Rudý kapitán
Dominik Dán
Při rekonstrukci starého hřbitova objevili dělníci v jedné z rakví lebku, do níž byl vražen velký hřeb. Bylo jasné, že nebožtík zemřel násilnou smrtí. Na místo hrůzného nálezu byli přivolání detektivové z oddělení vražd - začínající Richard Krauz a zkušený Eduard Burger. Kolotoč vyšetřování se roztočil. Detektivové záhy zjišťují, že nebožtíkem je bývalý kostelník z kostela svaté Barbory. Vyšetřování však probíhá k nelibosti všech - vyšších míst i církve samé. Proč? Krauz s Burgerem i přesto pokračují v pátrání...... celý text
Detektivky, krimi Literatura slovenská
Vydáno: 2015 , Slovart (ČR)Originální název:
Červený kapitán, 2007
Knihy od tohoto autora mám rád, ale tato kniha se mi zdála slabší. Přesně to vystihl zde komentář - callahanh. Mám na tuto knihu totožný názor.
Hvězdičku dolů za poslední část knihy, která se mi zdála až moc překombinovaná. Dialogy vtipné, nasmála jsem se.
Tak tohle mě asi moc bavit nebude... To jsem si myslela na začátku čtení. Omyl ! Bavilo mě to a moc. Zase trochu jiný druh vyšetřování, ale četla jsem jedním dechem.
Definitivně jsem se utvrdila v tom, že mi styl Dánova psaní nesedí, zejména dialogy kriminalistů. Prostě mi "nejdou snadno přes oko".
Těžko říct, jestli to bylo překladem, ale přiznám se, že Rudý kapitán mě až tak neoslovil. Dánovi nelze upřít, že píše čtivě a svižně a děj vlastně ubíhá směle dál. Zároveň se mu povedlo příběh umístit do atraktivní doby těsně před rozpadem Československa, čímž má zvláštní atmosféru a troufnu si říct, že docela věrně zachycuje období, kdy se mohlo prakticky vše a staré struktury musely převléknout kabáty. Postava policisty Krauze je poměrně sympatická, jenže jeho kolegové nejsou tak výrazní a jsou to spíše figurky, takže jsem měl trošku problém je rozlišit. Moc mi nevyhovovalo ani střídání několika rovin, kterých se mi zdálo být až příliš. Dialogy mi někdy přišly hrozně toporné a nepřirozené, stejně tak určité popisy a akce, která byla asi zbytečně filmová. Zakomponování Svobodných zednářů nebyl špatný nápad, ale zdál se mi trochu nevyužit, některé věci se dle mého tak úplně nevyjasnily. Ve výsledku tak Rudého kapitána považuji za lehce nadprůměrnou knihu, která splní účel oddechovky, ale o moc víc nenabízí. 60%
Cetla jsem slovensky a hodne dobra kniha
+) vtipne hlasky, napinave(temna historie, stb...)necernobile postavy, perfektne popsana mista(uplne jsem tam byla)
Ale!:
-) to Velke Tajemstvi?? Proc ne neco originalnejsiho? To me zklamalo, a trochu moc hrdinskych scen ale Bond(preziju, utecu...).
Ale doporucuju k precteni, musime vedet co se v historii delo za zverstva(i kdyby z toho byla pravda jen 1/8).
Tak dlouho jsem narážel na billboardy a plakáty s Oldřichem Kaiserem, až jsem si řekl, že bych měl vlastně chuť na nějakou českou (pardon slovenskou) detektivku. A protože si nerad kazím zážitek z příběhu zfilmovanou verzí, netrvalo moc dlouho a prvních 100 stránek bylo za mnou.
Když zůstaneme ještě chvíli u filmové tvorby, tak bych knihu přirovnal k takové kombinaci Případů 1. oddělení a Šifry mistra Leonarda ve slovenském podání. S Brownem má autor společnou ještě jednu věc. Píše velmi čtivě, příběh frčí světelnou rychlostí a než se nadějete, jste ve třetině a není již žádné síly ve vesmíru, která by vám zabránila číst dál. Naštěstí autor není takový extrémista jako Dan Brown a i ty konspirační teorie drží v mezích a často si z nich sám utahuje.
