Návrat Krále Šumavy
David Jan Žák
Životopisný román o nepolapitelném převaděči, který se stal předobrazem Krále Šumavy, vychází z jeho vlastních vzpomínek, svědectví pamětníků i archivních dokumentů. Jedná se o dosud nejrozsáhlejší literární rekonstrukci příběhu muže, který po válce nejprve pomáhal chránit hranici v policejní uniformě tehdejšího Sboru národní bezpečnosti, aby se po únoru 1948 stal jeho nejobávanějším soupeřem. Kniha zachycuje nejen výjimečný lidský osud, ale rovněž dramatické události spojené se vznikem nechvalně známé železné opony. Josef Hasil, který dnes žije na předměstí amerického Chicaga, v roce 2001 obdržel z rukou prezidenta Václava Havla Medaili Za hrdinství. ... celý text
Skvěle zpracované, vystihuje atmosféru, postavy i fakta. Je to ale velmi těžké čtení emocionálně, hodí vás to do doby, kde byste rozhodně nechtěl/a žít. Velká desiluse o lidech :( smutné čtení...
Naprosto výborné, poslouchal jsem audioknihu, velmi působivé, je dobře vědět jak to v těch těžkých letech opravdu bylo.
Velký dík.
Tak toto bylo něco pro mě! Poslouchala jsem audioknihu v perfektním podání Tomáše Drápely a opravdu jsem si to užila.
Poslouchal jsem jako audioknihu a hodnotím výborně.
O králi Šumavy jsem už viděl pár dokumentů v TV, takže jsem byl pln očekávání.
Napínavý příběh, perfektně zpracováno. Navíc podle mě autor dobře zachytil tehdejší realitu. Musel si dát hodně času s přípravou, aby co nejpřesněji vykreslil, jak to tehdy doopravdy bylo.
Řemeslně vynikající kniha o jedinečném člověku, kraji a temné době. Knihu jsem hltala a zároveň si pouštěla audio na ČRo. Nechci totiž ani kousek zapomenout.
Podobná témata moc nevyhledávám. Životopisný příběh Josefa Hasila, převaděče za totalitního režimu, je ovšem tolik poutavě napsaný, že mi přímo nadchnul. Knížka mi hodně bavila, je dost napínavá a dobrodružná. Věřím, že osloví hodně lidí a osobně jí můžu jenom doporučit.
Kdybych nevěděla, že byl tento příběh sepsán podle skutečného životopisu, musela bych napsat, že je tento příběh na samé hraně věrohodnosti. Josef Hasil měl více štěstí než rozumu. Do všeho se vrhal po hlavě, často s malou pravděpodobností na úspěch. Horká hlava, ale se srdcem na správném místě. Lidé jako on, většinou ve válce zemřou jako hrdinové. Dobří a stateční lidé bohužel většinou umírají příliš mladí. Josef Hasil jak je v knize zmiňováno byl obdařen šestým smyslem, který mu mnohokrát zachránil život. Já tomu spíš říkám štěstí, ale to je vedlejší. Josef Hasil kolem sebe nevědomky rozséval smrt. Z jeho činů mám smíšené pocity. Mělo to cenu? Výsledek svého konání nikdo dopředu nezná. On vše co dělal, dělal v dobrém úmyslu a to je nejdůležitější. Estébáky a komouše bytostně nesnáším a to tím víc, čím víc literatury si o nich přečtu. Audioknihu čte pan Ondřej Brousek, který odvedl mistrovskou práci. Občas jsem měla pocit, že tuto audioknihu načetlo více lidí. Fantastický zážitek.
Kniha na mě zanechala opravdový dojem. Je až s podivem jak detailně se dají popsat situace a příhody ze státní hranice. Pro mě bude Josef Hasil opravdový hrdina a Král Šumavy jehož jednání bohužel vedlo k zatýkání, vyslýchání a k popravám osob kolem něj. Za nic však nemůže. Kdyby tuto "práci" nedělal on, dělal by ji někdo jiný. Za mě jasný plný počet!
Dobrodružný román sepsaný především podle výpovědi Josefa Hasila poodkrývá situaci na Šumavské hranici po únoru 1948, kdy se z obyčejných kluků stávali agenti. Smutným koncem je nepřátelské přijetí v rodném kraji po roce 1989, kde ho místní nevidí jako bojovníka za svobodu, ale za příčinu utrpení mnoha nevinných lidí, které komunistická diktatura odsoudila za jejich pomoc Králi Šumavy.
Tahle kniha je opravdu pecka. Autor má úžasný vypravěčský styl. Dal si skutečnou práci s vyhledáváním různých zdrojů. Proto, i když je to beletrie, působí spíš jako literatura faktu. A neuvěřitelná zvěrstva příslušníků StB je třeba mladé generaci připomínat.
Vyborná dramatická napínavá kniha o převaděci a agentovi chodci velmi statečném a odvážném Josefu Hasilovi, kterého komunisti uvěznili ale on mi stejně zdrhnul. Čte se to samo
Kniha s vynikajícím námětem i spádem, jen na autorův styl jsem si musel dlouho zvykat a až do poslední strany jsem se s ním úplně nesrovnal.
Prostě jedním slovem ODVAHA. Stálo to všechno za to? Stálo. Obdivuji pana Hasila, smekám.
Pěkná knížka, strhující příběh. Josef Hasil a bratři Mašínové - největší postavy odboje proti bolševismu...
Strhující. Kniha o tom, jak pracovali agenti-chodci. Zároveň však ukazuje, jak neuvěřitelně paranoidní byly obě strany, tedy Západ a Východ v dobách krátce po válce. Bez příkras a pozlátka. Nesmírně zajímavé je závěrečné zamyšlení, zda to celé mělo vůbec smysl. Kniha opravdu stojí za přečtení a výborně se čte.
Skvělý příběh, pěkně zpracovaný, dobrý tah na branku. Klobouk dolů před každou z hlavních postav, byla to tvrdá doba a jen tvrdí přežili.
Šumava agenti, agentky 40.-50. léta 20. století pohraničí totalitní režimy agent převaděč třetí odboj (protikomunistický, 1948-1989) Josef Hasil, 1924-2019
2012 | Návrat Krále Šumavy |
2019 | Zmizení Edwina Lindy |
2009 | Ticho |
2022 | Tleskač |
2020 | Žeberův odkaz |
Příběh Josefa Hasila, nekorunovaného Krále Šumavy, člověka silných morálních zásad, který se z přesvědčení stal převaděčem většinou pronásledovaných lidí komunisty do Německa. Člověk, jehož jméno vyvolávalo hrůzu mezi komunisty a lidmi z pohraniční stráže, který riskoval pro svůj boj proti režimu, který zničil tolik lidských životů. Nejvíce napínavý příběh píše sám život a život Josefa Hasila by vydal na několik románů. Můj velký obdiv k tomu člověku.
Komunisti byli furt v ilegalitě a vedli partyzánskou válku proti všem, teda do chvíle, než byl ten únorovej převrat. Pak už mohli vraždit se vší parádou a dokonce to lidu servírovat v přímým přenosu, jako tehdy s Horákovou. Dát trest smrti ženský, která se prohřešila jediným, že měla jinej názor na svět! To dokáže jenom naprosto chudák