Motáky nezvěstnému
Karel Pecka
![Motáky nezvěstnému Motáky nezvěstnému](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/153417/motaky-nezvestnemu-153417.jpg?v=1362566993)
Bylo mu dvacet let, když ho v květnu 1949 zatkli a odsoudili na jedenáct let za velezradu. Prošel kladenskými tábory, peklem jáchymovských uranových koncentráků (s neuvěřitelnými názvy Bratrství či Svornost) i příbramskými doly. Osud poskytl Karlu Peckovi (1928-1997) nejen těžko porovnatelné zážitky, ale i podivuhodné zocelení a neochotu uzavírat kompromisy. V románu vystupuje pod jménem Vilém Svoboda (Svob), popisuje denní zápas o přežití, boj o to,aby zůstak ještě přes všechnu hrůzu člověkem, nepředstavitelné poměry ve lágrech, beznadějný život muklů (Mužů Určených K Likvidaci), lidí, kteří ztratili budoucnost (nemají tušení, zda budou někdy propuštěni, a nevědí, zda se dnes najedí a zda dožijí příštího týdne), minulost jim mizí v nenávratnu a vrátit kam se nemají. Je to sirový a krutý záznam zrůdných poměrů v padesátých letech. Čte se s napětím a jedním dechem. Václav Černý nazval Peckův román „dějinami muže“, neboť mimo jiné zdůrazňují pevnost charakteru v nejtvrdších myslitelných podmínkách. ... celý text
![Lexand Lexand](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/119989/m_lexand-Gmx.jpg?v=1540834831)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Neznám lepší svědectví o lágrech 50. let. Muchovy a Stránského jsou přecejen o poznání slabší.
![čef čef](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/13435/13435.jpg?v=1381127950)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Mladická nerozvážnost a naivita přivede hrdinu do soukolí nápravného systému ČSR v tu nejméně příznivou dobu naprosté zvůle a panství "dělnické třídy". Určitě má právo vidět svět jako smrtonosný kolotoč, který dříve či později zdrtí každého. To mu však nebrání vést diškurz o podstatě bytí a hlavně podat to vše tak, aby nelhal - což v jeho mysli znamená říci pravdu celou a nezkreslenou, byť nepříjemnou pro sebe i adresáty. A tak dostáváme pravdu o poměrech v uranových a jiných dolech bez jakýchkoliv ideologických zkratek a zjednodušení, slovy člověka, který to vše odtrpěl aniž byl ohnut. Výjimečná vězeňská literatura.
![Pavelpi Pavelpi](https://www.databazeknih.cz/img/users/52_/5286/pavelpi-E8y.jpg?v=1540849932)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Ve srovnání s jinými knihami podobného žánru je tato kniha psána trochu jinak,řekl bych reálně.Celkem se mi líbila a myslím,že stojí za to si jí přečíst.
Československo 50. léta 20. století komunismus političtí vězni pracovní tábory rozhlasové zpracování zločiny komunismuAutorovy další knížky
1990 | ![]() |
1968 | ![]() |
1969 | ![]() |
2018 | ![]() |
1995 | ![]() |
Kniha byla napsána způsobem pro mě naprosto nezáživným a musela jsem se hodně nutit dočítat a neusínat. Obsahově mě ale kniha nezklamala. Chtěla jsem si přečíst reálné svědectví o českých lágrech a toho se mi dostalo a proto je mi líto, že mě to tak nebavilo. Byla to zvláštní doba a jelikož jsem ho nezažila, nikdy nebudu vědět jaké doopravdy bylo. Mám z toho zvláštní pocit.