Němci
Jakuba Katalpa (p)
Píše se rok 1987 a ze západního Německa do Prahy dorazí poslední z balíčků, které rodině Mahlerových pravidelně přicházely od konce 40. let. Svému synovi Konradovi je posílala Klára Rissmannová. O babičce Kláře se však u Mahlerových nikdy nemluvilo, a proto po Konradově nečekané smrti...
Tato kniha mě opravdu dostala, přečteno za jeden den, to se mi dlouho nestalo, aby mě kniha takto pohltila. Jsem neskutečně ráda, že na mě kniha vykoukla a knihu jsem objednala. Více takových knih, toto byl skvělý příběh, napsáno opravdu výtečně.
Velmi propracovaný příběh o životě, lásce a těžké době. Nic není černobílé a my můžeme být rádi za dobu, ve které žijeme...
Moc se mi to líbilo. Stylem psaní mi kniha připomínala Slepou mapu. Mam ráda vypravěče.
Pro mne první setkání s autorkou a velmi milé překvapení. Děj plynul bez zbytečného a zdlouhavého chození kolem horké kaše. Stručné kapitoly, kde jsem se občas ztrácela v čase a postavách, ale přímost a až syrovost vyprávění mě tak vytáhla do děje, že se stránky otáčely velmi rychle.
Dost zajímavá knížka, která nabídla trochu netradiční náhled do problematiky odsunu Němců pro druhé světové válce. Chytlavě podané příběhy ze života německé rodiny. Jen mě trochu zklamal konec.
Dost dobrá kniha,zajímavé téma,autorka nám umožnila pohled na vnímání války ze strany obyčejných Němců,skvěle popsané vyzrávání Kláry. Mě osobně se kniha četla velmi lehce a plynule,nutilo mě to číst a číst,co bude dál. Občas to bylo trochu drsné a syrové,ale myslím,že pro knihu to bylo přínosné. Kniha mě úplně dostala tak jako Vyhnání Gerty Schnirch,do doby než jsem přečetla tyto knihy jsem vůbec nepřemýšlela a ani snad nevěděla o osudech Němců odsunutých po válce ze Sudet zpět do Německa.Autorku si rozhodně přidávám mezi své oblíbené. Všem doporučuji, Vyhnání Gerty má už dcera v maturitních otázkách z českého jazyka,skvělé!
Kde není očekávání, nemůže být zklamání. Jenže já očekávala a těšila se, protože většina mých „oblíbených“ hodnotila vysoko a celkového průměrné hodnocení je 88%. Jenže tentokrát jsme se nepotkali.
A proč?
- moc postav, které nejsou pro děj podstatné
- místy snaha šokovat naturalistickým popisem
- úsečnost
- emoční plochost.
Další kamínek do mozaiky "jak válka ovlivnila (a dosud ovlivňuje) životy lidí". Napsaná hezkým, čtivým jazykem. Okolo příběhu hlavní hrdinky se zaplétají osudy ostatních, více i méně důležitých postav, a dávají tak dohromady plastický obrázek. Moc pěkné, doporučuju.
Němci od Katalpy je krásná knížka, skvěle napsaná. Autorka nechodí ani na jedné straně kolem horké kaše. Ani slovo navíc, vše jasné, nekompromisní. Postav a jmen je hodně ale neruší plynulost děje, člověk si rychle zvykne, kdo je důležitý pro děj a kdo jen doplňuje dobovè reàlie či minulost jiné postavy. Čtenář je na konci krásně rozpolcený. Na jedné straně úleva s objasněním záhady a na té druhé nepopsatelný knedlík v krku a roztrpčení, že to mohlo dopadnout jinak. Líp? Možná?
Udiveně na něj pohlédla.
"Myslím, že jeli umřít."
Nevěděla, jak na jeho slova zareagovat, a nakonec se dokázala pouze křečovitě zasmát.
"Dodnes lituji, že jsem tím vlakem jel a někdy si dokonce přeju, abych místo toho jel tím druhým."
"Tím...jejich?" Váhala jaké slovo použít. "Židovským"?
Mlčel.
" To je vám jich tolik líto?"
"Ne. Ale tolik se stydím."
