Rudý kapitán

Rudý kapitán
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/249028/bmid_rudy-kapitan-N5F-249028.png 4 794 794

Při rekonstrukci starého hřbitova objevili dělníci v jedné z rakví lebku, do níž byl vražen velký hřeb. Bylo jasné, že nebožtík zemřel násilnou smrtí. Na místo hrůzného nálezu byli přivolání detektivové z oddělení vražd - začínající Richard Krauz a zkušený Eduard Burger. Kolotoč vyšetřování se roztočil. Detektivové záhy zjišťují, že nebožtíkem je bývalý kostelník z kostela svaté Barbory. Vyšetřování však probíhá k nelibosti všech - vyšších míst i církve samé. Proč? Krauz s Burgerem i přesto pokračují v pátrání...... celý text

Detektivky, krimi Literatura slovenská
Vydáno: , Slovart (ČR)

Červený kapitán, 2007

akdar72
12.11.2021 5 z 5

Překvapil mě posun zpět na počátek Richardovi kariéry. Nicméně opět lepší a lepší. Historická nitka byla přidanou hodnotou.

cucik14
10.11.2021 4 z 5

Toto byla druhá kniha od Dominika Dána, kterou jsem přečetla a nějak mu stále nemůžu přijít na chuť. Začátek byl skvělý, ale následující popisy historických událostí / praktik StB by dle mě zvládl smrsknout na polovinu. Nehledě na to, že Richard mi připadal jak akční superhrdina :/ Časem mu asi dám ještě šanci, ale zatím mě teda nedokázal přesvědčit, proč bych si měla přečíst celou sérii...

Petronela16
29.10.2021 3 z 5

Červený kapitán je predposledná kniha,resp. audiokniha, ktorú som úspešne zdolala v podaní J.Vajdu.Veeeelmi dlho som váhala, či sa na to dám, hlavne kvôli tomu Vajdovi, ale musím s úctou skonštatovať, že sa toho zhostil bravúrne.Je vidieť a cítiť, že je to herec *každým coulem*, pretože tak ako on vedel nahovoriť rôzne postavy, to by vedel málokto.Tlieskam mu.Nesklamal ma.DD má ale trochu sklamal, keďze tentokrát to bolo mierne 'politicke' a tie historické sekvencie má už mierne povedané nudili.Zaver uletený prislo mi to ako z Chucka Norrisa.Vypočula som úspešne až do konca, Jozef mi k tomu dopomohol.(Tak idem počúvať ďalej, už mám len Celu č.17.)

Michalka24
22.10.2021 5 z 5

Uzasna kniha, nielen co sa tyka pribehu, ale aj jeho podania vo forme audioknihy, ktoru narozpraval Jozef Vajda. Naozaj skvely zazitok z pocuvania.

SadUnicorn
22.10.2021 5 z 5

Tahle kniha se dost odlišuje od ostatních v sérii, protože se odlišuje i vyšetřovaný zločin. Teoreticky by mělo mít vyšetřování hladký průběh, protože se jedná o zločin minulého režimu a tedy by bývalí členové StB už neměli mít žádnou moc. Praxe je bohužel jiná a jejich prsty jsou stále dlouhé a rozlezlé ve všech sférách policie.
V této knize nechybí napětí, vyšetřování, chytré dialogy a na konci si přijdou na své i milovníci akce. Konec je dost hořký a u mě se satisfakce nekonala.
Nevím, zda se i tento případ zakládá na pravdě, ale pokud ano, je to další v řadě důkazů o tom, jak zvrácený minulý režim byl a že ne všichni, kteří měli být potrestáni, skutečně potrestáni byli. Dost mi to připomnělo případ Přemysla Coufala, který je v knize i jednou zmíněn.
Každopádně kniha ve mě vyvolala směsici pocitů, ale převládal hnus a bezmoc nad nespravedlností.
Za mě 4,5*. Polovinu strhávám za ten pro mě zbytečně akční konec.

kolacky
21.09.2021 4 z 5

Tak tohle byla síla. I v minulosti, i teraz. Jak hnusní umějí být lidi kvůli penězům a moci... Obdivuju nášho chalana Riša, že se nebojí, pere se napříč padouchy a nevzdává to, záda chráněná skvělými parťáky.

