Netopýr
Jo Nesbø
Harry Hole série
1. díl krimi série o detektivu Harrym Holeovi. V Austrálii je nalezena mrtvá norská dívka. Vše poukazuje na to, že byla znásilněna a zavražděna. Oddělení vražd osloského policejního ředitelství vysílá do Sydney kriminalistu Harryho Holea, jehož úkolem je sekundovat místní policii při vyšetřování. Zároveň si zde má Harry odpočinout od problémů s alkoholem i psychických potíží. Při autonehodě totiž jeho vinou zemřel mladý kolega. Pasivně přihlížet a jen radit však Harry neumí, a tak se ve vyšetřování začíná navzdory nelibosti australských kolegů silně angažovat, zvláště poté, co vyjde najevo, že nejde o jedinou vraždu a že má policie patrně co do činění se sériovým vrahem. Harry se postupně dostává do prostředí pasáků, drogových dealerů, prostitutek, transvestitů, cirkusáků i boxerů a seznamuje se se světem a s legendami původních Austrálců a jejich prostřednictvím také s netopýrem – symbolem smrti.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2013 , Kniha ZlínOriginální název:
Flaggermusmannen, 1997
![Cheynn Cheynn](https://www.databazeknih.cz/img/users/38_/387118/m_cheynn-BDg.jpg?v=1650116227)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Za mě průměrná detektivka, čekala jsem asi víc. Některé části, hlavně zezačátku, jsem musela přeskakovat, ale jakmile děj eskaluje, je to chytlavější. Charakter Harryho Holea mě nezaujal, není to kniha, která by mě naprosto vtáhla do děje a nepustila.
![knihomolka_eli knihomolka_eli](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Harry Hole prichádza vyšetrovať prípad zavraždenej Nórky do Austrálie. Spoznáva austrálsky vyšetrovací tím, kultúru a históriu Austrálie a aj jej odvrátenú stránku (bary, predaj drog, prostitúcia, boxeri atď.). Vo vyšetrovaní tápe a nevie prísť na to, kto by mohol byť vrahom. Jeho kolega sa ho snaží naviesť na správnu stopu, sám vraha z istého dôvodu označiť nemôže. Harrymu sa čas kráti a vraždy pribúdajú. Odhalí kto za všetkým stojí?
Sériu s Harry Holom registrujem už roky a tiež som čítala, že prvé 2 časti treba pretrpieť a potom prídu lepšie...tak pevne verím, že to tak bude.
Prvých 200 strán bolo pre mňa neskutočnou nudou. Kopec informácii o Austrálii, kultúra, história, mytológia....ale s prípadom vraždy Nórky, ktorý prišiel Harry vyšetrovať, sa nijako nehýbalo a do čítania som sa musela nútiť. Zvrat nastal až po úmrtí jedného člena tímu (čo ma fakt mrzelo, lebo to svojím spôsobom bola zaujímavá postava). Vraha som tipla podstatne skôr, ako bol odhalený, ale nevedela som, či je môj tip aj správny a chýbal mi motív. Každopádne zvyšná polovica knihy sa už čítala rýchlejšie a bola napínavejšia, no celkový dojem z knihy to nenapravilo. Dúfam, že ostatné knihy zo série ma nadchnú viac.
![toni-az toni-az](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/136420/m_toni-az-40M.png?v=1540831573)
(SPOILER)
Ne že bych si z téhle knížky sednul na zadek, ale za mě příjemná detektivka, kde vrah se dal odhadnout cca v polovině a téměř jistotu měl člověk po té sebevraždě. Ale na rozdíl od ostatních mě prostředí Austrálie bavilo a její historie taky.
Vadily mi zejména dvě věci - opilecké intermezzo a skutečnost, jak amatérsky se zachovali policajti v akci s Brigittou. Takovou amatérštinu aby pohledal...
Čtení od Hynka Čermáka mi přišlo jedno z nejlepších co jsem zatím slyšel, ačkoli režie audiknihy z nejlepších nebyla - dlouhé odmlky, ještě delší hudební pasáže, které měly o kus větší hlasitost než čtení samo.
