Nespavost
Stephen King
Hrdina románu Ralf má problémy. V poslední době nemůže spát. Navíc má vidění a není si zcela jistý, zda jsou to opravdu halucinace. Barvy, postavy, zvláštní aury kolem jeho přátel. Nezmínili jsme holohlavé doktůrky, kteří se vždycky objeví v momentech smrti. Ten na pohled zlý svírá rezavý skalpel... Po tom co je ohlášena návštěva Susan Dayové do Derry, poklidné městečko se začne rozdělovat díky sporné otázce interupce. A až dosud mírný a klidný Ed Deepneau se jaksi mění. To se stalo tehdy, když Ralf začal ztrácet víc než jen spánek. Když začal chápat, proč je Ed posedlý představou, že se Derry stává novým Armagedonem. A když si uvědomil, že usedlíkům jeho rodného města se zkracuje čas. Zlo nepředstavitelných rozměrů sem nalezlo cestu. A Ralf má jednu jedinou šanci zničit ho...... celý text
Literatura světová Horory Romány
Vydáno: 1997 , MelantrichOriginální název:
Insomnia, 1994
Knihu jsem četl trochu déle, než by jsem očekával, ale po dočtení ve mě zavládla naprostá spokojenost. Ani na okamžik by mě nenapadlo, že Ralfův problém s nespavostí bude jen špičkou celého příběhu :)
Tohle mě teda nenadchlo. Do půlky jsem to brala ještě vážně, pak jsem si připadala jak v typickém americkém akčním filmu. Dva hrdinové mají spasit svět a do cesty se jim kladou překážky. Na tak tlustou knížku dost málo skutečného děje a moc zbytečného filosofování. Možná se mi knížka jen nestrefila do momentální nálady - nevím. Ale od Kinga bych čekala víc.
Jedna ze 3 best of best (Carodej a sklo a Vlci z Cally jsou jeste o fous lepsi). Pokud bych mel doporucit neco od SK, neco kratsiho, tak urcite Nespavost. 100%
Tak tohle mi příliš nesedlo.. Nápad dobrý, ale provedení horší. Dvojice důchodců na strastiplném dobrodružství střílející blesky . King trochu přestřelil.
Musím dát za pravdu mnoha komentujícím v tom, že se nejedná o jednoduché čtení. Mě osobně nakonec Nespavost sedla a byl jsem spokojený, i když místy, asi tak ve druhé třetině jsem se chvílemi fakt nudil, což se mi u Kinga stává vyjímečně. Naštěstí to začne nabírat obrátky a poté, co se objeví holohlaví doktůrci, už je to klasický King. Třeba ta scéna odehrávající se v Atropově doupěti mi přišla hodně povedená a naplněná hutnou atmosférou. Na někoho možná příliš fantazijní a surealistické, mě to nevadilo, bavil jsem se a užíval si odkazy na další Kingovi příběhy. A taky body navrch za povedený konec!! 80%
Pár knížek od Kinga jsem už přečetla. Ale touhle se ne a ne prokousat. Čte se mi strašně špatně, styl je zdlouhavý, nudný a hlavně kvalitativně je nepochopitelně daleko vzadu za jinými jeho knížkami. Jako by to ani nepsal on. Jako by to jako svou prvotinu zkoušel začátečník, který se do špatného slohu snažil nacpat hodně sci-fi zvratů a obrazů. Takhle si vymýšlím příběhy na dobrou noc, když je tvořím právě teď a nevím, co mě ve vyprávění čeká za minutu. Zklamání.
první polovina knihy mě bavila moc, druhá polovina vůbec...ale knihu jsem dočetla...od Kinga jsem četla spoustu lepších knih.
Po mnohých prečítaných Kingových knihách sa moje nároky stupňujú a toto dielo mi prišlo oproti predchádzajúcim slabšie, avšak aj tak príjemné a strachnaháňajúce čítanie.
Z Kingových knih má nejoblíbenější - a nemůžou za to jen Ralf a Lois, skuteční sympaťáci, které král hororu nechal prožívat útrapy nespavosti, opojení z mládnutí, vyzrálou lásku a konečně odhodlanost k boji s bytostnou zrůdností.
Průvodní myšlenka je poutavá, dobře uchopená a navzdory eso-psychedelickým detailům téměř autentická. Rozhodně nechává čtenáře věřit, že v městečku, jako je Derry, naprosto dává smysl.
Líbila se mi popisnost. Je už klasika, že King nejprve zabydlí své postavy v prostředí, předhodí jim nějaké téma, a pak pomalu rozjede zápletku. V tomto případě si lze to čekání na děj požitkářsky vychutnávat...
