Múdrosť starých psov
Elli H. Radinger
Psy sú našimi najlepšími učiteľmi Psy sú úžasné – vždy a v každom veku! Stráviť život so psom a sprevádzať ho v posledných rokoch života nám otvára oči aj srdce. Zostarnuté psy nás môžu mnohému naučiť: každý deň považuj za dar, nič neľutuj, staraj sa o svoju svorku, spoznaj to naozaj dôležité, nerieš nezmeniteľné, nauč sa odpúšťať, nikdy nie si pristarý na nové výzvy, vek je len otázkou postoja... a ešte oveľa viac. Elli H. Radingerová, autorka bestsellera Múdrosť vlkov a expertka na vlky a psy, prináša pozoruhodné príbehy, ktoré môžu slúžiť ako príklad dôvery, trpezlivosti, pozornosti, vďačnosti, intuície, lásky, odpúšťania a dôvtipu, ale aj toho, ako sa vyrovnať so smútkom a stratou. Kniha je ohromujúci kompliment najlepšiemu priateľovi človeka.... celý text
Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: 2021 , Ikar (SK)Originální název:
Die Wessheit alter Hunde
Dvěma slovy řečeno: nádherná knížka. Autorka svým vyprávěním ukazuje nejen moudrost psů a důležitost každého okamžiku, ale nabízí také obrovský prostor pro čtenáře, který se může z jednotlivých kapitol knihy poučit a převést si psí přístup k životu do toho svého. Na několika místech knihy se mi zdá autorka až přespříliš obětavá, kdy pejsky řadí ve svém životě nad vše ostatní, ale i tak... Je to skvělá a inspirativní kniha pro zamyšlení se jak nad našimi čtyřnohými miláčky tak nad sebou samými. Od přečtení knihy si užívám každého okamžiku s naším seniorským panem "špagetkou".
Krásná a naprosto pravdivá knížka. Během čtení jsem pořád odbíhala mazlit tu moji 11-letou seniorku, životní parťačku...
Krásná a uklidňující kniha o nehrocení a vůbec přístupu ke světu, životu a k druhým, navíc s rozkošnými obrázky. Po jejím přečtení už možná další literaturu tohoto směru nebudete potřebovat, prostě se jen zeptáte - co by udělal můj pes? - A máte jasno.
Jen na mě coby cynického kočkaře je paní fakt až moc zasněná, ale na to už jsem byla připravená z Moudrosti vlků :-)
Silné, dojemné až se někdy ani číst nedá... , ale hlavně pravdivé a tolik poučné , protože oni takoví jsou a oni nás učí...:-)
Knihu jsem si před pár dny koupila a hned v úvodu jsem plakala dojetím. Nádherná a silná publikace psaná srdcem a k tomu kouzelné fotky psích čumáčků. :-)
Fantastická kniha nejen pro pejskaře, ale pro všechny milovníky zvířat.
V knize jsou úžasné příběhy, fotografie a myšlenky.
Miluji autorčiny knihy. Jednou se k nim zase vrátím. :-)
Strašně moc moc krásná kniha,ještě teď si utírám slzu. Mám 8letou retrívří slečnu a musím říct, že čím dál víc si pejskem rozumíme.Máme jí vlastně jako dítě a musím říct, že s náma zažila moc věcí a dokáže je vracet už jen svojí přítomností. Moc jí milujeme a jsme rádi, že ji máme.
Kniha, která rozhodně není na cesty do tramvaje nebo vlaku. Na tuhle knihu člověk musí mít soukromí a nejlépe čtyřnohého parťáka u nohou. Velmi silná a dojemná kniha, která vžene slzy do očí a za chvíli vykouzlí úsměv na tváři. A k tomu přináší návod, co by měli lidé odkoukat od svých psích přátel. Žít teď a tady, radovat se z maličkostí, nemyslet na to, co bylo včera nebo bude zítra. Opravdu úžasná kniha, která je navíc doplněna překrásnými fotografiemi.
