Není přání jako přání
Alexandra Potter
Úspěšná anglicky píšící autorka literatury pro ženy Alexandra Potter vstupuje premiérově na český trh. Při četbě její knihy budete váhat, zda vám její tvorba připomíná spíše Betty MacDonaldovou v moderním hávu nebo eskapády Bridget Jonesové. Samostatná rusovlasá Londýňanka Heather se stále vyrovnává s nevěrou bývalého přítele, po němž jí zůstaly jen hořké vzpomínky a nesplacený byt. Jednoho dne v dešti potká cikánku, která jí vnutí vřes pro štěstí, který prý splní všechna přání. A svět se jako mávnutím kouzelného proutku skutečně začíná měnit a život se rozjasňuje. Splněná přání začínají nabírat na obrátkách, Heather je zaskočená tím, co se děje. Ale když do rodinného života zasáhne nečekaná a vážná nemoc otce, usoudí, že je nejvyšší čas na vřes zapomenout a ujasnit si priority. Váhá, jestli jí přání skutečně plnil vřes, nebo to byly shody okolností a náhody. Těžko říct… Vtipná, čtivá kniha pro moderní samostatné ženy, které dokážou brát život s nadhledem a humorem.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2011 , RadioservisOriginální název:
Be Careful What You Wish for, 2006
Jo takže strana 12: jde fotit svatbu plným Londýnem BEZ PODPRDY a tuny dělníků na ni hvízdaj. Tak určitě.
Měli jste pravdu, je to krá.a.
Nevím, proč jí Daily Mirror a Daily Mail, Timesy atd. lezou do ř.ti, když za to jako spisovatelka nestojí.
A ta tuna zdrobnělinek mě taky vytáčela.
Zaraďujem do police s názvom: "Iba relax - raz stačilo".
Nenáročný trochu vtipný, trochu uletený príbeh s nádychom mystiky, po čitateľskej stránke jednoduchý a predvídateľný, o čom naznačuje i samotný názov.
Chýbal mi tam nejaký náboj alebo aspoň náznak jedinečnosti, aby som nemala pocit, že čítam obdobný príbeh ako Bridget Jonesová.
Oddechové sladké čtení. Původně jsem si myslela, že podobnou knihu jsem četla už milionkrát, ale zápletka mě nakonec mile překvapila. Navíc hlas Strykové mi k příběhu skvěle sedl.
Oddechová knížka, která neurazí ani nenadchne.
Ze začátku knihy jsem si tedy říkala, že tohle nepůjde. Hlavní hrdinka mi byla nesympatická a působila jako hloupá husička. Ale pak se buď uklidnila a nebo si člověk zvykl (na konci zmoudřela). Příběh utíkal rychle a byl fakt oddechový. Ale Alexandra má rozhodně knihy i na vyšší úrovni .
Knihu jsem "četla" jako audioknihu. Hodně mě bavila. Bylo od poloviny knihy jasné, jak dopadne, ale poslouchala se skvěle. Hlas Jany Strykové přesně pasuje k hlavní hrdince
Knížka neurazí, nenadchne. Uznávám, že je napsaná celkem vtipně, poměrně dobře se čte, děj pěkně plyne. Bohužel humor mi příjde takový prvoplánový. Nečekejte žádný velký příběh, navíc je hodně předvídatelný. Knížka mi trochu připomínala Bridget Jones. V podstatě od začátku je jasné, s kým hlavní hrdinka skončí, kdo je fajn a kdo ne.
Heather mi občas připadala otravná, Gabe byl asi jediný normální. Jamese jsem odhadla hned na začátku a přišel mi nesympatický už z Heatheřina nadšeného popisu.
Kniha mě vůbec nezaujala.Do poloviny se tam nic nedělo,potom nějaký děj a rychlý konec.