![Shindo Shindo](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Moja prvá kniha od autora. Nečakal som, že sa dej kriminálky nórskeho autora bude odohrávať v horúcej Austrálii.
Dej sa spočiatku vliekol, tu a tam som mal možnosť dozvedieť sa niečo z austrálskej mytológie. Miestami som mal ale pocit, že čítam tuctovú kriminálku.
Spád nastal cca po 200 stranách, kedy sa dej začal zamotávať a mŕtvi pribúdali. Prekvapilo ma, kto je vrah a zamrzelo, ako skončil vzťah Harryho s Birgittou (fandil som im).
![Metuje Metuje](https://www.databazeknih.cz/img/users/35_/350393/m_metuje-qj9.jpg?v=1644174777)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
(SPOILER) Knihu jsem četl znovu po přečtení pěti prvních dílů a jsem nucen ubrat jednu hvězdičku z hodnocení mého bývalého já, které bylo čtenářským nováčkem a bylo z knihy uchvácené. Série netradičně začíná na druhém konci zeměkoule, než je rodná země hlavního hrdiny a neobsahuje tolik vedlejších postav, které v dalších dílech tvoří Harryho okolí. Tím patrně další díly nabývají na zábavnosti. Konkrétně mi nevyhovovalo, jak nás Nesbø tolik nenaváděl na falešné stopy a jak na můj vkus příliš rychle ukončil Andrewův život, rád bych ho viděl i v dalších dílech v nějaké zajímavé poloze.
![Dvorik Dvorik](https://www.databazeknih.cz/img/users/25_/255516/m_dvorik-65869831276ab.jpg?v=1703319601)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Cetl jsem jen Snehulaka a pak Netopyra. To je opravdu jina liga. Zde se prvnich 200 stranek nic nedeje, neustaly popis nudne australske historie. Pribeh jako takovy je fajn, ale nema zadne napeti a ani finale neni moc uspokojujici. Mimochodem ve Snehulakovi je zminen vrah z teto knihy.
![Karoley Karoley](https://www.databazeknih.cz/img/users/32_/322400/m_karoley-650c7498d6837.jpg?v=1695315098)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Po přečtení Sněhuláka jsem se rozhodla vzít Případy Harryho Holea pěkně od začátku, od Netopýra. Prima detektivka, seznámení s hlavním hrdinou, prostředí Austrálie, místní příběhy a mýty. Celou dobu jsem si myslela, že vrah je někdo jiný ;))
*Netopýr je austrálský symbol smrti
![Lenndy Lenndy](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Už jsem od Nesba četla lepší knížky.Hodně dlouho mi trvalo,než jsem se začetla.S velkým zaujetím jsem ji četla až tak od třičtvrtě knihy.
![stojinek stojinek](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Četla jsem v angličtině a bohužel musím přiznat, že tato kniha mě nijak zvlášť nenadchla.dej velmi rozvlekly...ale své čtenáře si jistě najde.
![Kubajzz Kubajzz](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/183814/m_kubajzz-65a935df32c9c.jpg?v=1705588191)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Nesbo nezklame, určitě budu případy Harryho Holea sledovat dál. Knížka byla super, napínavá a pěkně se četla. Doporučuji
![Erummeldë Erummeldë](https://www.databazeknih.cz/img/users/58_/58525/m_58525-7kp.jpg?v=1459854939)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
(SPOILER) Na detektivkách velmi oceňuji, když se pachatel objevuje již na začátku nebo v průběhu příběhu a né těsně před vyřešením. Děj byl velmi zajímavý, i když jsem se místy ztrácela v postavách a jejich podobně znějících jménech.
![sarka9190 sarka9190](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/104065/m_sarka9190-fZH.jpg?v=1540821030)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Docteno před týdnem, dost dobré. Pár dílů s Harrym jsem už přečetla, takže mi trochu vadí jeho pravidelně se vyskytující opilecke výkyvy v každém z dílů, které jsem vzala do ruky. Našla jsem nakonec řešení a četbu jeho knih si prokládám jinými autory, jelikož se obávám, že by mi po čase splýval. Ale co Jo Nesbo parádně umí, je poslední čtvrtina každé knihy. Parádní kolotoč vrazdicek, akce a překvapení. To je důvod, kvůli kterému mám příběhy Harryho Holea ráda.
