Na kuchyňské frontě
Jennifer Ryan
Za okny zuří druhá světová válka. Nacisté postupují, blesková válka zničila města a ponorky přerušily dodávky potravin. Ženy ve Velké Británii musí být v kuchyni kreativní. Ve snaze jim pomoci vyhlašuje rozhlasový pořad Na kuchyňské frontě kuchařskou soutěž o místo první ženské spolumoderátorky pořadu. Pro čtyři velmi rozdílné ženy by to znamenalo životní šanci. Mladá vdova by dokázala splatit manželovy dluhy. Kuchyňská služebná by mohla opustit službu a postavit se na vlastní nohy. Zámecká paní by byla schopná uniknout despotickému manželovi. A pro vyučenou šéfkuchařku je to zkrátka výzva. Pomůže soutěž komunitu stmelit, nebo ji naopak rozdělí?... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2023 , Ikar (ČR)Originální název:
The Kitchen Front, 2021
Skvělé to bylo. Mám ráda příběhy z válečné Anglie, takže jsem si to užila, hlavně vaření a soupeření čtyř povahově různých žen, které se vlivem okolností měnilo, až... ale to si přečtěte sami. :)
Na kuchyňské frontě je neskutečně originální historický román z druhé světové války, který jsem zaregistrovala před několika lety u mé oblíbené youtuberky Bookables, která jej strašně moc doporučovala.
Příběh se odehrává v Anglii za druhé světové války, ta zde ale tvoří pouze pozadí veškerého děje, který se otočí okolo kuchařské soutěže, do které se přihlásí naše 4 hlavní hrdinky, každá však z jiného důvodu. Vítězka soutěže se stane spolumoderátorkou pořadu Na kuchyňské frontě v rozhlasové stanici.
Postupně ženy poznáváte, pochopíte, proč soutěží a jak nelehký osud všechny mají.
Čtení knihy bylo ve výsledku moc fajn, bavila mě originalita, postavy i recepty (jen tedy na domácí vaření úplně nejsou), ale... Čekala jsem, že to bude ještě více o hlavních hrdinkách a jejich osudech, příběh se ale soustředil hlavně na rivalitu mezi nimi, vznikající přátelství a tréninky vaření.
Takže za sebe knihu doporučit můžu, čtení jsem si užila, jen jsem doufala, že budu ještě spokojenější, než jsem byla.
P. S. A ta obálka s ladící ořízkou? Pecka!
To byla krása! Kouzlo přátelství v těžkých časech provoněné skvělým jídlem. Úžasný nápad na knihu. I slza ukápla.
Tenhle typicky ženský román mě potěšil. Čtveřice žen se do kuchařské soutěže přihlásí v době nacistických náletů na Británii, v době kdy bylo velmi málo potravin a vařilo se opravdu ze všeho. Dvě sestry jedna bohatá lady prvotřídní záporačka, druhá vdova se třemi dětmi, dluhy a rozpadajícím se domem. Třetí ženou je zadrhávající se mladá kuchtička s nebývalým talentem a nakonec čtvrtá zbouchnutá šéfkuchařka, která je pro kariéru schopna vykonat cokoliv. Román je doplněn o dobové recepty.
Čtyři ženy, čtyři kuchařky, jedna soutěž a v pozadí druhá světová válka a blokace přísunu potravin.To jsou kulisy nejnovějšího románu autorky, která má na svědomí mou milovanou knihu SBOR CHILBURSKÝCH DAM. A bylo to zase nádherné.
Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.
Když jsem procházela ediční plán Luxoru a v anotaci u téhle knížky si přečetla, že půjde o kuchařskou soutěž, hned jsem zbystřila a už tak trochu tušila, že tohle bude ta knížka, která by mě mohla bavit. A jsem moc ráda, že mě moje čtenářská intuice nezklamala!
Příběh je zasazen do druhé světové války, ale nemusíte se bát - nejde o žádný surový válečný román, válka zde nehraje prim, ale zastává důležitou roli především pro kontext příběhu - ve městě, ve kterém se náš příběh odehrává, jsou kvůli válce přerušeny dodávky potravin a lidé jsou nuceni vařit ze surovin, které mají na příděl, my pak sledujeme příběh čtyř hlavních hrdinek, které zbožňují vaření a všechny chtějí vyhrát kuchařskou soutěž, ve které musí obstát se třemi recepty, uvařenými z omezených zdrojů surovin.
Příběh se točí především okolo ženského přátelství a soudržnosti, sledujeme zde silné a zároveň rozmanité příběhové linie všech čtyř hlavních hrdinek, což mě na knize bavilo asi nejvíc :) Rovněž je skvělé, že každý soutěžní recept v knize komplet naleznete + se jedná o autentické recepty, které jste si během války skutečně mohli uvařit. To už je jen taková třešnička na dortu.
Dokonalá kniha, skvěle vystihující válečnou realitu civilního obyvatelstva Británie. Nejen dobu nedostatku, ale i rychlých změn tradičních pravidel společnosti, emancipaci, odvahu, odhodlání. Autorka má velký dar přiblížit každý detail prostředí. Když čtete o německých letadlech, letících nízko nad vesnicí, v duchu slyšíte hluk motorů. Skvělé téma, skvěle napsané a kniha s lákavou obálkou a ořízkou vás podle mého názoru nadchne.
Občas není úplně špatné zabrousit mimo obvyklý žánr. Toto je skvělá oddychovka. Milé a laskavé čtení, byť odehrávající se v nelehké době.
druhá světová válka (1939–1945) historické romány anglické romány
Kniha přináší informace o válečné kuchyni v Anglii. Odehrává se v těžké době, je to však milé čtení. Jednoduchý příběh, velmi brzy je zřejmé, kam směřuje. Ale to vůbec nevadilo, naopak - v klidu jsem si ho vychutnala, včetně některých receptů. Na jiné se mi však sliny nesbíhaly, nesnáším rybinu... U řady jídel jsem si představila, jak musely kuchařky čarovat v kuchyni, aby nakrmily rodinu. A venkov byl zde výhodou, ve městě to muselo být horší. Příběh se hezky četl, zaujal mne i doslov. Oceňuji i celkový vzhled knihy - má krásný přebal, nápaditou a ladící ořízku, příjemné písmo. Moc pěkná knížka!