Muž jménem Ove
Fredrik Backman
Román o lásce, pořádném nářadí a o tom, proč je důležité jezdit saabem. Ovemu je 59 let. Řídí saaba. To, že byl na pozici předsedy družstva vystřídán už před pár lety (což on sám považuje za převrat), mu rozhodně nebrání ve vykonávání funkce strážce pořádku. Samozvaného strážce pořádku. Když se do protějšího domku přistěhují noví sousedé a místo pozdravu se jim jen tak mimochodem podaří nacouvat do Oveho poštovní schránky, spustí se kolotoč nečekaných událostí — začíná příběh o překvapivém přátelství, toulavé kočce a prastarém umění řídit. Příběh, který od začátku promění všechny, kdo se s Ovem dostanou do styku. Román Fredrika Backmana o starém vzteklounovi odvedle komicky ztvárňuje řadu situací, které nám jsou důvěrně známé. Je to kniha, jež dokáže stvořit svůj vlastní svět, ale zároveň nám říká něco důležitého o nás i naší době. Příběh se nese ve stejném duchu jako film Lepší už to nebude s Jackem Nicholsonem.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2014 , HostOriginální název:
En man som heter Ove, 2012
...Nikdo pro jeho záchranu nehnul ani prstem.Nikdo nezatroubil.Nikdo se nehýbal.Zdálo se,že všichni myslí na totéž:pokud se starší nepotetovaný muž vrhl na mladého potetovaného vazouna a natlačil ho na kapotu auta,nebude to ten potetovanec,s kým by nebylo radno se dostat do křížku...
Připojte se, zadními vrátky. Propojte se vratkami. S ČLOVĚKEM. Se severákem na zátylku, štědrostí v duši deštivé.
Krásná kniha, Vtipně a zároveň dojemně napsaný příběh stárnoucího mrzutého, zásadového muže s velkým srdcem, který se těžko vyrovnává se ztrátou milované ženy. Kniha určitě stojí za přečtení a určitě bude patřit k těm knihám, na které jen tak nezapomenu.
Tahle kniha splňuje do puntíku pojem hořkosladký příběh. Čekal jsem trochu lacinější, lidovou komiku, našel jsem hloubku a nebezpečně chytrý humor. Hlavní postava se jeví jako Karikatura jen velmi krátce, záhy ji autor začne vykreslovat jako Charakter. Svébytný, ale kompaktní. Nečekejte úporný pokus o nějakou hlubokomyslnost ala Coelho, ale uspokojivé zamyšlení a pohlazení ano. A nejen pro to, že hrdina knihy pronese: “Jak se, pro Kristovy rány, dá rozumně mluvit s někým, kdo si pořídil BMW?” (str. 87). To by ale bylo poněkud zlehčující, proto dodám, že zároveň pochopíte, proč “Každý člověk musí vědět, za co bojuje.” (str. 199). Nebo proč je dobré (mít pro co) žít.
Takový průměrný příběh. Celou dobu, co jsem knížku četla, jsem čekala, že se tam stane něco, co by Ovemu životu dodalo trochu toho elánu. Sice se tam objevilo pár takových změn v podobě nových sousedů a opuštěného kocoura, kterého se Ove poté ujal, ale i přesto se příběh vyvíjel stále stejným způsobem. Jediný důvod, proč jsem knížku dočetla, je ten, že nemám ráda nedočtené knihy.
Ale myslím si, že jsem ještě nenarazila na toho správného Fredrika Backmana, o kterém všichni mluví, takže to ještě zkusím s knížkou Lidé a jejich úzkosti a uvidím.
Krásná a dojemná knížka. Za mě hlavně o tom, umět se dívat pod povrch, co a kdo opravdu stojí za to. Ove je šílený dědek, určitě by mě dokázal někdo takový rozpálit do běla. Ale pak člověk čte a čte a najednou zjistí, že je jeho největší fanda... Dávám 5 * a Ovemu posílám smajlík se srdíčkem.
Ove mi v mnohom pripomenul jednu z mojich prvých audiokníh - 100 ročný starček. Alebo českého Pravomila. Ove je skrátka správny chlap, ktorému sa neprihodia správne veci a možno aj preto sa už ani on nespráva vždy správne. Našťastie ho pred ním samým zachráni kocúr...a Parvaneh. Kniha sa počúva príjemne, je veľmi vhodná pre tých, ktorí chcú s audioknihami začať. Príbeh je láskavý, skôr melancholický. Najmä v strede som pri dostatku iných činností necítil až také nutkanie počúvať ďalej, ako pri iných knihách. Ku koncu príbeh pekne graduje a záver je naozaj dojemný. Ak chcete vidieť, ako vyzerá Parvaneh, mameluk Patrik alebo kocúr, pozrite si rovnomenný film. Ja sa na to chystám. A moje ďalšie auto by bol Saab - keby sa ešte robili.
Úžasná kniha !
Toto je úplně první a rozhodně ne poslední titul od tohoto autora.
