Na rozhraní svetov

Na rozhraní svetov
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418069/bmid_na-rozhrani-svetov-Cxd-418069.jpg 4 69 69

Na brehoch rieky North Santee stojí lišajníkom obrastený starý dub, ktorému sa tri mladé dievčatá rozhodli zveriť svoje sny. Do jeho bútľavého kmeňa vložili stužky, na ktoré napísali najvrúcnejšie predstavy o svojej budúcnosti a neskôr aj veľmi dôležitý sľub, že nech by sa dialo čokoľvek, na večné veky zostanú priateľkami. Ale život vie zvrátiť aj tie najlepšie úmysly... Sklamaná a ponížená Larkin Lanierová pred deviatimi rokmi doslova ušla z Georgetownu v Južnej Karolíne do New Yorku, rozhodnutá už nikdy sa nevrátiť. Lenže potom dostane správu o matkinom zmiznutí a v strachu o jej život si uvedomí, že nemá na výber. Musí sa vrátiť k svojej rodine a priateľom, ktorí dúfali, že jedného dňa nájde cestu domov, do rodného mesta, ktoré síce ešte vždy má rada, ale zároveň jej naháňa strach, Larkininu matku Ivy nájdu v bezvedomí a ťažko zranenú v troskách starého zhoreného domu na pozemku bývalej plantáže. Nikto z rodiny netuší, prečo sa Ivy vybrala práve sem. Larkin neúnavne hľadá odpovede a postupne odhalí rodinné tajomstvá spred takmer päťdesiatich rokov. Spozná príbeh lásky, obete a zrady, príbeh troch dievčat na prahu dospelosti, ktorý preverí ich priateľstvo tým najbolestnejším spôsobom.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ikar (SK)

Dreams of Falling, 2018

Martooni
20.01.2021 4 z 5

Když jsem knihu začala číst, byla jsem okouzlena. Od prvních slov jsem cítila, že tahle kniha je dokonalá. Ne úplně lehká, ale stojí za to si ji přečíst. Jednu hvězdičku ubírám happy endu, který mi na konci knihy úplně neseděl.

Začínáme u Ivy, ženy středního věku, která hledá sama sebe u různých profesí, své dceři Larkin se nevěnuje a spíše vyhýbá, a je v komatu. Líbily se mi její pasáže, které nám pomáhají pochopit.
Pokračujeme u svobodné Larkin, dcery Ivy, která utekla do NY, s rodinou udržuje minimální kontakt kvůli celé řadě událostí, které se jí staly a nedokázala na ně jinak zareagovat. Musím uznat, že Larkin je zvláštní, zbabělá a naivní.

A dostáváme se k trojlísktu Sessalee, Margaret a Bitty. Vyprávění z 50.let bylo kouzelné, romantické, nabité vášní, zradou a obrovským zklamáním. Strašně mě bavilo. Boyda jsem si zamilovala od prvního okamžiku. Sesalee a Boydovi jsem fandila.

Dlouho jsem nevěděla, kam Sessalee zařadit, obětavá, ale ukřivděná, milujicí, ale žárlivá. Nakonec jsem ji odpustila.
Margaret mi bylo líto, osud jí nepřál.
A Bitty? Takový němý svědek, propojující článek. Ale chyběla by mi, kdyby tam nebyla.

LilianaFalcon
15.01.2021 3 z 5

Kdyby se to tak netáhlo, kniha by se četla mnohem lépe.

LittleK
01.01.2021 4 z 5

Hezký příběh, který dobře dokázal zachytit lidskou povahu a to, že ne vždy člověk říká a dělá přesně to, co si myslí a je ochoten jednat nesobecky pro dobro druhých. Líbila se mi linka zasazená do 50. let s Bitty, Margaret a Ceecee. Larkininy starosti oproti těm jejich se zdály skoro bezvýznamné, když nepočítám událost, která ji přivedla zpět domů. Na můj vkus autorka používá příliš květnatý jazyk a zbytečně moc přirovnání. Kdyby ubrala, vracela bych se ke knize mnohem raději a měla ji přečtenou dříve. Vcelku je to ale jinak moc povedený příběh a konec rozhodně nezklamal.

bbara155
05.11.2020 4 z 5

Pěkný román, jen mi tam vadily občasné pravopisné chyby. Taky překlad možná není úplně nejlepší. Pořád tam někdo "koulí očima".

