Na smrť

Na smrť
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502751/bmid_na-smrt-fFx-502751.jpg 5 1071 1071

Na smrť série

Československo roku 1928. Dvaja kamaráti, maturanti z Ružomberka, Žid Viktor a Nemec Karol, neúmyselne zabijú syna miestneho podnikateľa. Viktor uteká k príbuzným do New Yorku a stáva sa členom mafiánskej organizácie Murder, Inc. Karol študuje medicínu v Mníchove a pod vedením Reinharda Heydricha sa mení na oddaného stúpenca nacistickej ideológie. Ocitajú sa tak na opačných stranách rodiaceho sa vojnového besnenia... Na smrť je rozsahom a dejovým oblúkom najväčší slovenský porevolučný román. Prepája svet americkej mafie s hrôzami nacizmu. Detailne približuje vojnu mafiánskych rodín v Amerike, ako aj vzostup nacizmu v Nemecku, Noc dlhých nožov, Krištáľovú noc, nacistické programy eutanázie, vyhladzovacie operácie na východnom fronte a fungovanie koncentračných táborov. Román sa odohráva v rokoch 1928 – 1945 v Československu, Nemecku, Spojených štátoch, Poľsku, na Ukrajine, v Pobaltí a vrcholí v čase Slovenského národného povstania. Autor ponúka desivú pripomienku, ako málo stačí, aby z nás spadla civilizačná škrupina a zmenili sme sa na kruté, bezcitné monštrá. Pri príležitosti 10. výročia prvého vydania vychádza román Na smrť I+II ako súborné dielo v exkluzívnom zberateľskom prevedení. Na obálke knihy je použitý parciálny UV lak a razba striebornou fóliou na dosiahnutie metalického efektu. Kniha je vytlačená dvojfarebne na bezdrevnom papieri a doplnená predsádkami z červeného surbalínu potlačenými čiernou farbou. Má dve farebné záložky (lacetky), čiernu a červenú. Kniha vyniká unikátnou červenou farebnou oriezkou, ktorá je potlačená čiernou farbou a vytvára mramorový efekt. Knižný blok bol vytlačený v tlačiarňach TBB v Banskej Bystrici, odkiaľ putoval do Nemecka do kníhviazačskej dielne Richarda Mayera v Esslingene, kde sa vyhotovila spomínaná mramorová oriezka. Finálna knihárske spracovanie spolu s obálkou sa realizovalo v tlačiarňach TBB v Banskej Bystrici. Autorom obálky je renomovaný český grafický dizajnér Emil Križka. Toto jedinečné vydanie určite patrí k tomu najkrajšiemu na slovenskom knižnom trhu.... celý text

Susan94
27.01.2021 5 z 5

Tuto knihu budu chvíli rozdýchávat.... Karika umí psát syrové romány, ze kterých mám pokaždé husí kůži. První část, která se týkala především Ameriky mě osobně moc nezaujala, ale od druhé části jsem jí hltala čím dál víc a zároveň byla zas a znovu frustrovaná z toho co to vlastně čtu, co se to dělo ani ne před sto lety..

Jittka
26.01.2021 5 z 5

V téhle knize je všechno.... všechno

Josh
25.01.2021 5 z 5

OBÁLKA: „Mrazivý thriller… Dva nerozluční přátelé… 1 emigruje do NY, zažije krvavou válku nejmocnějších mafián.rodin a stoupá v hierarchii podsvětí… 2. v Mnichově, kde ho zverbují do nacis.tajné služby, postupně se mění v bestiálního důstojníka SS. Sága z tragické doby se strhujícím dějem, která vás nenechá vydechnout“.

Obálky přehání, ale tato -slabé kafe- co vás čeká! Vše co autor v precizně popsaných děsivých momentech nabízí!! Představivost nestačí. Promiňte co jste čekali od 2.SV ??

Obecně lidská vlastnost je zapomínat (Češi mají obzvlášť krátkou paměť, tehdy i nyní) nebo stavět věci do lepšího světla. Někdo je tolerantní, omlouvá špatné jednání (hlavně u blízkých). Čeho jsou však lidé také schopni? Ničit, lhát, udávat, týrat, zabíjet – a jen pro své bezohledné sobecké potřeby. V každé době. Válka, jako jiné těžké doby staví oba typy lidí do extrému jejich myšlení a chování.

Co je splaceno bolestí a krví nelze omlouvat, natož zapomenout!! Pokud je kolem vás dost těch, co vás přesvědčí o správnosti jakkoli zvrácených skutků, ať lidé nebo ideologie, v níž věří, pak to změní nejen váš postoj, ale především vaše činy. Tato kniha je jich plná!! Opravdu nabitá. Jak odolat a bojovat za morální hodnoty?

Co mi vlastně nejvíc vyráží dech je, že vždy šlo o okamžik – rozhodnutí. Rozhodnete se poslouchat něco, někoho jiného než vlastní svědomí. Jste-li věřící a víte-li co je hřích (tuto ? si kladli nejen Židé) není důležité, protože svědomí máme všichni. Každý se rozhoduje sám, za sebe a je za to odpovědný, a nese následky stejně jako vinu.