Když to navíc zasadíme do porevolučních reálií, StB ještě živá a všudepřítomný strach z police (jsou to už naši nebo stále ještě oni?), tak to všechno nějak hezky funguje a baví číst.
Nečekejte žádné literární veledílo, pro mě je to navíc první kniha od Dominika Dána, ale pohodové a svižné čtení. Dostanete detektivku, kde je celkem brzy jasné, kdo je vrahem, ale přesto vás zajímají ty okolnosti a Velké tajemství, pro které stojí vraždit.
Musím povedať, že začiatok knihy ma veľmi zaujal, stred som nejako "pretrpela" a koniec to znova zachránil :) Na môj vkus trocha veľa opisovania dejín a pod. Ale v konečnom dôsledku, po jej dočítaní som sa zamyslela nad tým, ako brutálne a do detailov bol celý príbeh premyslený, ako boli jednotlivé postavy dokonalo popretkávané a zapadali do deja (aj keď som sa časom v nich už trošku strácala, kto s kým a pod.:)). Knihu a príbeh hodnotím celkovo pozitívne, samozrejme nesmel chýbať ani klasický humor policajtov, ktorý bol naozaj skvelý a veľakrát som sa naozaj pobavila, čo len celkový dojem z krimi príbehu dokresľuje :)
Překvapila mě řada kladných komentářů této hrůzy. Knihu jsem sice dočetl, ale byla to ztráta času. Děj knihy ani v jednom případě nepřinutí čtenáře obávat se o osud vyšetřovatele Krauze. Kniha je psána většinou přímou řečí, asi umělecký záměr. Proč ale mluvil i vypravěč jazykem podobným policistům, jsem nepochopil. Většina postav, až na duchovní jsou stejné ploché postavy a mluví stejným jazykem kanálníků čtvrté cenové kategorie, čestné výjimky jsou jen postavy dvou duchovních a jednoho estébáka. A právě ten estébák je popsán nejplastiočtěji. Všichni chlastají jako Dánové, což mi velmi připomínalo Nesbova detektiva Harry Hola, takže nic originálního. Zápletku s pokladem Templářů jsem s drobnými obměnami četl už nejméně stokrát, kniha končí do nanicovata, takže čtenář neví proč byla napsána. Přes všechny výhrady k současné policii málokdo uvěří, že policisté jsou takoví burani a hlupáci, jak je nechává promlouvat ctěný autor. Možná můj negativní soud ovlivnil už začátek, kde autor líčí přerod bývalého policisty komunisty na poctivého demokrata odhodlaného sloužit spravedlnost. Připadalo mi to jako vlastní vyrovnání s minulostí a obhajoba estébáků (Canis).
V úvodu svého komentáře použiji obvyklou větu některých vychloubačných místních uživatelů: "knihu jsem nejprve četl v originále" a až potom v českém překladu. Nedá se to srovnat, český překlad mně prostě už tolik nebavil. Něco mně tam chybělo a už i ty přeložené hlášky skoro nejsou humorné.
Podivuji se některými čtenářům, že se nutí do čtení knih o kterých dopředu ví, že je nebudou bavit. A už nechápu to trapné přirovnávání ke knihám Browna.
Tato kniha je velice dobrá, ale doporučuji ji přečíst ve slovenštině. A kdo slovensky neumí, ať si počká třeba na anglický překlad. :-)
Moje první a i poslední detektivka tohoto autora. Na základě pochvalných komentářů jsem čekala pecku a dostala velmi průměrnou detektivku. Nesedí mi autorův styl psaní, hlavně forma přímých řečí... snaha převést žoviální rozhovory a vyprávění /spoiler - myslím vypravování starého historika/ do psané formy vyznívá z mého pohledu úsměvně až trapně. Závěr byl velmi chaotický a plytká zápletka silně neoriginální. Za mě zklamání.