Emberas
19.09.2021 4 z 5

Bohužel nemohu sdílet všeobecné nadšení, které zde panuje. Styl Dominika Dána mi příliš nesedí. Musím připustit, že autor zná dokonale prostředí tuzemského zločinu, ale to je tak vše. U jeho knih mi chybí trochu více literárního umu.

m.valova
15.09.2021 5 z 5

Bohužel jsem nesehnala v knihovně díly od prvního a čtu jak se mi podaří nějaký sehnat.Rudý Kapitán poodkrývá zvěrstva dob minulých táhnoucích po celé roky a déle a mám zároveň pocit,že v určitých oblastech jsme se vlastně nikam neposunuli dodnes.Detektiv Krauz a jeho mládí mě zatím baví...

Tirisa
02.09.2021 3 z 5

Pro mě první kniha od autora a určitě ne poslední...obzvlášť když tu čtu, že je to jedna z těch slabších. Příběh se mi líbil, párkrát jsem se i zasmála u různých replik...co mi ale požitek ze čtení kazilo a neustále mě vytrhovalo ze začtení byly neustálé tři tečky v přímých větách a nedokončené věty. Chápu, že takto hovory často probíhají, ale mě to při čtení prostě rušilo.

smardice
10.08.2021 4 z 5

Tenhle díl mi moc nesedl, i přesto, že děj má celkem spád a zabývá se, pro mě zajímavým tématem - templářstvím, (trochu to zavání "Šifrou.."). Za ten překombinovaný konec ubírám hvězdičku.

janina66
29.07.2021 5 z 5

Dokonalé! Poslouchala jsem audioknihu, českou z r. 2018, s naprosto úžasným hlasem Martina Stránského. Děj knihy mě zcela pohltil. Byly to dříve zlé časy. Nikdo nemohl věřit nikomu.

Nunynka
10.07.2021 4 z 5

Kniha se mě nějak těžko četla. Na mě to bylo na jednu stranu až moc překombinované. Ale tradiční humor a styl psaní autora mě opět nezklamal. Za mě zatím nejslabší kniha autora,ale pořád ho řadím mezi mé nejoblíbenější autory.

Peggy2711
06.07.2021 4 z 5

Pěkná detektivka, určitě zkusím další Dánovky.

Kortez
16.05.2021 5 z 5

Audiokniha
Krimi přesně podle mého gusta, stejně jako většina dánovek. Brouzdání v minulém režimu tady bylo napínavé, nápadité a tajemné, nenudilo a jak ke krimi patří, brutalita tak akorát na úrovni uvěřitelnosti. Jedna z těch lepších. Doporučuji.

jan7760
13.04.2021 5 z 5

Mna to bavilo, pretoze ma zaujima historia, prvykrat vstupuje na scenu Krauzov partak Chose. Uz mi nevadila ani cestina, asi som si uz zvykol, ale aj tak u Dana mi najviac sedi slovencina...

MarJey
20.03.2021 2 z 5

Nechci být za kritika ale ten film byl lepší, na mě těch templářů bylo už moc, to víc pobavil Oldřich Kaiser.

nai.ivka
13.03.2021 5 z 5

Pěkný příběh, tento asi nebude z šuplíku detektiva oddělení vražd, ale třeba i může být. Minimálně v tom, že staré struktury jsou tu pořád a hrají si svoje hry.
Objevila jsem slovo, které neznám.
Flochnúť
1. (na koho, na čo i bezpredm.) ukradomky, bokom al. škaredo, zamračene pozrieť
2. (komu i bezpredm.) nevrlo odvravieť, odvrknúť
Líbí se mi, že se v autorových detektivkách objevuje také nedávná historie, narážky na politiky, kauzy a doufám, že se něco dozvím i o dění na Slovensku po našem rozdělení.

mataj
10.03.2021 5 z 5

Další výborný příběh od DD. Tentokrát se řeší vražda kostelníka (náhodně objevena) po 7 letech, která souvisí s praktikami STB. Kraus se do případu opravdu vloží a zjišťuje, že kořeny sahají hodně hluboko do minulosti. Velmi zajímavý díl, kde nechybí akce, tajemství ale i humor.

Janaves
07.03.2021 4 z 5

Pěkná detektivka, zkusím další.

Mudry
05.03.2021

Musím přiznat , že po přečtení komentářů , jsem se trochu obávala, zda mě tento díl zaujme stejně jako ostatní "dánovky". Pravdou je, že to bylo zase trochu jiné , ale to je právě to, co mě na autorových knihách baví. Píše prostě bez předem známé osnovy.