Autor nemusel mít bujnou fantazii na vytvoření „hororu“, stačilo se podívat do dějin. Klobouk dolů za to jakým způsobem a v jaké šíři do nich nahlédl!! Horory nečtu, ale tuto knihu, která může přispět k otevření očí nad stavem společnosti tenkrát jako teď, případně snad učit rozpoznat a zastavit možné jiné lidské šílenství (jedno se nabízí od r.2019) doporučuji, aby byla čtena. Výjimečně čtu knihu podruhé, tahle k nim bude 100% patřit :o)) Přece jen však s větším (emočním) časovým odstupem:o))

Mayaotzin
24.01.2021 5 z 5

Tohle bylo hodne silné, nedokázala jsem se odtrhnout. Obě části výborné a vybudované na reálné historické lince. Fiktivní postavy byly snad jen hlavní hrdinové. Je znát, že autor vystudoval historii.
Vůbec si nejsem jistá, jak budu dnes v noci spát.

Smekám před autorem
A je mi špatně nad tím čeho jsou lidé schopní.

Ridley
23.01.2021 5 z 5

Nebylo to lehké čtení, velmi dobře propracovaný román, místy hodně emotivní. Človèk by napsal super čtení, kdyby to nebyla ta hrůzná pravda......

martinaandulka
19.01.2021 5 z 5

Na smrt je kniha kde detailně přibližuje jak válku mafiánských rodin v Americe,tak vzestup nacismu v Německu,Noc dlouhých nožů,Křištálová noc,nacistické programy eutanazie,vyhlazovací operace na východní frontě,holocaust a fungování nacistických koncentračních táborů,především v Osvětimi.Pan spisovatel popisuje detailně,hodně se informoval a kniha je emočně,precizně napsaná.Není to lehké čtení,chvílemi jsem odkládala a potřebovala se vydýchat a pochopit jaká to byla hrůza... .

Ctenar1202
16.01.2021 5 z 5

(SPOILER) Mé první setkání s autorem a musím se poklonit. To, co dokázal napsat, je neuvěřitelné. Od prvního písmenka až do posledního je kniha nadupaná napětím, násilím, propletenými osudy a čtenář se do celého příběhu zcela ponoří.

Kniha vypráví o kamarádech, kteří si spolu v dětství hráli, ale nakonec je životní křižovatky a osudy rozdělily....a proč? Protože Viktor je Žid a Karel Němec....

S Viktorem se dostaneme i do Ameriky, kam prchnul a dostal se do spárů mafie....tato část knihy mě neuvěřitelně bavila ač byla fakt hodně, hodně drsná.

Po x letech se Viktor vrací na Slovensko, ale v Evropě zuří 2. světová válka a jelikož je Viktor Žid, jeho osud je zpečetěn.

Karel odjel s rodiči do Německa a chtěl se stát lékařem. Ale i jeho osud zavedl úplně někam jinam....

Příběh z koncentračního táboru je sepsaný fenomenálně a to jsem již několik knih s touto tematikou četla. Ze stránek na čtenáře doléhá to zoufalství, strach, beznaděj...

Asi 100 stran před koncem jsem si říkala, že vím, jak celý příběh skončí....spletla jsem se. Pár stran před koncem bylo zacíleno na čtenáře tak, že ani nedýchá napětím. A konec? Dechberoucí!!!

Po dočtení jsem jen seděla a v sobě jsem měla spousty, spousty emocí.

Tahle kniha se čtenáři zaryje pod kůži a hryže a hryže. Ač je plná násilí, je napsaná úžasně a já ji všem doporučuji přečíst.

MilenaD.
14.01.2021 4 z 5

Moje první kniha od Jozefa K. A myslím, že jsem vybrala dobře. Dobrodružný román se vším všudy, zbraně, drogy, láska, přátelství, a to vse na pozadí druhé světové války. Dobře se to četlo, navíc jsem vlastně zatím moc knížek od slovenského autora nečetla, takže i jeho pohled hlavně na Ružomberok byl pro mě zajímavý. Občas jsem narazila na drobnou nesrovnalost v překladu, koneckonců mně osobně by nevadilo číst knihu v originále, ale asi jsem v menšině. Ne, není to žádný literární skvost a na seznam povinné cetby určitě nepatří, ale je to poctivé řemeslo, a i to se dnes cení.

Soboll
12.01.2021 5 z 5

Ještě nikdy se mi nestalo,že bych nedokázala v knize dočíst větu a přitom propuknout v pláč . V této se mi to stalo několikrát .
Díky této knize jsem zažila tolik emocí jako v žádné jiné ... naprostý šok , zhnusení,obrovská lítost a zahanbení z toho,že něčeho takového byli lidé vůbec schopni . Taková krutost a bezcitnost . Proč napříč dějinami děláme stále ta samá zvěrstva a stavíme se nad nějakou lidskou rasu ,jako kdyby nikdy nebyli lidé ?!
To zlo ,to strašné zlo ,které ta kniha obsahuje je stejně tak veliké jako byl Karlův hlad ....