![vladka321 vladka321](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Abych řekla pravdu vůbec se mi to nelíbilo. Bylo to takové utahané, nezáživné. Nic, co bych si musela přečíst znovu.
![MartinkaSl MartinkaSl](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/156805/m_martinkasl-D46.png?v=1630514508)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Klasický Nesbø.
Prvních 100 stránek se vleče, skoro vás až nudí, ale pak se děj rozeběhne, a už nejde přestat číst. Do poslední chvíle jsem opět netušila, kdo bude vrahem.
Harry Hole mi není cizí, pár knih ze série jsem už přečetla, takže jeho rozervanost mi nevadí, naopak imponuje.
![Ver777 Ver777](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Seč oslavovaný spisovatel, mne bohužel neoslovil. Knihu jsem nedočetla, což se mis stává málokdy. Severské detektivky mám ráda, mám jen jednu drobnou podmínku...potřebuji, aby vyšetřovatel byl psychicky vyrovnaný, aspoň trochu. Tady jsem nevěděla jestli je větší psychopat kriminalista nebo kriminálník. Pokud máte rádi hodně temna, tak vám to sedne. Pokud ne, vyberte si nějakého jiného spisovatele.
![Delphín Delphín](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/274243/m_delphin-6614202caecff.jpg?v=1712594989)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Když si protrpíte lehce nudných prvních cca sto stránek, dostane se Vám do rukou fantastické čtivo, kdy autor umí skvěle nabudit atmosféru deprese, lásky i napětí. Na knihách od Nesbøho mám rád hlavně to, jak každý detail jenž v průběhu příběhu zmínil, v onom finále vždy hraje důležitou roli i když se zdánlivě zdá o naprostou prkotinu.
Škoda slabšího začátku, ale doporučuji!
To tak očekávám drsnou severskou krimi, a dostanu případ z rozpálené Austrálie...
Tak jsem se konečně pustila do mnou dlouho očekávané série s "knižní celebritou" Harrym Hole. Byla jsem z komentářů připravena, že tento první (a dle hodnocení i druhý) díl je poněkud slabším, než ty následující. Přesto mě ale nenapadlo, že budu mít s knihou až tak velký problém, který trval zhruba 200 stran. Až do scény s vystoupením v St. George's Theatre jsem nacházela při čtení jen samé nedostatky. Kupříkladu to, že je zde mnoho vět v angličtině. Naštěstí jsem si při zběžném listování (byla jsem na 38. straně) všimla, že je úplně vzadu překlad. Dále jsem si vypěstovala averzi na slovo Austrálec. Nevím proč jsem to vždy četla jako Austráááálec. Pokaždé jsem se na tomto slově zasekla. Ale to je moje blbost. Jako největším mínusem ale rozhodně považuji rozveklý děj, v kterém bylo pomálu vyšetřování. Trochu mě i štvalo ukecanost postav ( I když nakonec jsem ty příběhy shledala zajímavými). Knihu táhla postava Andrewa. Dokonce jsem knihu odložila a přečetla jinou (Mrchožrout). Věřím, že to pomohlo. Neboť poté, co jsem se ke knize vrátila, přišla scéna s vystoupením, a od té doby jsem začínala příběhu věnovat více pozornosti, nemusela jsem se do čtení nutit. Ba naopak. Začínalo mi dělat problém knihu odložit. A posledních několik kapitol bylo opravdu velmi zajímavých a napínavých. Také oceňuji občasný humor. Párkrát mi to pozvedlo koutky nahoru. V sérii budu pokračovat. Nejen proto, že jsem si koupila dvanáct dílů najednou, ale protože v tuto sérii věřím již několik let. Těším se, až se pročtu k těm dle čtenářům lepším dílům.