Knihu jsem poslouchala ve formě audioknihy a moc jsem si to užila.
Zamilovala jsem si jak příběh tak i postavy.
Člověk by řekl že to bude jednoduchý nic moc příběh, ale opak je pravdou.
Na konci jsem brečela a dokonce se mi chtělo i usmívat. I přesto že jsem si říkala, že to mohlo skončit jinak... změnila jsem názor, dopadlo to nejlépe jak mohlo !
Určitě moc doporučuji !
5*/5*
Moje druhá kniha od tohoto autora a rozhodně ne poslední. Styl psaní mi přišel trochu podobný Jonasi Jonassovi (oba jsou Švédové). Měla jsem chuť se smát, brečet, občas oboje najednou. Opravdu krásná knížka. Audiokniha skvěle namluvená, určitě doporučuji.
(audiokniha)
Když jsem poslechla tak 3 kapitoly, říkám si sakra co to je? Ale pak mě to chytlo. Nádherná kniha, vtipná a zároveň dojemná. Na konci jsem bulela jako želva. Ještě, že jsem byla doma. Vřele doporučuji, je to úžasné!
Poslechnuto jako audiokniha. Ten, kdo dosadil za Oveho Jana Vlasáka je pro mě člověk na svém místě. Řekl bych, že to byla nejlépe namluvená audiokniha, jakou jsem kdy poslouchal. Od Backmana jsem již četl "Babička pozdravuje a omlouvá se" a můžu s klidným srdcem říct, že jeho knihy budu číst dál. A to s obrovskou chutí!
Tenhle příběh o nerudném chlápkovi s velkým srdcem mě prostě bavil. V jádru knihy jsem objevil pocit (jestli ho někdo zná), že dědek Ove - ale ono mu je jen 59 - má vlastně v té své nerudnosti pravdu. Jen se nedovede nad tím vším povznést. Na druhou stranu je otázkou, jestli se nemají všichni ti budižkničemu okolo něj napravit, namísto aby se měl Ove povznášet. Dobrá kniha. Mohu doporučit. Mně připomněla souseda z bloku, se kterým jsme v sousedství přes dvacet let. Dnes je už ve věku za Ovem, ale ještě před dvěma lety dával lístečky za stěrač špatně parkujících aut, kontroloval popelnice, zda se třídí, propočítával náklady na výtah v domě podle patra a dohadoval se při vyúčtování o dvě nevyúčtované koruny. Pak ale přišel a za vchodem v domě zařídil jakýsi pult, na kterém rozdává úrodu ze zahrádky a věci, které nakoupil a pak zjistil, že je nepotřebuje. A k Muži jménem Ove ještě dodám, že víc takových lidí. Jo a pro čtenáře ještě snad - nenechte se odradit tím, že tam něco může působit jako klišé s ideály o soužití s přistěhovalci. Mně to tam jen cinklo, ale spíš jako náhoda.
Ove asi nebyl žádný sympaťák a kámoš na pivo. Skrblík a cholerik, nerudný nemluva a bručoun. Ale byl to Chlap. Chlap, za něhož mluví činy, osobnost, která nepotřebuje podporu a oporu okolí, člověk spolehlivý a zvyklý spolehnout se vždy jen sám na sebe, po životních zkušenostech nedůvěřující lidem, neočekávající aplaus, pochvaly a lichotky. Jeho krusta byla jen obranou jeho neuvěřitelně měkkého jádra a obrovského srdce. Oh, kéž by bylo víc takových Ovů…
Krásné, něžné pohlazení bylo číst tuhle knížku…
Upřímně nechápu vysoké hodnocení téhle knihy. Příběh morouse, kterého před důchodem najednou změní v lepšího člověka sousedi - to vážně? Jeho žena to nedokázala za celý život a sousedi za pár týdnů? Čte se dobře, psáno jednoduše, ale všeobecné nadšení nesdílím.
Za mě výborně zpracované psychologie postav. Chvílemi se člověk smál, chvílemi ukápla slza. Ani minutu jsem se u této knihy nenudila. Vřele doporučuji.
Dvě hvězdy za kapitoly z minulosti. Jen kvůli nim sem to dočetla. Jinak mě to nebavilo. Co věta to ,,vtipné,, přirovnání. A v 59 letech dědek...? To mi nesedelo.
Ja mám naozaj rada Backmanove knižky. Vtipné, láskavé, dojímavé - a všetky postavy sú tak úžasne uveriteľné! Príbeh mi trochu pripomenul film Gran Torino - ktorý však tiež milujem, takže za mňa všetky hviezdy.
kočky přátelství prvotina zfilmováno stáří švédská literatura mezilidské vztahy senioři sousedé
2014 | Muž jménem Ove |
2017 | Medvědín |
2020 | Úzkosti a jejich lidé |
2015 | Babička pozdravuje a omlouvá se |
2016 | Tady byla Britt-Marie |
Krásný příběh. Nevěděla jsem jestli se dřív smát nebo plakat.
Život je podivuhodná věc.