jeden z dozorcov má narodeniny, a prikáže jej, aby mu zaspievala. „Nechcem, aby sa ti niečo stalo,“ zašepkal a vtlačil jej do ruky lístoček. Keď si ho prečítala, celé telo sa jej zachvelo: Zaľúbil som sa do teba. Nasleduje príbeh lásky, ktorá bola zakázaná a nemožná, a predsa zachránila obom, a mnohým ďalších, život.... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , Motýľ

The Girl in the Striped Dress, 2019

Morana107
29.12.2023 3 z 5

Krásné.

Je to více než z poloviny fikce. V reálném životě se cesty židovky a nacisty rozdělily hned po válce.
Autorka ale chtěla dát knize vyšší princip a čtenáři hezký konec. Všechno je ale takové moc jednoduché, z tohohle pohledu to zní, že vlastně nebylo obtížné v koncentračním táboře přežít, realita v knize musela ustoupit milostnému ději.
Všehovšudy jsem jim ale fandila a Franze si nešlo nezamilovat
Doporučuji jako oddechovku.

Januli
18.12.2023 4 z 5

(SPOILER) Trochu jiná kniha o holocaustu, než jaké jsem již četla. I tady je opět spoustu krutosti, nad kterými přestává rozum stát, smrti.. na druhé straně láska Židovky a německého SS dozorce. Po přečtení knihy jsem byja zvědavá, jak to s nimi vlastně dopadlo a o žádné svatbě a společnému žití jsem jsem se nedopátrala. Vlastně jak skončila válka tak i jejich vztah. Takže to mi trochu vadilo, že to autorka popsala jinak, ale bez toho by to nemohla dát to toho příběhu, jaký napsala.

michaelaIQFK
08.12.2023 4 z 5

Ne tak dobrá jako třeba Tatér v Osvětimi, ale přesto velmi poutavá.

matesjepes
02.11.2023 5 z 5

Skvělá kniha.

Mojepočteníčko
19.10.2023 4 z 5

Zakázaná láska...opravdová...skutečná... existující...Ach!

Milostným vztahům, které vznikly na osvětimské půdě, moc nevěřím. Respektive, je velmi těžké uvěřit. Zvlášť, pokud se jedná o důstojníka SS a židovskou dívku. Jenomže Ellie Midwood já baštím všechno. Od prvního do posledního písmenka

Ústředním tématem knihy je vztah Heleny, židovské dívky, která jen o vlásek unikla smrti v plynové komoře a Franze, který patřil mezi důstojníky SS a působil v bloku zvaném Kanada.
Další dějovou linkou je soudní proces, odehrávající se v roce 1947, při kterém se má rozhodnout, zdali má být Franz za své válečné zločiny odsouzen nebo naopak propuštěn na svobodu. U celého soudního líčení je Helena přítomna, aby Franzovu výpověď podložila vlastním svědectvím.

Celý příběh vychází z reálných, historicky doložených skutečností a já musím říct, že jsem naprosto nadšená. Celý text působí tak...já nevím...přirozeně, že jsem ani na minutku nezapochybovala o jeho pravdivosti. Vztah, který mezi Helenou a Franzem vznikal, jsem prožívala od samého počátku. Stejně jako jsem vnímala všechny negativní faktory, které s tím vším byly spojené.

Je to příběh, ve kterém najdete nejen lásku, ale také krutost, smutek, bezmoc, potoky slz a smrt téměř na každém kroku.

Doporučuji všemi deseti! Ellie Midwood píše báječně, poutavě, citlivě, s pokorou a respektem k tak těžkému a smutnému tématu, jakým holocaust bezpochyby je. Děkuju za to !

Klímuška
19.10.2023 5 z 5

Román založený na skutečném příběhu Židovky Heleny Citrónové
a nacistického důstojníka Franze Wunsche.

Německo, rok 1947. Doktor Hoffman, americký psycholog sloužící v Německu, dostane na stůl případ poválečné denacifikace. Andrej Novák, bývalý vězeň
z Osvětimi a nyní "lovec nacistů", žádá, aby byl znovu prošetřen případ bývalého osvětimského dozorce France Dahlera, který zneužíval
a manipuloval s vězenkyní Helenou. K soudu se Dahler dostaví
s nečekaným svědkem. Je to Helena s níž se po válce oženil.
Tichá a poddajná Helena je zcela závislá na svém manželovi. Její výpovědí je Hoffman zmaten. Helena mluví o pachateli jako o spasiteli
a žalující stranu zpochybňuje. Vidí Helena minulost zkresleně nebo vypráví příběh neuvěřitelné lásky?

Knih z holokaustu je už napsáno mnoho, ale tento je neotřelý. Skutečné osoby, vykládání pohádek nacistů, práce v Kanadě nebo činnost Sonderkommanda. To vše v knize nechybí a člověku běhá mráz po zádech.
Do toho máme Helenu, za kterou pálí nacistický důstojník. Může však člověk ohánějící se bičem skutečně milovat, když nemá srdce? A jde se něho dívat jako na člověka a nevidět jen zrůdu?
Tohle je opravdu poutavý příběh, autorčino literární dílo z velké části založeno na skutečných událostech vyvolává spoustu pocitů.

Katulinka69
01.10.2023 5 z 5

Další silný příběh, který nechci hodnotit

Lena79
27.09.2023 5 z 5

"Ať už vás budou poslouchat, nebo ne, jen nezůstaňte zticha. Všichni se musíme postavit za spravedlnost. Oběti potřebují, aby za ně lidi mluvili. Jinak ti druzí budou moci jednoduše předstírat, že se nic z toho nikdy nestalo."

Příběh Heleny a Franze mě fascinuje, je pěkné, že něco takového jako je láska vzklíčilo na tak hrozném místě. Kniha je napsaná z různých úhlů pohledu, což považuji za velmi přínosné.

PetraN17
18.09.2023 5 z 5

Velmi povedená kniha, je poučné dívat se na průběh války z různých úhlů, hlavně číst a připomínat si, čeho všeho jsme schopní