Nebe po bouři
Sabaa Tahir
Jiskra v popelu série
< 4. díl
Dlouho očekávaný závěr bestsellerové tetralogie Jiskra v popelu Džinové, kteří byli po staletí uvězněni, útočí a zanechávají za sebou krvavou spoušť ve městech i na vesnicích. Pro Temnonoše je však vykonání pomsty na lidských nepřátelích pouhým začátkem. Po džinově boku stojí velitelka Keris Veturie, která se prohlásí za císařovnu a požaduje hlavy všech, kdo se její vládě vzpouzejí. Samozřejmě jsou to především Krkavec — Helena Aquilla — a její zbývající příbuzní. Laia ze Serry, která s Krkavcem uzavřela spojenectví, je odhodlaná zastavit blížící se apokalypsu, a všechny síly proto napře ke zničení Temnonoše. Přitom však probudí starobylou moc, která ji může dovést buď k vítězství, nebo k nepředstavitelné zkáze. Hluboko v Místě čekání se Strážce duší usilovně snaží zapomenout na život a na lásku, které byl nucen opustit, když se ujal své úlohy. To by však znamenalo přehlížet hromady mrtvých, které má na svědomí Temnonoš a jeho džinové. Aby Strážce duší dodržel svou přísahu, musí se vydat za hranice své říše a ujmout se poslání, jež může zachránit — ale také zničit — všechno, co dosud poznal.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno:Originální název:
A Sky Beyond the Storm, 2020

Čekání na poslední díl bylo nekonečné, ale vyplatilo se čekat. Naprosto napínavé, čtivé, úplně mě to pohltilo. Sympatické postavy (i ty záporné mi přirostly k srdci),hezky vybudovaný svět. Za mě parádní zakončení série, málem i slzička ukápla. Zasloužených 5*.Kdyby to šlo, dám i více. :)

Po všech těch peripetiích, odbočkách, bojích a vedlejších situacích, jsme na konci. Bylo to skvělé a dobré čtení. Občas trošku delší a taky mám pocit, že se autorka nějak odklonila od původní myšlenky, protože první díl na mě působil jako něco jiného, s odlišným záměřem. Nicméně jsme došli tam, kam nás navedla. Nejvíc mě mrzel závěr, který nebyl úplně podle mých představ, jinak nemám námitky.

Poslední díl jsem odkládala s hlubokým povzdechem a trochou lítosti nad tím, že jsem se dostala na úplný konec příběhu. Kniha velmi dobře pracuje s emocemi. Ukazuje, k čemu vede lidská chamtivost a netolerance, a že i láska se s jejich přičiněním může krutě zvrtnout. Naproti tomu stojí nezdolná vůle a schopnost uchovat si naději i ve zdánlivě bezvýchodné situaci, kdy je člověk plný žalu a bolesti. To vše je obohaceno kapkou magie a nadpřirozenými bytostmi. Příběh je nejen čtivý, ale má i určitou hloubku. Přiměje se nad některými pasážemi pozastavit a popřemýšlet o nich.
Doufám, že se s paní Tahir nevidíme naposledy.

ČEKÁNÍ SKONČILO!!! na závěr téhle série jsem se těšila jako blázen. A musím říct, že je to skvělý poslední díl. Napínavé, čtivé, naprosto pohlcující. Ze začátku jsem musela sice malinko přemýšlet co se dělo ve 3 dílu, ale celkem rychle jsem se zorientovala. Miluju ten příběh, miluju ty postavy. Tento svět je naprosto unikátní a nádherný, svým osobitým a krutým způsobem. Nechci tu toho moc popisovat abych náhodou něco nespoilerovala. Každopádně je to jedna z nejlepších sérií a děkuji jak autorce tak nakladatelství HOST (pochvala za nádherné obálky). Rozhodně si ji časem přečtu ráda znovu. A věřím, že to budu milovat úplně stejně. Jo tak skvělé to je.
Za mě rozhodně 5* a když bych mohla tak klidně přidám

Konečně jsme se dočkali čtvrtého dílu a ja bych nemohla byt šťastnější. Poslední díl se velmi povedl a i když mě nějaké scénky naštvali nebo rozesmutněly, pět hvězdiček si to rozhodně zaslouží. Ale mohlo to být o trochu kratší :)
2016 | ![]() |
2017 | ![]() |
2019 | ![]() |
2023 | ![]() |
2021 | ![]() |
Je mi trochu líto, že jsem si moc nepamatovala oba předchozí díly, protože čtenářský zážitek by byl možná o trochu větší, kdyby mi souvislosti docházely dříve. :-D Nicméně ukončení young adult ságy asi docela dobré, místy mě to hodně bavilo, ale je poznat, že autorka už tolik neřešila motivaci postav a jejich předchozí jednání. Hlavní bitva mě neuspokojila vůbec a tak nějak jsem tušila, jak postavy skončí, takže za mě průměr.