Neviditelní

Neviditelní
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/536543/bmid_neviditelni-661e7f5cbf72a.jpg 3 234 234

Před čtyřiceti lety prosadila skupinka mocných Velký reset. Zdůvodnila ho tím, že je třeba zabránit chaosu, ničení planety, dát všem stejná práva a odstranit chudobu, neboť spravedlivé je, aby nikdo nevlastnil nic. Jediným majetkem lidí se stal biočip, který kontroluje, zda dělají to, co mají. Sledovací systém rozhoduje, kde má jeho nositel pracovat a bydlet, kde dostane najíst a kam se může jít bavit. Záleží na tom, jak vysoký má status konformity. Klaud život před Velkým resetem nepoznala. Končí studia a je šťastná, že žije v krásné nové době. Jenže pak potká mladíka, který čip nemá a je pro sofistikované systémy neviditelný… MP3 ke stažení (436 MB)... celý text

Dale00007
30.01.2022 1 z 5

Pan Vondruška měl zůstat u jeho klasického žánru, který umí jako nikdo jiný. Z této knihy lze vzít jako jediné pozitivum analogii současné doby ukazující vyhrocenost jednotlivých postojů, kde již málokdo uvažuje racionálně jako Robert v této knížce. Jinak kniha je plná nelogičností, nepropracovaných detailu i vyloženě nesmyslů. Kdyby pod ní nebyl podepsány VV, tak bych řekl, že je to prvotina nějakého středoškoláka, kterou sepsal o víkendu a dokonce bez toho, aby si ji po sobě přečetl.

Kory98
25.01.2022 5 z 5

Jako fanoušek žánru sci-fi a fantasy jsem si nemohla nechat ujít novinku od Vlastimila Vondrušky, který je mi znám především jako autor historické literatury. Mě kniha oslovila a myslím, že se vydařila. Zase jinak uchopené Orwellovské téma, jehož odkazu autor v knize i hojně využívá. Člověk by řekl, že už je to tolikrát napsané a nemůže překvapit, ale zřejmě záleží na správném uchopení a zasazení do toho pravého příběhu, který by čtenáře zaujal, což se u mě stalo. Není to tak tvrdé jako samotný Orwell, takže pro mnohé čtenáře to bude možná daleko lépe "stravitelné". Nechci hodnotit žádná politická přesvědčení autora. Jasně, že se mi v souvislosti s čipováním lidí pomocí očkování také hned vybavily hoaxy spojené s covidem na internetu. Ale když člověk zapřemýšlí, tak stejná či podobná myšlenka je využita i v jiných sci-fi už dávno napsaných a tam nás ani tak neirituje. Za sebe dávám plný počet bodů i když věřím, že každému se líbit nebude, ale je to věc názoru a právo každého napsat svůj komentář, které tímto nechci zpochybňovat, protože všechny komentáře jsou pro mě inspirující.

Sofonisba
20.01.2022 5 z 5

Pan Vondruška překvapil. Po historických detektivkách zabrousil do sci-fi. Zvolil si velmi kontroverzní téma, ovlivněné tím, co dnes prožíváme. Za mě ano, ale hodnocení bude velmi hraniční. Někdo knihu přijme a vychválí na 5*, jiný zatratí - a bude litovat, že nemůže jít do mínusových bodů :)

