Noc plná lží
Dominik Dán
Případy detektiva Richarda Krauze. Je pátek odpoledne před koncem pracovní doby a před kriminalisty Richardem Krauzem a jeho parťákem Chosém je vidina příjemného víkendu. Zničehonic je povolá na poradu policejní ředitel a pověří je neodkladným případem: vraždou prostitutky, jíž má být zkompromitován syn prezidenta republiky. Je těsně před novými prezidentskými volbami a sebemenší skandál, natož takovýto, je nežádoucí. Krauz a Chosé mají na vyřešení tohoto superchoulostivého případu pouhých 24 hodin a jsou ke své práci vyděračsky přinuceni prezidentskou ochrankou, která jim nadiktuje, jak mají postupovat. Dvojice detektivů má ovšem na tuto kauzu jiný názor a řeší jej po svém a s pomocí nečekaných spojenců z místního podsvětí. A náhodná vražda se změní v dramatický souboj jejich důvtipu se silnou politickou mocí, jež chce gangstersky zvrátit řízení státu.... celý text
Táto kniha má v sebe nesmiernu silu, najmä ak človek číta medzi riadkami, uvedomí si, že niektoré "postavy" zrazu veľmi dobre pozná, a asi vie, prečo sa to celé práve takto odvíja. Skorumpovaný svet, celá naša krajina, kedy aj mafián má čistejšiu dušu ako tí, ktorým dali naivní ľudia dôveru a ešte naivnejšie si myslia, že je všetko v najlepšom poriadku... Spisovateľ to vlastne krásne vyjadril v jednej vete: ... 5 miliónov debilkov spí, a o ničom nemajú ani potuchy... Nie je to presný citát, ale práve táto myšlienka ma donútila zamyslieť sa nad faktom: a čo robíš práve TY proti tomu, čo nazávame ako "zlo". Takže, priatelia, a ČO proti tomu robíte VY?
Asi nejlepší z první desítky série Naše Mesto. Za 24 hodin dva kriminalisté vyšetří vraždu mladé prostitutky. Jejich pátrání je o to složitější, protože za vším je politické pozadí z nejvyšších míst a špinavá hra tajných služeb.
Moja prvá kniha od tohto autora. Pôvodne som ju vypožičala pre manžela, ale neodolala som. Určite si prečítam aj ďalšie knihy od tohto autora.
Napínavá a jednoduchá detektívka, typická pre Dominika Dána. V tomto prípade sa dej točí okolo prezidenta, jeho rodiny a kancelárie. Samozrejme, na začiatku do hry vstúpi aj tajná služba a vystupňuje dej...
Moje první kniha od Dána a bohužel musím říct, že jsem zklamaná. Po přečtení mnoha kladných recenzí jsem od něj čekala víc. Nesedl mi styl, jakým je kniha napsaná, vadily mi vulgarismy i hodně nespisovný jazyk. Teď ho pouštím k ledu, ale třeba mu dám v budoucnu ještě jednu šanci.
Děj celé knihy se odehrává během jediné noci, přesto je svižný, události jdou stále dopředu, čte se to jako po másle. Moje cca pátá kniha tohoto autora. Už se těším na další.
2016 | Smrť na druhom brehu |
2007 | Cela číslo 17 |
2005 | Popol všetkých zarovná |
2012 | Uzol |
2013 | Básnik |
Nemůžu si pomoct, ale knížky D. Dána mě fakt hodně baví, Noc plná lží nebyla výjimkou. Už mám půjčené dvě další a za chvíli se budu muset "přehodit" na slovenštinu, protože přeložené už mám přečtené skoro všechny a odmítám čekat na další překlady:-)