Uzasny, dechberouci napinavy pribeh od zacatku do konce. Moc jsem se tesila i na filmove zpracovani. Radim vsem, nechodte na film, je to hruza, povrchni zpracovani, zmatek, vynechane postavy a vlastne i pointa je jina. Knizka skvela, film priserny.
Čtvrtá a zatím nejlepší kniha, co jsem od autora přečetl a to jsem ji, po dlouhé době, přečetl jedním dechem dokonce ve slovenštině!
Knížka je fakt suprová, byla to vlastně moje první "dánovka", která mě inspirovala k četbě dalších knih tohoto autora. Dějově je to dobře propracované, prodchnuté tajemnem, které ale bohužel zčásti zůstává neodhaleno. Tak to ale asi autor mínil, chtěl ten zbytek ponechat na fantazii čtenáře. Od března 2016 běží v kinech film Rudý kapitán s O. Kaiserem. Film jsem viděla, je poněkud chaotický a kdybych nečetla tu knihu dříve, tak film by mě k četbě určitě neinspiroval. Opět se potvrdilo pravidlo, že kniha je lepší než film. V tomto případě podstatně.
Tak to byla síla. Šifru mistra Leonarda jsem nečetla, takže jsem nemohla porovnávat, toto bylo moje první čtení s tematikou praktik StB. I když byla kniha hodně obsáhlá jmény, akcemi a souvislostmi, a musela jsem se hodně soustředit, aby mi něco neuniklo, kniha se pěkně mi četla, byla napínavá. Od autora určitě budu chtít přečíst něco dalšího.
Přečetla jsem knihu Šifra mistra Leonarda, Templářské dědictví a myslela, že na toto téma už není moc věcí, které by mě mohli překvapit. Když se mi dostala do ruky tato kniha, myslela jsem, že to bude něco ve stylu Zdivočelé země. Ale byla jsem obrovsky překvapená. Od pana Dána je to má první knížka, ale rozhodně ne poslední. Je to knížka, která vás chytí na první stránce a pustí až na poslední. O praktikách gestapa i StB bylo napsáno mnoho stránek. A není to zrovna čtení na dobrou noc, takže pokud autor píše, že tento příběh se z části zakládá na pravdě, tak mu to věřím. A o to je to mrazivější a čtivější. Vřele doporučuji.
Šifra mistra Leonarda na Slovensku? O praktikách státní bezpečnosti si nedělám iluze, Krauz a jeho kolegové v pohodě jako vždy, ale romány o templářích a jejich pokladech tak úplně nemusím… Mistr z pavlače, gestapo slídící po pokladech, samopalové přestřelky mezi stranami dobra a zla, kterých si navíc skoro nikdo nevšimne, to na mě bylo trochu moc. Úplně by mi stačil exkurs do fungování církve a StB za socialismu…
vraždy detektivní a krimi romány zfilmováno poklady policie Státní bezpečnost (StB) církev zlato mučení templářiAutorovy další knížky
2016 | Smrť na druhom brehu |
2007 | Cela číslo 17 |
2005 | Popol všetkých zarovná |
2012 | Uzol |
2013 | Básnik |
Tohle bude zlé. Dominik Dán mě uhranul svou knihou Uzel. Jeho popis stavu a postupů slovenské policie a slovenské státní policie těsně před pádem komunismu byl fascinující.
Rudý kapitán který se odehrává už po revoluci k tomu měl přinejmenším ve své první polovině neskutečně našlápnuto, ale díky zápletce která jako by vypadla z dílny Dana Browna se to celé jaksi pokazilo. Mnozí čtenáři si stěžují, že kolegové Richarda Krauze jsou nevýrazní a že dialogy šustí papírem. Ta první námitka je pravdivá, nicméně příběh je veden tak, jak je veden a tomu se musely podřídit i postavy. Tady to Dominik Dán zvládl alespoň podle mě velice elegantně. Dialogy jsou absolutně stejné jako u jiných autorových knih a neměl jsem s tím problém. Trochu mi vadila málo využitá postava kolegy Canise. Naopak přesun děje na Moravu mi přišel osvěžující.
Pro mě sice čtivá a vlastně i řemeslně zvládnutá kniha, nicméně mnohem slabší než Uzel.