cepina
19.01.2022 5 z 5

Tento dystopický román, který se dotýká současné pandemie, se mi četl velice dobře.
Líbí se mi sci-fi romány, takže jsem si čtení docela užívala a knihu měla přečtenou za pár večerů.
Připomíná mi to Young adult román, protože příběh je hlavně o mladých lidech, i když kniha není určena jen mladším čtenářům.
S panem Vondruškou jsem se setkala poprvé, nedá se mu upřít, že psát umí. Je to jasné a srozumitelné.
Oba hlavní hrdinové, kteří sotva dospěli k bráně dospělosti, se bouří proti nesmyslným vládním nařízením a hledají sami sebe.
Děj této knihy se odehrává v blízké budoucnosti, kde vše řídí technologie po Velkém resetu. Před několika desetiletími byla uměle navozena iluze konce světa a začaly se šířit poplašné zprávy o pandemii, která vůbec neexistovala. Tuto fámu úmyslně vytvořila vláda a zastrašovala lidi. Lidé byli biologicky načipováni, když byli nuceně očkováni. Nepřipomíná Vám to něco? Asi každému, kdo si to přečte, se vybaví současná situace s covidem.
Do toho je vložena láska čipované Klaudie k nečipovanému Robertovi.
Musím říci, že začátek knihy jsem si užívala víc, boje na konci knihy mě až tak do děje nevtáhly. Kniha mi připomíná sci-fi filmy jako třeba Divergence.
V knize jsou nastíněna čtyři různá pohlaví, každý se může rozhodnout, k jakému bude patřit. Většina postav se postupem času vyvíjí, charaktery ovšem zůstávají. V průběhu knihy úplně není jasné, komu věřit a komu ne. Dva hlavní hrdinové se perou s nástrahami a snaží se vymyslet, jak svět pro všechny změnit k lepšímu, bez nařízeních a čipů. Proti nim stojí fanatický Františ i otec Klaudie. Vše se začíná vyostřovat a lidé už nevědí, jak situaci řešit. Někteří lidé se chtějí vrátit k zavedenému životu, protože jiný ani neznají...
Konec knihy není úplně uzavřen, zřejmě záměrně-čtenář si má konec domyslet.
Mně se kniha líbila, je to spíš pohodové čtení, pro toho, kdo úplně nepropadl hysterii kolem pandemie. Každý si zde může vybrat něco, co ho osloví.

Rassmussen
16.01.2022 1 z 5

Tato knížka je sice názorově hodně přitažena za vlasy a na své si přijdou zejména požírači covidových konspiračních teorií, ale objektivně nikoho neurazí, ani mu nic nepřinese do života. Doporučil bych ji spíš jako "čtení na domácí trůn", tedy jako nenáročnou literaturu, kterou si člověk bere sebou na záchod, když jde kakat... Tato činnost totiž i odpovídá hodnotě tohoto "díla". Neviditelním ale nelze upřít, že se jedná o opravdu lehký a jednoduše napsaný čtivý kousek. Jako oddechovka prostě dobrý...

Knihomolka134
16.01.2022 5 z 5

Vskutku povedena "orwellovska" kniha! V.Vondruška nejenze krasne ukazal sve nazory na aktualni deni ve spolecnosti, ale zaroven bravurne nastinuje ideologie, kterymi se lidstvo ridilo, ridi a muze ridit a kam, do jakych dusledku, by takove chovani a jednani mohlo vest. Ockovani a neockovani (neviditelni) lide, bezmezna vira v system, ktery ridi a kontroluje, nemyslici bytosti (ovce) misto svobodne smyslejiciho cloveka, nebinarni osoby, ktere se citi jako muz i zena zaroven, chamtivost, hamiznost, zavist, vzpoura chudych proti bohatym, to vse na pozadi zajimaveho a extremne ctiveho pribehu bytosti Klaud a jeji rodiny v nejmenovanem case a prostoru. Od knihy jsem se nemohla odtrhnout. Kdyby ji autor napsal pred dvaceti lety, asi bych se nad ni zasmala s tim, ze tohle se proste nemuze stat! V soucasnosti vsak vice nez aktualni tema...Drobne minus bych dala otevrenemu konci, az prilis fanatickemu sobeckemu otci - otcovske pudy projevil az v uplnem zaveru - a procesu, jakym prosla Klaud v prubehu pouhych ctyr mesicu (z naivniho ditete se az prilis rychle stane zenou, v ramci jednoho odpoledne navic tehotnou). Postava Roberta na me pusobi az moc spasitelsky, maximalne obetavy hrdina, ktery nevaha riskovat cokoli kvuli divce, do ktere se zamiloval behem par vterin pri cekani na vytah.:) Obcas nudilo jeho fakticke poucovani o tom, kdo jsou Neviditelni a jake to bylo pred Velkym resetem - pusobil dojmem chodici encyklopedie, tedy jako neprilis realna postava. I presto ale hodnotim 5*, kniha je urcite nadcasova a jsou v ni momenty, nad kterymi bychom se meli vazne zamyslet.