_Katniss_
08.01.2021 5 z 5

Kniha, která bolí. Kniha, která se mi vryla pod kůži a nedá mi spát.

Bolelo to, opravdu ano, ale jsem neskutečně vděčná za tento literární skvost. Do knížky jsem šla s tím, že tak nějak tuším, co mě čeká a že to nebude lehké.. ale tohle jsem nečekala. Kniha je velmi propracovaná, surová a na nic si nehraje. Vše je zde vykresleno bez příkras. Ukazuje nám naši krvavou a hrůzostrašnou historii. Ukazuje, že i když člověk jedná s nejlepším úmyslem tak to ne vždy stačí. V knížce je spousta násilí, brutality i týrání. Není to lehké čtení, ale pro mě jedna z nejlepších knih o 2. světové válce. Je zde skvěle vykresleno i předválečné období, politická situace, antisemitismus, ideologie. Popisuje spoustu zajímavých témat. Jednoduše knížka mi nedala spát.

Děkuji pane Kariko, díky tomuto příběhu jsem si uvědomila jak moc velké mám v životě štěstí.

nik077
08.01.2021 5 z 5

No tak to bylo teda čtěníčko...

sabuska
05.01.2021 5 z 5

Velmi silný příběh, několikrát jsem chtěla přestat číst. Je v ní mnoho utrpení. Nechávám si ji v knihovně ale nevím jestli budu mít sílu se k ní vrátit. Určitě doporučuji kam se hrabe Carter apod.

Jap
04.01.2021 5 z 5

Špatně spím. Pořád myslím na ty hrůzy. Ještě žádná kniha mě takhle nerozcupovala. To co autor popisuje v druhé polovině a hlavně jak, bože!!! Co my lidi jsme zač, když tohle dopustíme, když tohle se z nás může stát, když tohle se doopravdy stalo. Pane Kariko, NA SMRT je román, který by měl být povinnou četbou. Pět hvězdiček je málo.

DenisaP
04.01.2021 3 z 5

Knihu jsem neměla v plánu číst, ale spousta recenzí mě opravdu nalákala. Neustále se v nich opakovala slova jako: surové, drsné, brutální, děsivé. Myslím, že kdybych na knihu neslyšela tolik chvály, líbila by se mi o hodně více. Tento titul má očekávání absolutně nevyplnil. Mnoho lidí tvrdí, jak je tu do detailu vykresleno násilí a jak se některým při čtení dělalo špatně. Buď jsou ostatní čtenáři moc citliví, nebo jsem vůči násilí v této knize imunní. Těšila jsem se na popisy Mengeleho experimentů, ale více informací se o nich dozvíte v hodinách dějepisu na základní škole. Pro mě tak byla mnohem zajímavější první část, kde byla vykreslana nacistická propaganda a mafie v New Yorku.

Díky této knize jsem se alespoň poučila, že číst recenze se opravdu nevyplácí.

escapelle
03.01.2021 5 z 5

Ke knize jsem byla skeptická, říkala jsem si, že jako thrillery píše Karika skvěle, ale válečný román??
Že začátku mi trošku vadilo přeskakování z Viktora na Karla. Hlavně ve Viktorově pasážích jsem ze začátku měla trošku zmatek a pár kapitol mi trvalo, než jsem se zorientovala.
Po dočtení musím říct, že rozdělení na společné dětství, životy hlavních postav zvlášť a jejich následné spojení..fenomenální.
Druhou část jsem přečetla jedním dechem. Tedy spíše bez dechu.
Jozef opět nezklamal, šokoval a obhájil si své místo na mém žebříčku nejlepších autorů.
Víc slov asi nenajdu...
Knihu rozhodně doporučuji a řadím mezi topovky.
Skvěle propracovaný příběh který ve mně zanechal velmi rozporuplné pocity.
Viktor jistě nebyl žádný klaďas, ale přesto mě velmi zasáhlo čím si musel projít.

něcosivymysli
02.01.2021 5 z 5

Velmi silná kniha, moc doporučuji :)

Amblyopia
24.12.2020 5 z 5

Uuaaaaa tak tohle byla jízda...... Pane Kariko,už doufám píšete další!!!!!!!!

Radulinka1
24.12.2020 5 z 5

Za mě nominace na knihu roku - hodně silný příběh - skvěle napsané

Pivka1
18.12.2020 5 z 5

Již po několikáté, jednoduše ááááách. Utírám si slzy, ale tato kniha mě opravdu rozcupovala na maličké kousky. Nemohla jsem ji číst naráz, dávkovala jsem si ji, ale odtrhnout jsem se nemohla. Za mě minimálně šest hvězd. Drsné, kruté, ale nádherně napsané a brilantně přeložené. Díky, díky, díky, stojí za přečtení! Původně jsem si myslela, že půjde dál, ale kdepak, zůstane v mé knihovně.

perpe2a
16.12.2020 5 z 5

Kdybych mohla, dám 6 hvězd. Jsou knihy, které se Vám vryjí pod kůži a zůstanou navždy. A tato je jedna z nich. Slova jsou zbytečná. Prostě si ji musíte přečíst a sami pochopíte, proč je pro tuto knihu 5 hvězd nedostatečných.