A konečně, tentokrát jsem mohla knihu odložit bez pocitu, že mi King přihodil do podvědomí další morbidity, groteskní nechutnosti a pokřivené extrémy zvráceného lidství. Byl to prostě jen dobrý příběh, ke kterému se vrátím ne z obsese, ale ze sympatií.
Třeštění hlavy, kruhy pod očima, únava... kdepak, to nejsou ani zdaleka nejhorší příznaky nespavosti. Zkuste prášky na spaní, paličku na maso, nebo nějakou telenovelu, ale hlavně se nedívejte v noci z okna. Může vás to dostat do pěkné kaše a než se nadějete, budete zachraňovat svět. A nemusíte být ani v důchodu, aby to dalo pěknou fušku.
Ralf je sympaťák a budete mu fandit. Jeho strádání - jak psychické tak fyzické - bude i vaším břemenem. Jenom to nadpřirozeno je trošku přitažené za vlasy. Jak můžou být holohlaví doktůrci přitažení za vlasy? No, zkuste si to přečíst a pak možná budete tahat se mnou.
Výborný příběh, ale na mne už moc sci-fi......některé scény už byly přehnané, jinak příběh jako vždy geniální
Viac ako inokedy mi pri tejto knihe vadil Kingov najväčší neduh: prílišná rozvláčnosť. Knihe by prospelo takých mínus 100 strán.
Kniha se trochu pomaleji rozjížděla, ale ke konci to byla paráda, i odkazů na temnou věž jsem se dočkal.
Moje druhá kniha od Kinga a docela dlouho mi trvalo se začíst. Jak tak vidím některé z komentářů níže, je asi lepší si nejprve autora načíst na jiných knihách a pak jít do Nespavosti. I přesto ale musím říct, že se mi příběh líbil. Nadpřirozeno bylo správně dávkováno a já se těším, až si knihu za nějakou dobu vezmu do ruky ještě jednou a vychutnám si jí ještě o chloupek víc.
Abych napsal pravdu Nespavost se mi zas tak dobře nečetla a to je na Kinga co říci. Dlouhý předlouhý příběh u kterého jsem chvilkami i usínal. Proto je mé hodnocení lehce nad 50%.
Dávám 2. Nemohu si pomoci, ale Kinga mám radši v kratších dílech, nebot toto bylo opravdu něco, u čeho jsem se musela přemáhat to dočíst. Nevadí mi důkladné detaily, nevadí mi babrání v postavách, ale to nekonečné natahování a prudké změny směru příběhu(špatné spaní a nakonec nadpřirozeno jako vysvětlení?), mě fakticky štvali. Chápu, že je to asi jedna z Kingových předností, aspon pro některé, ale obyčejný příběh na nějakých základech, se dostane do úplně nesmyslného konce. Takhle knížka ztratila veškéro kouzlo.
Fantasii se meze nekladou, ale občas nevadí sundat nohu z plynu.
Od Kinga mám více ráda něco realistického a hlavně né zbytečně natahováno. Tohle byla jedna z mála knih, ve kterých dle mě dostal moc volnou ruku. Nic se nemá přehánět.
Já dávám 4*, ale jsou to hodně slabý 4*. Bohužel, já jsem se v oněch složitých pasážích o náhodě, účelu apod. ztrácel, asi na to nemám představivost. Kniha se skvěle rozjížděla, byl jsem nadšen, ovšem potom přisly tyhle nadpřirozena, která, musím se přiznat, u Kinga moc nemusím (raději mám ony realistické romány s jen malou dávkou nadpřirozena - Dallas, Lunapark, apod.). Navzdory tomu musím říct, že se to četlo dobře a bylo to zajímavé. Ovšem zůstalo mi spoustu nezodpovězených otázek, takže po dočtení se dostavilo spíš zklamání...
americká literatura napětí poruchy spánku, nespavost spánek interrupce senioři vdovci aura
1994 | Řbitov zviřátek |
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2008 | Svědectví |
Nespavost je pro mě druhou nejlepší knihu pana Kinga,možná tím, že se jako moje milované To odehrává také v Derry, možná tím, že když jsem si jí prvně půjčila z knihovny doslova splnila svůj název, když jsem se od ní prostě nemohla odtrhnout a skončila čtení o půl páté ráno... ale hlavně tím že je to naprosto úžasně napsaná kniha, příběh který vtáhne a nepustí, a já dnes před spaním budu přemýšlet, jakou má moje aura barvu.