Netopýr
Jo Nesbø
Harry Hole série
Nejoblíbenější norský notorik chytá sériového vraha u protinožců! 1. díl krimi série o detektivu Harrym Holeovi. V Austrálii je nalezena mrtvá norská dívka. Vše poukazuje na to, že byla znásilněna a zavražděna. Oddělení vražd osloského policejního ředitelství vysílá do Sydney kriminalistu Harryho Holea, jehož úkolem je sekundovat místní policii při vyšetřování a zároveň si odpočinout od problémů s alkoholem i psychických potíží. Pasivně přihlížet a jen radit však Harry neumí, a tak se ve vyšetřování začíná navzdory nelibosti australských kolegů silně angažovat...... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2013 , OneHotBookOriginální název:
Flaggermusmannen, 1997
Interpreti: Hynek Čermák
Jelikož jsem Neopýra dostal kvůli zašmodrchané situaci s právy (kvůli tomu musel Zlín vydávat knihy na přeskáčku) do ruky až po Sněhulákovi nebo Spasiteli, byl to přece jen krok zpět. Na knize je znát, že se Nesbo teprve zaučuje. Lehký nadprůměr.
Nebylo to špatné, ale po mediální masáži jsem čekal víc. Nenechám se odradit a do dalších dílu jdu určitě. Tentokrát vím do čeho jdu a třeba budu mile překvapen.
Podle mého názoru je tato knížka slabým odvárkem. První polovina byla celkem nudná a dost zdlouhavá. Po přečtení zhruba 200 stránek se konečně něco začalo dít, i když v opileckém duchu Harryho.
Protože vím, že je toto první kniha a první příběh o komisaři, tak nebudu tak kritická, a budu se těšit na další kousek :-)
Z této knihy mám velmi rozporuplné pocity - kniha velmi dobře čtivá s určitou snahou přiblížit čtenářům/kám Austrálii, ale jsou v ní pasáže, které by v ní vůbec nemusely být a občas jsem se ztrácela velkými skoky ve vyprávění. A bohužel konec knihy mě také nenadchnul...
Příjemná oddechovka, líbil se mi příběh a sednul mi i styl autora. Byla to první kniha od tohoto autora co jsem četla a rozhodně se chystám na další.
Mé první knižní setkání s Nesbøm. Je zřejmé, že v originále vyznívají ty anglické věty, které protkávají celou knihu, mnohem zajímavěji. Jinak ale docela svěží start, který je v první třetině knihy trochu nudnější, ale ve zbytku se hezky rozjíždí. A musím se přiznat, že jsem měl místy problém s tím, že nebylo patrné, která postava zrovna hovoří. Jinak ovšem příjemný debut s kriminalistou Harrym Holem a těším se na další knihy...
Pomalý rozjezd, celkem nuda, ale konec se myslím vydařil... Docela mi tam vadily ty anglické věty, rušily mě. Jsem zvědavá, jestli bude další kniha lepší.
Moja druhá Holeovka - po Snehuliakovi - a, ako som predpokladal, celkom priemerná. Väčšinu knihy som sa premáhal, aby som ju vôbec dočítal, no chcem sa postupne dopracovať k tým lepším kúskom, na ktoré ma tak navnadil Snehuliak. Samotná zápletka nie je vyložene zlá, no skutočného príbehu a vyšetrovania je tu ako šafránu, a aj keď oceňujem náhľad do Harryho súkromia, je tu veľa zbytočných dejových odbočiek v podobe napr. austrálskych bájí (aj keď poväčšinou zaujímavých) na úkor podstatného deju. Nesbø sa evidentne začal poriadne profilovať až v neskorších knihách, a aj keď nemám po Netopierovi moc chuť na ďalšie jeho knihy, viem, že sa to zlepší, a tak sa pomaly chystám na Švábov s vierou, že to bude o čosi kvalitnejší zážitok.
Tak nevím, podobně jako ostatní i já mám z této knihy rozporuplné pocity. Stále jsem ještě nečetla Nesbovy největší pecky jako Nemesis nebo Pentagram (chtěla jsem si první přečíst díly, které jim předcházely), ale zatímco Červenka mě opravdu docela nadchla, tak u Netopýřího muže zatím váhám...
