Návrat krále
J. R. R. Tolkien
Pán prstenů série
< 3. díl
V dávných dobách vykovali elfští kováři prsteny moci, netušili však, že Temný pán Sauron dal vyrobit ještě Jeden prsten, který měl vládnout všem. Spojené armády lidí a elfů nakonec Saurona porazily a prsten mu odňaly, tato magická věc se však ztratila, aby po mnoha letech padla do rukou Bilba Pytlíka. Trilogie Pán prstenů vypráví o nebezpečné cestě Bilbova příbuzného Froda, který musí opustit ospalou vesničku Hobitín v Kraji a vydat se na nebezpečnou cestu přes celou Středozem k Puklinám osudu, aby zničil Prsten, a zmařil tak Sauronovy temné plány.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2004 , Mladá frontaOriginální název:
The Return of the King, 1955
Nádherné zakončení trilogie. Pána prstenů jsem už od mala miloval jako film a po mnoha letech jsem se konečně dokopal abych si přečetl i knížku, a ano je to tak velkolepé a skvělé jak jsem čekal, ikdyž možná mě to i překvapilo, spousta částí byla samozřejmě v knihách jinak než ve filmech a podle mě to bylo hodně vidět na Aragornově linii, co by dědice Gondorského, potažmo Anrorského trůnu
Nejlepší kniha co jsem kdy četl tuto knihu napsal génius a jsem velmi rád že jsem vzal hobita a pána prstenů do rukou..
Těžko říct, jaký díl je nejlepší, každý má něco, ale asi se mi tento líbí stejně nejvíce. Má dobrý poměr popisů vůči ději a všechno je tak vznešené a plyne, že se nad tím člověk jen celou dobu rozplývá. Tak zase zhruba za 5 let Tolkiene :-).
Závěrečná kniha fenomenální trilogie, kdy dojde k hození prstenu do Hory osudu a k závěrečné bitvě před branami Mordoru. Tato trilogie je legendou mezi všemi fantasy knihami, neboť nestojí pouze na bitvách, ale hodně zde jde o hlavní postavy, jejich charakter a to, jak se vyrovnají se splněním svého cíle. Závěr, kdy elfové odcházejí, je hodně emotivní. Více než důstojné završení Klasiky
Všichni jsou už mrtví, DEJVE! Prsten, Glum, Sauron, Saruman, Červivec, Theodén a mnoho dalších vzali za své.
Jak už jsem psal, jsem velký, ne VELKÝ fanda filmového LOTRa. Knížka je prostě knížka. Tolik dalších dějových linek, droboučkých příběhů a detailů (ikdyž některé byly spíš DETAILY) dávají tomu všemu úplně jiný rozměr. Všechny příběhy jsou líčeny tak .... jak to říct .... hezky, chytlavě a nenásilně. A právě absence jakékoliv brutality kterou jsou kolikrát takové knihy přeplněné je mistrovská, protože drsnost a surovost bojových scén byla vykreslená velmi výstižně. Ke konci na mě byly některé scény sentimentální ažaž, ale to už patří k té rozdílné době, kdy byly knihy psány. Rozhodně to dojem nepokazilo.
Tak jsem u konce dalšího příběhu a pomalu se loučím s dalším světem a postavami. Prožít spolu se členy Společenstva tuto pouť bylo nádherné. Při loučení Froda a Sama jsem slzela. Tyto knihy byly, jsou a budou klenotem fantasy literatury ještě dlouhá staletí.
Tento příběh obsahuje příběhy všech životů. Nečetl jsem něco tak záživného. Knihu doporučuji a jsem si jistý, že moje doporučení nikoho nezklame.
Ač jsem se moc netěšil na část s Frodem a Samem, nakonec mě bavila více než bitva o Gondor. A musím říci, že při každém dalším přečtení víc a víc respektuji Sama a Frodo je spíš jen taková osina v zadku. Ovšem chápu že to na něj pouze doléhá tíže Břemene.
V dnešní době by byl vhodnější nějaký údernější, méně roztahaný konec (v podstatě půl knížky je zakončení, což mi připadá opravdu zbytečné), nicméně jak jsem psal již k prvnímu dílu, je třeba si uvědomit, že v době vzniku Díla bylo běžné daleko pomalejší tempo knih a tudíž je nesmysl měřit kvalitu dnešním pohledem. A opět musím žasnout nad propracovaností celé Středozemě, všechna jména, souvislosti, dokonce i popisy. Jen toho zpívání by mohlo být méně...
Jak může dát někdo méně než 3 hvězdy tak to nechápu, ale každý je jiný a tak se to musí brát. Dal bych více hvězd, protože je to dílo.
Cesta Společenstva je u konce. Všechny volné konce jsou svázány, všechny uzly dotaženy a pro zvídavé (a vytrvalé) tu je ještě šestice dodatků, po nichž nezůstává nevyřčeno snad už vůbec nic (a dozvíte se mnohem víc, než by vás nejspíš napadlo, že chcete vědět).
Literární Návrat krále se od toho filmového liší snad nejvíce. O to větší zážitek přináší. Hrdinové jsou udatní, ti, o nichž všichni zkraje pochybovali, prokáží odvahy nad krále, přátelé se nezrazují, zlo padne, dobro zvítězí - ale ne úplně, ne navždy, zdvižený prst varuje, že nic netrvá věčně a tím méně klid a mír.
