Muž, ktorý sadil stromy
Jean Giono
Poviedka o prostom človeku, pastierovi a jeho dokonalom splynutí s prírodou. Obraz provensálského pastiera je oslavou vytrvalej činnosti, ktorá si nenárokuje nárok na odmenu, a predsa sa svojím výsledkom blíži k aktu stvorenia. Poviedka sa stala pre ochrancov prírody inšpiráciou k zalesňovaniu celých oblastí.
Literatura světová Novely Duchovní literatura
Vydáno: 2003 , Knižná dielňa TimotejOriginální název:
Lhomme qui plantait des arbres, 1953
Příběh, který chytí za srdce i poučí. Kniha by mohla být i návodem pro stávkující studenty. Místo spousty slov přejít v činy a začít třeba sázet stromy. Rád se přidám:).
Ilustrace Pavla Čecha dělají z knihy dokonalé literární dílo. Deset hvězd (pět za psaný text, pět za ilustrace.)
Úchvatné. Kdybychom měli více lidí jako je Elzéard Bouffier, tak by byl svět hned krásnější.
Krásné, při poslechu v podání Marka Ebena jsem ani nedutala. Dojemné, důstojné, vizionářské, s velkým přesahem, přitom žádná didaktická suchařina. Doporučuji.
"Když uvážíme, že jediný člověk, odkázaný jen na prosté zdroje fyzické i
duševní, dokázal, aby z pustiny vznikla země kananejská, zdá se mi, že člověk je
přece jen obdivuhodný tvor. Ale když pomyslím, kolik bylo třeba vytrvalosti a
ušlechtilého úsilí, aby se dosáhlo takového výsledku, pociťuji hlubokou úctu
k tomu starému venkovanu bez jakéhokoliv vzdělání, který dokázal úspěšně
dokončit dílo, hodné díla božího."
Mám pocit, že v informacích je uvedený špatný počet stran. Povídka je to kratičká... ale stačí. Cesty ke štěstí a k fungujícímu řádu jsou vlastně velice jednoduché a přímé... ovšem, po takové cestě dokáže jít možná jeden jediný člověk ze... ze všech lidí na planetě.
..zůstane jednoznačný pocit - Já chci taky, kéž bych to svedl. A třeba z toho každému aspoň něco zbude pro jeho konání..
V jednoduchosti je krása, naprosto jednoduchý velmi krátký příběh, který ale může být velmi inspirativní i v dnešní době, navíc je v něm spousta pravdy ohledně fungování krajiny jako celku, a dneska si to málokdo uvědomuje.
Moc krásná povídka, která je sice krátká, ale mám pocit, že ve mně něco zanechala a opravdu mi něco dala. Lépe vystihující slovo nejspíš neexistuje, takže ho použiji ještě jednou. Krásné.
První světová? Druhá světová? Náš evropský Johnny Appleseed (https://cs.wikipedia.org/wiki/Jonathan_Chapman ) je má obě těžce na párku a tak si chodí po horách, dělá pasáka houfu ovcí a sází stromy.
Kouzelně jednoduché podobenství o míru, jenž klíčí v duchu, co pýchy nezná, ni sváru.
Z krátkého vyprávění po sázení stromů a sčítání kaštanů,žaludů či bukvic vzniklo dokonalé dobrodružství nad kterém jsem opravdu slintal a chci si takové menší ještě jednou z opakovat. Opakování je matka moudrosti. ( přečteno celkem tři krát, musím doporučit ) :)
příroda stromy francouzská literatura budoucnost lesy poselství
1998 | Muž, který sázel stromy |
1995 | Hlasy země |
1934 | Člověk z hor |
1936 | Kéž tonu v radosti |
1994 | Silné duše |
Příběh, který se čte jako pohádka a má také šťastný konec. Osamělému pastýři někde v zapomenutém koutu Francie se povedl vskutku husarský kousek: proměnil opuštěnou krajinu bez vody a tím i bez života na území, kam se lidé po čase opět vrátili a zabydleli. Povídka velmi krátká a jednoduchá, ale jak se říká: v jednoduchosti je krása.
Kniha má navíc silný inspirativní přesah do současnosti.Ukazuje, že k řešení současné klimatické krize charakterizované globálním oteplováním a jeho průvodními jevy mohou přispět i takové způsoby kompenzace (setoffy), jako je výsadba nových stromů. Zvláště pak v situaci, které jsme aktuálně svědky: každoročně se opakující obrovské požáry v Austrálii nebo nyní i v Brazílii.
Mimochodem, kdybyste náhodou věděli o nějaké dobrovolnické akci, rád se na sázení stromků budu podílet.
Stále platí známá pravda, že pokud chceš něco změnit, musíš začít u sebe (a toho se také po celý svůj život snažím držet).