Po šoku z prvního díla o hlíně, kam kniha dle mého i patřila těžko uvěřit, že doporučení / recenze na knihu "Němci" nepřeháněli. Bylo to však docela slušné překvapení. Možná kromě autorského rozumu po 6 letech také lepší téma? Dlouhé, nadbytečné a často zavádějící pasáže (vždy když autorce "chyběla" další postava, tak tam někoho šoupla) a drsné popisy k sexu, porodu (mánie, nebo snaha být zajímavá hrubostí?) nezmizeli, ALE byl tady děj! Hlavní příběh Kláry a její vnučky, přestože se nikdy nepotkaly má zajímavou zápletku (dali se vynechat všichni bratři, protože kromě nenávisti k německé části rodiny nebo lékařským radám neměli co říci). S postupem historických událostí (nástup - vítězství - prohra 2SV a odsun) se lze zamyslet jak byly rodiny na obou stranách zasaženy, nejen osobním charakterem členů rodiny. Bohužel jakoby na straně 400 došel autorce dech a tak to nějak skončí.... Nejde o otevřený konec "život jde dál", ať v Praze, Londýně nebo někde v Německu, ale o prázdno, které zbytečně zklamalo dojem z knihy.
Naprosto dokonalá kniha, za mě lepší bež Mornštajnová. Oslovilo mě, že je příběh propleten se současností. Odsun Němců je popsán z trochu jiné perspektivy. Bylo zde i napětí.
Klára Kolmannová byla německá dívka z dobré rodiny. Jak je možné, že se vzdala svého syna Konráda, nechala ho u v podstatě cizích lidí v poválečné Praze a odešla do Německa? Jejich jediný kontakt spočíval v balíčcích dobrot, které mu Klára několikrát za rok posílala za železnou oponu. Autorka nám bez příkras předkládá osud Čechů, Němců, německých Čechů a českých Němců že Sudet na pozadí dvou světových válek. Je až s podivem, jak skvěle to vše dokázala propojit bez zbytečného patosu, pocitů křivdy. Prostě tak to bylo, je a bude. Historii nezměníme.
Kniha mi připomínala vyhnáni Gerty Schnirch, ale z druhé strany. Líbilo se mi množství postav a jejich rodinných historii a různé střípky o tehdejších událostech, mela jsme pocit, ze se nám krasne zaplňuje mozaika te doby. Mozna bych uvítala trosku hlubší prokresleni postav, ale i tak byla kniha působivá - nedojimala přitom prvoplanove, svým způsobem byla dost syrová a stroha. První seznámeni s autorkou, plný počet a doporučuji.
Prijemne napsana kniha, ktera nebyla slozita na cteni. Vadila mi cast, kde autorka nektere roky shrnula na par strankach v ramci celosvetovych udalosti a udalosti tykajicich se postav. Tema knihy jsem vnimala jako nenasilnou formu, jak si rozsirit znalosti ohledne Sudetskych Nemcu, ale rozhodne si po precteni neprijdu emocne vyzdimana.
Velice silná kniha. Autorka vypráví stroze a surově, nemazlí se s obalováním reality do příjemných slov. Některé momenty byly hodně silné, především několikeré vyprávění o dětech, porodech a tak dále. Ztrácela jsem se v množství postav, ke konci knihy už jsem přemýšlela i nad hlavníma postavama, kdo to vlastně je. Nelíbilo se mi vložení útržků příběhu z celého světa do první třetiny knihy. Přišlo mi, že je celá kniha rozvleklá a soustředí se na příliš mnoho postav a ne důležitou část příběhu. Tomu hlavnímu o co vlastně jde, a to je odložení syna a odsuny, se věnuje autorka až na posledních pár stránkách. Jen kvůli těmto věcem dávám 4 hvězdičky z 5. Po dočtení si musím dát nějakou lehkou knihu, opravdu mě děj dostal.
Hezka knizka, nekdy jsem se ztracela v mnozstvi postav. Styl psani mi sedl a pribeh byl moc smutny. Doporucuji.
Od zacatku jsem mela pocit, ze se jedna o jeden z tech soucasnych modnich historicky-rodinnych romanu o vyraznych hrdinkach a jejich strastech. V prvni polovine mi vadilo nastineni nastupujici WWII pomoci stripku osobnich pribehu, ktere maji vzit za srdce, ale pritom jsou jen hrozne frustrujici, pac je to jen mzik a clovek je nemuze procitit a autorka se k nim uz nevraci a jen je nechava pohozene. Kazdopadne tema 2.svetove valky z pohledu Nemcu, Sudetu, zeny, samotaru, malych lidi ze zapadle vesnice me velice zaujalo a je hlavni devizou knihy.
nacismus vysídlení Němců mateřská láska Češi a Němci ságy Protektorát Čechy a Morava Třetí říše (Nacistické Německo), 1933-1945 Magnesia Litera
2020 | Zuzanin dech |
2017 | Doupě |
2014 | Němci |
2006 | Je hlína k snědku? |
2008 | Hořké moře |
Brilantní román o hledání kořenů a vyrovnávání se s vlastní rodinou (někdy je to fakt těžký, co?).
A hlavně o vyrovnávání se s vlastní pravdou...