Netopýr
Jo Nesbø
Harry Hole série
Nad prvním případem detektiva Harryho Holea se vznáší netopýr – pradávný symbol smrti. 1. díl krimi série o detektivu Harrym Holeovi. V Austrálii je nalezena mrtvá norská dívka. Vše poukazuje na to, že byla znásilněna a zavražděna. Oddělení vražd osloského policejního ředitelství vysílá do Sydney kriminalistu Harryho Holea. Ten se postupně dostává do prostředí pasáků, drogových dealerů, prostitutek, transvestitů, cirkusáků i boxerů a seznamuje se se světem a s legendami původních Austrálců a jejich prostřednictvím také s netopýrem – symbolem smrti.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2022 , Kniha ZlínOriginální název:
Flaggermusmannen, 1997
Upřímně nechápu, jakto že jsou všichni z jeho knih tak unešení. Čtu tuhle knihu a vyloženě se musím nutit a nudí mě to. Jsem na 150 stránce a furt se nic neděje. Jenom couraj po městě a kecaj o blbostech. Fakt mě to nebaví! Navíc knížku jsem koupila mamce, která neumí ani slovo anglicky. Takže knihu taky nedočetla, když tam zůstali anglické "fráze". Měli dát aspoň dolů na stránku hvězdičky s překladem... prostě hrůza!
Nejhorší kniha tohoto autora. Většinou to bývá naopak ,ale tady je to jiné ,autor se vypsal až postupem času.
Po Snehulakovi nastalo obrovske zklamani. Kniha me naprosto nedostala, nedokazala jsem se do ni ponorit. Byla zdlouhava a pro me, z velke casti nudna.
Jsem ale presto zvedava na dalsi Nesbovy knihy.
Tak moc jsem se na toho pana spisovatele,o kterém každý mluví a má ho každý rád, těšila a takové zklamání. Možná právě kvůli tomu velkému očekávání jsem hodně zklamaná. V první půlce jsem to chtěla vzdát. Ale přetrpela jsem to. Pak, když začal být hlavní hrdina stále opilý,tak jsem si řekla to už snad nemůže být horší. V ději jsem se ztrácela. Až rozuzlení to trošku napravilo. Jen díky podobným komentářům tady a ujištěním, že další díly jsou super tohoto autora úplně neodepíšu.
Od Nesba jsem četla knihu Syn a moc se mi líbila, proto jsem se těšila na Netopýra a velké, opravdu VELKÉ zklamání.Kniha mě nechytla, hlavní hrdinovè mi byli od začátku nesympatičtí, od jednè čtvrtiny jsem knihu přeskakovala a jen tak tak jsem ji dočetla.
První případ Harryho Holea pro mě byl horší než výšlap na Mount Everest.
Díky tomu, že čtu tuhle sérii na přeskáčku, jsem nečekala, že první kniha může být tak neuvěřitelně nudná.
Vadilo mi na ní tolik věcí (anglické věty, zpomalený Harry, nesmyslné chování Andrewa vůči vrahovi....), že si myslím, že tři hvězdičky jsou ještě dobrý průměr.
Několik knih jsem od Nesba četla, ale žádná nebyla ze série s Harrym. Všechny ostatní mě moc upoutaly, tak jsem byla zvědavá, jak dopadne Netopýr.
Upřimně přiznávám, že jsem ze začátku knihy byla zklamaná, zdála se mi nezáživná a příliš zdlouhavá. Ovšem po čase jsem se přistihla, že od knihy už najednou nejde odejít. Takže první setkání s Harrym dopadlo na výbornou. Děj mě jako obvykle dostal, tolik nejasností (i tam, kde už to bylo nad hvězdy jasné) mě bavilo. Skvělé je, že hlavní postava není žádný dokonalý polda. Určitě si přečtu i další díly.
Jelikož je to má prvotina a chtěla jsem začít od začátku, tak mě kniha nadchla a chci v sérii jednoznačně pokračovat. V knížce mě vcelku bavily ty odbočky k Australské historii, bylo to takové odlehčující a pro mě zajímavé. Jinak kniha měla spád, dobře se mi četla, škoda na konci Birgitty.