"Dar, který nám staří psy dávají, spočívá v tom, že nám ukazují: Dnes je dobrý den k životu. A nedělejme si starosti, jak asi bude vypadat zítřek. Další den přinese svoje radosti a problémy."
Knížka s mnoha fotografiemi pro milovníky psů a tedy i pro mne. Naše rodina se rozloučila už se dvěma psími kamarády a i když jsem se hodně snažila u konce neplakat, slzičky samy tekly. Ale neobávejte se, není to smutná knížka. Určitě se i pobavíte. Například si představte, že byste nechali při prudkém lijáku stát přede dveřmi svého psa a ještě svého přítele. A když pak otevřete, kdo vás s láskou uvítá?
"Psí moudrost štěstí: Dej mi kost a jsem šťastný - dej mi místo ve svém srdci a budeš šťastný TY."
"Psi jsou ztělesněná bezpodmínečná láska." Kniha která pobaví, donutí člověka se pousmát i zamyslet. Každého jednou čeká duhový most, ale podstatné je, jak využijeme ten čas, který máme. Rozhodně příjemné čtení s osobními příběhy autorky a jejích čtyřnohých přátel. To vše doplněno o krásné fotografie.
Tuto knihu asi ocení lépe starší pejskaři, kteří se dopracovali vlastními zážitky a chybami k mnoha poznáním uvedených v této knize. Přesto je hodně dobré si je opětovně zas a znova připomínat, nejlépe tak utříděnými a formulovanými krásně pregnantně a hlavně dojímavě jako zde. Určitě si všichni hodně popláčí nad scénami loučení s milovaným pejskem, ale to určitě není hlavní smysl těchto úvah. Myslím, že jde o víc – autorka nás ujišťuje, že pozorováním života a chování našich miláčků zjistíme, co je v životě důležité, ačkoliv očím neviditelné. Rozhodně si po dnešku budu všímat naší Kiry o hodně pozorněji.
Naprosto úžasná kniha nejen o moudrosti starých psů, konejšivá, něžná a jemná, Bože díky za ní, tolik věcí mi došlo a ještě se odplavilo se slzami, tolik se toho ještě dočistilo a tak se mi ještě v mnohém doulevilo. Dopochopila jsem ještě pár věcí z té smutné doby, kdy "přítelkyně mé duše" odcházela až nakonec odešla... Díky Elli za tu knihu, za vše co napsala a jak to napsala, za postřehy a životní moudra ... nejen o psech... některé mé pocity dostaly svá vysvětlení, svá slova, své významy, bylo to velmi potřebné, jak jsem zjistila a velmi uklidńující a osvobozující zárověň. Upřímné a hluboké DÍKY.
Číst Moudrost starých psů pro mě bylo velmi těžké. Loni v létě jsem svého psího dědouška doprovodila za duhový most a při čtení jsem náš společný život a jeho poslední měsíce znovu prožívala. A ano, i já jsem po jeho boku pochopila mnoho věcí, které by mi jinak nedošly.
Opět velmi pěkná a citlivě napsaná kniha. Nemohu se však ubránit srovnání s knihou o vlcích, ta mi přišla o něco lepší (záživnější).
Kniha mi byla velmi blízká.
Dochovala jsem fenku pudlíka do 19 let. Čím jsme byly starší, tím jsme si víc rozuměly.
Pro pejskaře povinná četba. Pěkná kniha, plná pěkných myšlenek. Vlci byli lepší, ale i tak plný počet hvězd. Doporučuji rozhodně stojí za přečtení.
Kniha je bezesporu pro všechny milovníky psů. Doslova na nás dýchá, ocitáme se v příbězích, cítíme spolu s autorkou radost ale i bolest. To vše ještě více umocňuje pokud máme doma svého chlupatého parťáka, který na nás při čtení knihy kouká nevinnýma očkama. Pro citlivější povahy jako já jedno varování - budete nejspíše v určitých pasážích brečet. Jinak rozhodně doporučuji! První knihu od autorky jsem zatím nečetla, to však v nejbližší době změním.