My všichni neřádi
Amanda Foody , C. L. Herman
My všichni neřádi série
1. díl >
Nestvůry vám nemůžou ublížit — pokud jste jedna z nich. Když vyjde Krvavý měsíc, potomci sedmi zakladatelů města Ilvernath vyberou své zástupce, aby se mezi sebou utkali v turnaji na život a na smrt. Vítěz získá neomezenou vládu nad tajným zdrojem vysoké mágie, nejmocnějším na světě — o němž se traduje, že už je dávno vyčerpaný. Nelítostný souboj o moc a postavení probíhal po generace v utajení. Zatímco nejmladší potomci umírali, jejich rodiče spřádali plány, jak získat výhru pro sebe a svůj rod. Ovšem tentokrát je všechno jinak. Někdo zasvěcený promluvil a světlo světa spatřila kniha plná detailů o krutém klání. Na jednu stranu jsou tak šampioni bez varování vrženi do centra pozornosti celého světa, na druhou stranu však kniha každému z nich poskytuje jistou výhodu — představuje totiž cenný zdroj poznatků o soupeřích a ty zase můžou být klíčem k vítězství. Krvavý měsíc vychází. Turnaj začíná. My všichni neřádi je prvním dílem dvoudílné mágické série.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2023 , HostOriginální název:
All of Us Villains, 2021

Knížka přirovnávaná k Hunger Games? Sem s ní. Podobnost je akorát v námětu, ale jinak je kniha My všichni neřádi dost originální. V Ilvernathu je sedm zakladatelských rodin, ze kterých se vybírají šampioni turnaje na život a na smrti. Vítěz získá pro svou rodinu vládu nad mágií. A to chcete.
Většina potomků ze zakládajících rodin se celý život na tuto příležitost připravuje. Chtějí se stát šampiony a zúčastnit se turnaje. K dispozici mají mágii - každá rodina trochu jinou. Kouzla si ukládají do prstenů, ze kterých pak mohou přístupněji sesílat kletby na své protivníky. Každý z účastníků má jiné podmínky. Jeden z nich ztratil svou moc. Jiný podvodem zvýšil své schopnosti. Další v turnaji původně ani neměl být.
Tímto intrikami nabitým příběhem nás provázejí čtyři postavy, jež se během turnaje vyvíjejí. Proto se může stát, že si na začátku někoho oblíbíte, a v polovině knihy vám bude lézt na nervy a fandit budete někomu, koho jste na začátku neměli zrovna v lásce. Nebo si oblíbíte postavu a na konci knihy zjistíte, že je to ten největší neřád ze všech.
Pokud vás zajímá víc, poslechněte si epizodu podcastu Knihovory, kde jsme se s Marky rozpovídaly.

K mým top knihám za tento rok se sice Neřádi řadit nebudou, ale navzdory pomalejšímu začátku jsem si čtení moc užila a už se nemůžu dočkat, až se budu moct pustit do dalšího dílu.
Zdlouhavý začátek byl způsobený hlavně velkým množstvím postav, které se ve vyprávění střídaly a proto trvalo docela dlouho, než se v příběhu začalo něco dít. Pak už to ale byla jízda plná spousty nečekaných momentů. Hrozně mě bavilo, že jsem absolutně nedokázala předvídat, jak se hlavní hrdinové zachovají a kam budou jejich kroky směřovat. Oni to totiž nebyli žádní klaďasové, což se mi na nich líbilo asi nejvíc.
Skvělý byl i magický systém, který sice mohl být popsaný trošku detailněji, ale zároveň mi vlastně vůbec nevadilo, že jsme si některé věci museli domyslet. Díky tomu byla magie, tedy vlastně mágie v knize o to tajemnější.

Někde se zmiňuje přirovnání k Hunger games s kapkou magie...a to sedí.
Každopádně za mě je to zklamání, jednu hvězdičku navíc dávám za čtivost.
Nejdřív to lepší:
Postavy jsou teenageři a taky se tak chovají. Nelze jim tedy moc vytýkat zkratkovité jednání a chybování, však to je lidské. Že se nechovají dle nastaveného očekávání, na to se by se dalo pohlížet jako na vystavěnou falešnou masku, která se sesypala hned při tom, kdy začalo jít do tuhého.
Co mě ale štvalo:
Nedostatečně vysvětlený a nelogický magický systém. Jak kletby přesně fungují, jak se dají odrazit, zda je může používat každý, kdy se na světě objevila "mágie" a její druhy...atd. Postavy metají kolem sebe hromady kouzel a kleteb, jak kdyby měly kabelku Hermiony Grangerové a v ní zásobu čarokamenů, do kterých se kletba připravuje. Navíc na každý problém mají jako náhodou při sobě čarokámen s řešením, které problém odstraní. Nedivila bych se, kdyby postavy byly vybaveny i šutrem s Opravou zlomeného nehtu. Podle toho, kolik toho s sebou nesou, by museli být obalení jak vánoční stromeček šutrama...
Romance v knize - za mě zbytečný prvek, sloužící jen k posunu děje. Mezi postavami není žádná jiskra, prostě se jen vedle sebe vyskytli a protože dva teenageři vedle sebe... bum, už se tají dech, i když jsou nepřátelé.
Ne moc pochopitelné je i to, že dlouho v době před turnajem, kdy si jen hromada děcek žije svůj život, se ty děcka spolu druží - přátelí, chodí spolu, jejich rodiny to dovolí. S vidinou toho, že se jednoho dne povraždí? To to nikoho nebere? Je tam víc nelogických zásahů, které nebudu spoilerovat, ale tohle všechno mi stačilo k závěru, že si autoři nedělali moc hlavu s nějakou logikou, ale vsadili na dramatickou zápletku, co na tom, že se vše kolem toho sype...
Název slibuje bandu morálně šedých charakterů, ale zas tak horké to není...