Moje první "Holeovka" ze začátku jsem se nemohla začíst, říkala jsem si, že nechápu, proč autora všichni tak adorují, ale pak? Nemohla jsem se od knihy odtrhnout, četla se velmi dobře a Nesbo mě zde připravil na své "rány z čistého nebe", kdy podle mě naprosto bezdůvodně nechá zemřít některou z postav, bez jakékoli předchozí přípravy a vy jenom sedíte s knihou a nevěřícně na to civíte.
Možná z důvodů mého velkého očekávání, byla pro mě minimálně první polovina knížky zklamáním. Tohle je, že je ten PAN spisovatel Nesbo?!
Druhou polovinu(možná spíš poslední čtvrtinu) jsem však přečetla naráz, rozuzlení pro mě bylo překvapením a řekla bych, že jsem nakonec přišla na chuť stylu psaní. Za mě tedy 3 hvězdy.
Velmi dobré počtení. Oceňuji autorův smysl pro humor, bohatou fantazii, bravurní řemeslo spisovatele a skladbu detektivního příběhu, ... i když některé vsuvky občas zaváněly nudou, to musím dodat (prostě znatelná prvotina). Podle reakcí uživatelů i hodnocení však soudím, že lepší knihy Jo Nesba mě teprve čekají, takže vyšší hodnocení si ještě šetřím.
Bohužel mě kniha příliš nenadchla, některé pasáže mi přišli zbytečné a nudné, příběh mě nedokázal vtáhnout a knihu jsem dočetl spíše ze setrvačnosti. Doufám, že další díly budou lepší.
Dlouho jsem se odhodlával k četbě až se tak stalo.Kepler to sice není,ale vůbec to nevadí čtivé velmi pro mě :-)
První kniha ze série o Harrym Holeovi mě chytla od samého počátku a už mě nepustila. Bohužel jsem udělal tu chybu, že jsem knihu četl až po přečtení Sněhuláka a tudíž jsem měl porovnání s již takto mistrovským dílem a tudíž nemůžu hodnotit plným počtem hvězd jak bych za normálních okolností hodnotil, ale 4 hvězdy si kniha rozhodně zaslouží :)
Je to moje první kniha od Nesba, tak nemohu srovnávat s těmi jeho pozdějšími, lepšími kousky. Ale když srovnám se vším, co jsem doposud četla, absolutně mi chybí větší pocit napětí, originalita případu, vzrušující vyšetřování atd... myslím že nic z toho Netopýr nemá. Naopak co má, je zajímavá lokace - Austrálie. Autor do knihy zahrnul australské příběhy a legendy a já díky tomu poznala nová místa a to bylo super.
Upřednostňuji číst série od prvního dílu popořadě a tak jsem začala Netopýrem. Na to, kolik chvály jsem na Nesba slyšela jsem se divila, že to kdovíjaká bomba není, ale to přece nevadí, ne každého autora prvotina musí být bomba. Myslím ale, že další ten slabší kousek Švábi asi přeskočím a vrhnu se rovnoou na ty severské bomby.
Mou první přečtenou knihou od Nesba je "Syn". Poutavě napsaná od samého začátku až do konce. Vřele doporučuji.
Moje první kniha od tohoto autora a musím říct, že me mile překvapila,napínavé, vtipné a ten konec překvapující. Moc se mi líbila a určitě půjdu po další...doporučuji
Uf, tak nevím...Přijde mi, že v prvním románu se Jo Nesbo potřeboval rozehřát. Četla jsem ještě Spasitele a tam jsem se od knihy nemohla odtrhnout. V případě Netopýra jsem se vyloženě nutila, abych četla dále. Vůbec mě nebavily pasáže popisující kulturu původních obyvatel Austrálie. Děj byl napínavý tak v poslední čtvrtině. Pro mě tentokrát zklamání. Na další díly se vrhnu a doufám, že mě budou bavit víc.
Konečně! Jsem se dostala k sérii od Nesba. Od začátku se mi styl psaní líbil. Bohužel, někdy se mi zdály popisy zdlouhavé a v některých pasážích mi nedělalo problém se od knihy odtrhnout. Do poslední chvíle jsem ale neuhodla, kdo je vrah. Rozhodně s autorem nekončím a plánuji si přečíst ostatní díly.
Kniha dosti nezazivna, zadne roszahle vysetrovani, polovina monologu naprosto zbytecna, nedotazene postavy a zamerne mrhani casu popisu ruznych scenerii ktere ve finale nejsou dulezite 2* a uvidime co prinese dalsi dil