Tolkienova trilogie je úhelným kamenem fantasy, je to jen jeden příběh z komplexního světa, který Tolkien vybudoval a jemuž vdechl život tak dokonale, že jej i po šedesáti letech a o kus světa dál vidíme, vnímáme a nepřestáváme nad ním žasnout.
"Skřeti a skalní obři však mluvili, jak uměli, bez lásky ke slovům a věcem, a jejich jazyk byl ve skutečnosti upadlejší a nečistější, než jsem ukázal. Nepředpokládám, že někdo bude toužit po přesnějším překladu, třebaže vzory je snadné nalézt. Mezi těmi, kdo myslí jako skřeti, se dodnes slyší velmi podobná řeč do omrzení omílající nenávist a pohrdání, příliš dlouho vzdálená od dobra na to, aby si uchovala šťávu aspoň ve slovu - leda pro uši těch, kterým jen nečisté zní silně." (s. 362)
Tak jsem si po x letech zopakovala celou sérii, tentokráte v audioknižní podobě. O naraci se postaral velmi zkušený herec a dabér Aleš Procházka, který svůj hlas propůjčil například Severusi Snapeovi. Medový přednes nezkreslený přílišnou hereckou afektovaností působí nadmíru klidným dojmem a k trilogii se dle mého velmi hodí. Procházka dovedně mění intonaci ve chvílích, kdy je potřeba, rozhodně však nepřehrává. Dovedu si představit, že někteří náročnější posluchači by dali přednost vícehlasému zpracování, a i já uznávám, že by si to možná takto epická fantasy zasloužila a přineslo by to poslechu zase jiný rozměr, mně ale naopak klidnost a mírumilovnost projevu sedí. Hudba slouží pouze jako oddělovač, není přespříliš výrazná, přesto tvoří příjemné osvěžení mezi poměrně dlouhými kapitolami. Celkově je audiokniha dobrou volbou pro všechny, ať už Pána prstenů znají nebo ne.
Jedinečné zakončení celého putování. Zde není na místě o čemkoliv pochybovat. Během čtení přicházejí kapitoly, které Vás drží v napětí a touze neotočit přednostně další stránky a zjistit jak to bude dál, kapitoly tzv. wau efektu či pokory, dobroty a skromnosti jakou ukázal Faramir, kapitoly, které rozesmutní jako Théodenova poslední slova na Pelennorských polích, kapitoly, které vytvoří neskonalý obdiv k hrdinství jaké prokázal Samvěd Křepelka. Či kapitoly, které vytváří radost a pouští myšlenky volnoběhem po celé krásné Středozemi. Nehledě na Aragornovu velikost či pro mě velmi překvapující závěr o dění v Kraji, kdy jsem si již říkal, je po všem a chybí pouze klidný návrat domů, ejhle ono to tak snadné ještě nebude.
Potěšující byly i samotné dodatky, které zaplnily poslední chybějící místa v této skládance a více jistě nejen mně pomohly v celistvosti příběhu a postav.
Jsem velmi vděčný, že žiji v době, kdy mám možnost si toto veledílo od pana Tolkiena přečíst a prožít ve svém světě představivosti celý děj, který během života vytvářel. Věřím, že ač se kniha dostane do rukou dětského, studentského či dospělého čtenáře dokáže nejen zaujmout, ale hlavně pohladit na duši. Navíc v několika místech má kniha i hlubší smysl, který lze použít i v dnešním světě.
"Nám nepřísluší zvládnout všechny zvraty světa, jen udělat, co můžeme, pro dobro let, do nichž jsme postaveni, vykořeňovat zlo na polích, která známe, aby ti, kdo přijdou po nás, mohli obdělávat čistou zemi. Jaké počasí budou mít, o tom my nerozhodneme."
Závěr tohoto románu byl dokonalý a naprosto epický. Nezanechal ve mě klidnou duši, při čtení se chvěla blahem. Fantazie pana Tolkiena je nekonečná, stejně tak jako jeho knihy, které zná snad každý, kdo se alespoň trochu zabývá četbou.
Bylo mi nesmírnou ctí putovat společně s Frodem a Samem k Hoře osudu. Jejich cesta nebyla snadná, ale konec musí být přeci dobrý. Protože dobro vždy zvítězí nad zlem - to je hlavní myšlenka Tolkienova díla.
Mohu jen doporučit všem, i těm, co fantasy knihám neholdují.
Tato série bude vždycky patřit mezi moje nejoblíbenější. Tolkien má neskutečnou fantazii. Srdcová záležitost.
Super završení trilogie. Přestože člověk ví, že to nemůže dopadnout špatně, je napnutý jak kšandy. Můj největší obdiv má teď jednoznačně Sam, doteď to byla víceméně postavička navíc a hleďme, jak se vybarvil!
Jednu hvězdičku ovšem musím srazit za samotný závěr v Kraji, ten mi tam vůbec neseděl a zkazil dojem z celé knihy.
přátelství elfové zfilmováno Středozem, Středozemě (Tolkien) bitvy rozhlasové zpracování fantasy Pán prstenů hobiti
2006 | Společenstvo Prstenu |
1991 | Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky |
2007 | Návrat krále |
2006 | Dvě věže |
2007 | Húrinovy děti |
Nádherné zakončení série. Z předchozích dílů jsem byla trošku rozpačitá, ale u tohoto můžu konečně říct, že kniha je lepší než film.