Pokud hledáte temnou fantasy připomínající Hunger Games, ale obohacenou o špetku magie, přišli jste na správné místo.
Děj se odehrává ve světě, ve kterém se vyskytuje vysoká mágie. Když vyjde Krvavý měsíc, rodiny potomků sedmi zakladatelů města Ilvernath vyšlou své zástupce, aby proti sobě bojovali v turnaji, ze kterého vyvázne živý jen jeden. Jelikož vítěz získá neomezenou vládu nad tajným zdrojem vysoké magie, jsou tito šampióni již od narození připravování na roli, kterou v tom celém musí sehrát. Turnaj byl celé roky držen v tajnosti, ale nyní o něm vyšla pravda na povrch prostřednictvím knihy obsahující podstatné informace o jednotlivých rodinách. Bude tato kniha pro jednotlivé šampióny výhodou? Kdo za ní vůbec vězí?
My všichni neřádi je ten typ četby, která vás pohltí. Nejenže se od první stránky dění nezastaví a bude se neustále pohybovat kupředu, ale taktéž si vás snadno získají postavy, jenž jsou velmi různorodé. Pohánějí je rozdílné motivy, ale všem jde o to samé - přežít. Stejně jako v případě Hunger Games, i tady musí činit nelehká rozhodnutí a jednat, dokud jim zbývá čas. Věřte, že ve vás vyvolají všemožné emoce, a to od těch kladných, až po ty záporné. To jen dokazuje, jak velkou práci si při jejich vymýšlení autorky daly, neboť jim všem vymyslely dost zajímavou minulost.
Jedná se o první díl ze dvou, takže se nebudu moc zmiňovat o konci. Jen chci zmínit, že se velmi těším na pokračování. Závěr rozehrál zajímavou hru a jsem zvědavá, jak se to dále bude vyvíjet. Máte-li rádi příběhy, které toho v sobě skrývají víc, než se na první pohled zdá, dejte tomuto titulu šanci:)

"Krev nade vše"
Tak tohle rozhodně není pohadka na dobrou noc. Chvilku trvalo než se děj rozjel ale pak to byl jedem zvrat za druhým. Líbila se mi čtivost, pěkně promyšlený svět i magie. Jsem ráda, že tenhle nápad neskončil autorkam jen v šuplíku protože stál za přečtení. Uvidím jak s druhým dílem bude otevřený koně pokračovat

Při čtení budete mít problém knížku odložit (abyste se třeba taky občas najedli) a potřeba spánku vám najednou přijde nadbytečná. Jednoduše budete chtít číst dál, abyste zjistili, jak všechno dopadne. Autorčinu předešlou sérii Stínové eso jsem si zamilovala, ale tuhle budu dozajista zbožňovat, protože má přesně všechno, co očekávám od napínavého dobrodružství, plného překvapivých zvratů a především plnokrevných postav, které nejsou černobílé, ale hrají všemi odstíny šedi. Protože jen ty pravé nestvůry můžou přežít krutý turnaj, ze kterého může vzejít (a přežít) jen jeden vítěz. Otázka tak tedy je, kam jsou účastníci ochotni zajít, aby získali neomezenou mágickou moc (jo, na "mágii" si člověk při čtení prostě musí zvyknout). A jak už jsem psala, všechno není černobílé, jak by se mohlo z popisu děje zdát.
Na knihu My všichni neřádi mě navnadily hlavně nadšené recenze od čtenářů ze zahraničí.
My všichni neřádi popisují jako Hunger Games s magií a už to vám aspoň trochu napoví, o čem bude děj. Je to drsné, nelítostné a byly tam momenty, které mě šokovaly. Rozhodně si autorky v tomto případě neberou servítky a věřím, že i vás čeká velké překvapení.
Hlavních postav je tu hned několik a díky tomu, že se kapitoly střídají z jejich pohledu, se se všemi seznámíte, poznáte je a nebudou se vám plést. Každý z nich je úplně jiný a i když jsem jsem si oblíbila všechny, jeden z nich pro mě ještě víc vybočoval - Alistair Lowe.
Žádná nestvůra ti nemůže ublížit, pokud nestvůra budeš ty sám.
Líbil se mi ten svět a magický systém (např. pojmenování kouzel/kleteb nemá chybu). Postavy si prochází vývojem, nechybí tu ani romantická linka a kromě HG mi to občas připomínalo i Tři temné koruny, takže pokud jste fanoušci alespoň jedné z těchto sérií, první díl této YA fantasy duologie je pro vás nutností. A jestliže fanoušci nejste, je na čase poznat sedm mladých šampionů ve smrtelně nebezpečném turnaji.