Šánka
01.11.2020 5 z 5

Jeden z mnoha příběhů s tajemstvím, vyprávěný ve dvou časových osách a mně se moc líbil, navíc mám slabost pro romány, jejichž děj se odehrává na americkém Jihu.
Ceecee, Bitty a Margaret, tři dívky, které si slíbily přátelství navždy, své sny napsaly na stuhy a vložily do dutiny starého stromu - Stromu snů. Jenže v životě se ne každý sen splní a mnohé jejich činy ovlivnily životy žen dalších generací. O několik desetiletí později vnučka jedné z nich Larkin pátrá po jejich tajemství a nachází i to své.
Kniha je to docela obsáhlá, ale čte se krásně.

boeink
21.10.2020 5 z 5

Ach...na tuto reakci by se pravděpodobně zmohla i Larkin po přečtení této knihy. Vůbec nic jí nechybí, je dokonalá. Popravdě nejsem úplně cílovým čtenářem a knihu jsem si koupila, protože jsem očekávala něco trochu jiného. Ale nejsem vůbec zklamaná, příběh se mi četl moc dobře. Odehrává se ve dvou časových linkách, ta odehrávající se v Americe padesátých let má krásnou atmosféru zašlých starých časů, druhá se odehrává v roce 2010, kdy Larkin pátrá v minulosti své rodiny. Paráda, já jsem si to užila moc.

evasamankova
17.10.2020 3 z 5

Autorka je velmi dobrou vypravěčkou, přesto mít kniha tak o 150 stránek méně, měl by děj svižnější spád. Takto se to místy příliš táhlo a trochu kazilo dojem z knihy.

zuzana2599
02.10.2020 4 z 5

Všichni během života zažíváme různé pády. Padáme únavou. Padáme do mdlob. Padáme k zemi. Padáme do náruče lásky...
Tento velký americký román je nejenom o životních pádech, ale i o síle přátelství, o zlomených srdcích, ale i o tajemství, které bylo pohřbené padesát let. Je to příběh o životě tří generací žen, z nichž nejmladší Larkin pátrá po starém rodinném tajemství. Její máma Ivy leží totiž v kómatu a už jí to nepoví...
I když se tento román nečte úplně lehce, dovede čtenáře k zamyšlení. Je to kvalitní čtení !!

kneslova
15.09.2020 4 z 5

Takové čtení pro ženy, na dovolenou.

jeny-v
01.09.2020 4 z 5

Příběh je situován do dvou časových etap. V současnosti Larkin pátrá po příčině neštěstí, které se stalo její matce Ivy v rodinném sídle Carrowmore a nyní leží v nemocnici v kómatu. Dozvídá se, že před jejím otcem Mackem, byla Ivy vdaná za Ellise, strýce dvojčat Bennetta a Mabry, přátel z dětství a dospívání, s kterými se bez rozloučení před 9 lety rozešla. Děj se prolíná s obdobím před padesáti lety, kdy prožívala bolesti a strasti lásky trojice nejlepších kamarádek – Margot, Bitty a Ceecee. Skryté nebo zamlčené rodinné tajemství je nevyčerpatelné téma románů pro ženy, ale přišlo mi dost zdlouhavé pitvání vztahů, některé pasáže bych oželela, klidně mohla být kniha kratší /464 str./, všichni se měli rádi, ale vyznělo mi to sladce a neupřímně.

Hanisek
24.08.2020 5 z 5

Tahle kniha je velmi povedená. Řekla bych, že se dá přirovnat ke knihám od Mortonove. Rodinná tajemství, které se postupně rozplétá a musím říct, že konec jsem nečekala. Měla jsem hodně tipů, co se stalo, ale na ten praví mě vůbec nenapadl. Snad vyjdou další knihy této autorky