Knížka mě dost zklamala. Měla jsem za sebou půlku a pořád se tam nic nedělo a když se to začalo rozjíždět, tak to pak bylo strašně rychle zakončený. Tato spisovatelka má určitě lepší knížky, které jsem četla.
Příjemné, oddechové i vtipné čtení. Pro mě osvěžující a určitě k zamyšlení nad tím, co si člověk přeje a co je důležité. Knížka je i romantická, prostě zrovna taková, jakou jsem si teď prostě přála přečíst.
Nic světoborného jsem nečekala, oddychovka pro ženy. Chvílemi mi to přišlo zdlouhavé, konec naopak moc rychlý...
Práve som ju dočítala. Moje očakávania nesklamala. Taký milý oddychový príbeh, bez väčších zápletiek a zvratov, so šťastným koncom. Myšlienka, o tom, dávať si pozor na želania, že nie všetky splnené priania sú dobré, ma zaujala a nútila premýšľať.
Četla jsem před několika lety, tudíž bezprostřední dojem z knihy už vyprchal. Nicméně vím, že na zadek jsem se z ní neposadila, ale na druhou stranu to nebyl ani žádný velký propadák - zkrátka takový průměr. Příběh o tom, že ne vždy se člověku splní přesně to, co chce - a pokud ano, možná zjistíte, že jste to vlastně vůbec nechtěli...
Knížka, od které jsem toho čekala víc, ale nakonec jsem ji odkládala s pocitem, že to bylo vtipné, zábavné a v určitém smyslu i poučné. Člověk by si měl totiž dát pozor na to, co si přeje...
Jako oddychové čtení celkem fajn. Dobrá myšlenka o tom že ne vždy splněna přání jsou dobrá.
Romantický příběh s nádechem mystiky.
Heather si koupí od cikánky štěstíčko, které jí má vyplnit všechna přání. A začínají se dít věci. Ale pozor na to, co si přejeme.
Do téhle knihy se mi moc nechtělo, romantiku příliš nečtu, ale nakonec to bylo celkem vtipné a poučné.
A i Heather zjistí, že záleží úplně na něčem jiném, než na jejich povrchních přáních.
Příjemná oddychovka, kterou jsem přečetla téměř na jeden zátah. Na léto k vodě podle mě naprosto ideální volba. Místy mě hlavní hrdinka Heather mírně štvala. Nechápu, že už od začátku nepoznala, co opravdu ke Gabrielovi cítí a musela na to přijít až na samém konci knihy. Možná i proto mi samotný konec knihy přišel maličko uspěchaný. Samotné téma knihy je velmi originální, alespoň mě samotnou donutilo k zamyšlení, že opravdu NENÍ PŘÁNÍ JAKO PŘÁNÍ a člověk by si měl uvědomit co si přeje a co tím může způsobit.
Vcelku solidní téma ("pozor na to, co si přeješ, mohlo by se ti to vyplnit") zpracovává Alexandra Potter v hodně naivním dívčím románku. Jeho hlavní hrdinka - tak jak mi bohužel u autorky přijde obvyklé - je lehce potrhlá, povrchní fiflenka, přihlouplá a naivní, až na hranici nesnesitelnosti. Navzdory vší logice se sérií neuvěřitelných náhod knihou postupně prokouše ke svému vysněnému princi a happy endu. Kniha není nijak překvapivá, je v ní pár vtipných nebo příjemných momentů, ale bohužel i pasáží, kdy hrdinku považujete stále více za totálně tupou, natrvrdlou a nesympatickou.
Není to bohužel příklad chytré ženské literatury, spíše nouzová oddechovka do autobusu, když zrovna nemáte co číst.
2011 | Není přání jako přání |
2012 | Já a pan Darcy |
2013 | S tebou už nikdy |
2016 | Láska z Paříže |
2014 | Lásce na stopě |
Kniha odložena, nehodlám ji dočíst. Hrozná nuda. Nedá se to považovat ani jako oddechové čtení, úplně o ničem.