Když se při hodnocení oprostím od všeho okolního dění a podívám se jenom na holou dějovou linii, musím uznat, že zápletka je vymyšlena sama o sobě celkem dobře, problém je ovšem právě v tom všem naokolo. První polovina knihy je ve znamení seznamování čtenáře s prostředím a postavami, a musím říct, že 200 stránek seznamování je opravdu moc. Začátek je nesmírně roztahaný, nic moc se tam neděje, samotná krimi zápletka je zcela odsunuta do pozadí a my se neustále dozvídáme něco o životě (nebo spíš neživotě) australských domorodců, jejich báje o stvoření světa a nejrůznějších zvířatech. Neříkám, že to nebylo zajímavé, kniha by měla čtenáře obohacovat po více stránkách, ale nemělo by to být tak očividně na úkor samotného příběhu. Od druhé poloviny se už začíná něco málo dít, ale je pravda, že opravdová akce přichází až tak na posledních 80 stránkách. Závěr jako takový byl poměrně vydařený, ale přesto nijak šokující, extrémní zrychlení tepové frekvence to u mě tedy rozhodně nevyvolalo :). Rovněž jsem nepochopila, proč jsou do textu - někdy velmi hojně - vloženy ony anglické věty... s jejich překladem jsem problém neměla, jenom v nich nevidím sebemenší smysl.
Zajímavostí je, že si Nesbo vůbec nebere servítky a nechává umírat i postavy, často sympatické, u kterých by to člověk prvotně asi nečekal. To bylo hodně markantní jak v Netopýřím muži, tak i v Července, což ale podle mě není na škodu, já osobně nejsem příznivcem cukerínových konců :).
Celkově tedy Netopýřího muže hodnotím jako jako spíš průměr. Zápletka, která je sama o sobě docela vydařená, velmi trpí rozvláčnělým tempem a docela zbytečnými popisy. Nedělalo mi problém knihu přečíst, ale zároveň jsem v žádné části knihy necítila nutkavou potřebu otáčet další a další stránku.
pěkné - pomalejší rozjezd, ale pak napínavé. Několik překvapení! Těším se na další knihy!
Opravdu strašná kniha. Lezl mi na nervy ten detektiv, ty jeho anglické nepřeložené hlášky, lezla mi na nervy celá kniha. Moje první setkání s autorem a taky poslední. Další knihy jsou asi, podle hodnocení, lepší, ale já nemám ani nejmenší chuť je zkoušet.
Jde vidět, že je to první díl a Nesbo se teprve rozjížděl. První půlka a závěr knihy jsou naprosto v pořádku, ale ta pasáž kdy se Harry vrátí k alkoholu a několik kapitol je akorát na sračky a nic se tam neděje mě velice nudila.
Jo Nesbo prostě už potřeboval psát a tak psal, psal, psal... Autorovo umění naprosto věrohodně přesvědčit čtenáře o jeho znalostech a schopnostech informace nastudovat má v této knize podobu Velké encyklopedie australských dějin. Jenže je to právě to, co se chceme dočíst v severské kriminálce? Nevím, ale severskou krimi dělá právě ten Sever. Poměrně velký autorův risk vyšel tak nějak napůl, detektivní linka se sem tam vynořila z exkurze po australské mytologii, nicméně obsahovala to, co od Nesboa čekáme. Vtip, logiku i inteligenci. Slušný začátek, který vrcholu teprve dosáhne (respektive už dosahuje).
"Cave a ta žena zpívají o vraždě. Povedlo se jim, že to zní hezky, skoro jako vyznání lásky...''
Moje první setkání s Nesbem. Ikdyž se mi závěrečné vyvrcholení příběhu líbilo, tak 90% knihy byl takovej nějakej spatlanej chaos ...
Vidím to tak na 3,5* .... četla jsem už i jiné knihy ze série a tohle byl opravdu krůček zpět. Začátek byl takový nezáživný a začetla jsem se až po polovině knihy, kdy už to nabíralo trošku jiný spád