Ellinek
05.01.2022 2 z 5

Tak tohle byl hodně dobrej úlet. Námět mě zaujal kvůli jednomu podobnému filmu a navíc jsem byla sebemrskačsky zvědavá, jaké názory Vondruška v takové budoucnosti čtenáři podsune...a chlapec nezklamal, jakmile došlo na covid, už jsem se neudržela a musela se smát nahlas. Jojo, do dvou let očkovaní umřou a potom předěláme vakcínu, aby čipovala lidi. Mám pocit, že se autor snažil zastat pozici nového Orwella, ale moc se mu to tedy nepodařilo. Jasně, vize budoucnosti jako takové - proč by ne? Proč by se svět nemohl posunout technicky dopředu, ale myšlením se vrátil k chybám dob ne tak vzdálených? Spousta toho by se klidně stát mohla a spousta toho se i dnes pořád ještě děje. Ideologie, masy, klidně ovce, jestli chcete, když se člověk podívá na dnešní společnost, je to to samé v bledě růžové. Ale nejde ani tak o covid, jako spíš o lidskou povahu, hamižnost, sobeckost...tohle bylo na knize v pořádku. Zpracování ale dost pokulhává. Zbytečně chaotické, až z toho vylezla spousta nepřesností. A Klaud byla tak příšerná hrdinka, že by mi nevadilo, kdyby to Barbor dotáhla do konce. Žárlit kvůli chlapovi na vlastní matku, i když sotva pár měsíců víte, co to vůbec je být ženou a mít chlapa. Sobecká puberťačka jak vyšitá. Bylo to celé takové zvláštní. Lepší bude držet se svého a zůstat u historických románů. To Vondruškovi jde a svoje názory ať si radši nechá pro sebe a nikomu je necpe.

jiri2737
03.01.2022 4 z 5

Podobně jako ve své Kronice zániku Evropy Vlastimil Vondruška nedělá nic jiného než, že prodlužuje trendy současné společnosti do blízké budoucnosti. Orwell 21. století. Každý si může vybrat jaké trendy bude podporovat.

PetrKral
02.01.2022 4 z 5

Smutná budoucnost a to, co nás skutečně čeká - skvěle postavené.
Bohužel literárně ne tak zdařilé.

p.pavlina
02.01.2022 3 z 5

Pan Vondruška píše velmi dobře, ale lépe mu jdou historické romány a detektivky. U této knihy jsem měla trochu problém s tím, abych se pořádně za četla. Některé situace mě donutily říct si "a proč tam jako jsou?" Nicméně knihu jsem dočetla do konce a trochu mě zklamal ten otevřený konec, že autor nenechal hlavní hrdiny dojít do cíle a popsat, jak to vlastně mimo město vypadalo a zda se tam lidé chovali normálně.

Dorotka2011
31.12.2021 5 z 5

Dost dobrý, líbila se mi...

Pavel...
19.12.2021 1 z 5

No toto téma jsem se velmi těšil, s autorem se setkávám poprvé a určitě i naposledy.

Jednu hvězdu dám za to, co autorovi podle mě jde velmi dobře, vystavět lidský příběh. I když souhlasím s Madelyn, že vznik vztahu hlavních hrdinů je přinejmenším poněkud zarážející.

Ovšem konstrukce dystopie kterou nám autor pokouší předkládat, je dosti děravá a ani sám se v ní občas nedokáže udržet.
Určitě nejsem příznivcem Grety nebo 36 pohlaví, ale tady si občas připadáte jako při čtení diskuze na Novinkách nebo Idnes, ovšem ještě vyhnané do absurdit.

Pokud se mělo jednat o pokus dosáhnout na Orwellovo 1984, na které se i sama kniha odkazuje, tak se to opravdu velmi nepovedlo. Vše takové prvoplánové bez hloubky. Žádné emoce ve mně nezůstaly.

Samozřejmě jsou nastíněné myšlenky velmi znepokojivé a stojí za uvážení, ale tato forma podání je pro mě nevěrohodná a nestravitelná.

homeck
17.12.2021 3 z 5

Protože mi Kronika zániku Evropy do jisté míry nastavila názor na jednu z variant naší budoucnosti (přiznávám, ne zrovna tu příjemnou), těšil jsem se i na tuto knihu. Pana Vondrušku vnímám jako velkého odborníka na historii, avšak v jeho knihách mimo tento "šuplík" cítím pachuť rozmrzelosti až pocitu křivdy z aktuálního vývoje. A ta pachuť nemizí. I tato kniha nenechá čtenáře na pochybách, jak je to vlastně s politickým názorem autora. Jsem rád, že jsem si ji mohl přečíst, ale vracet se k ní už nebudu. Co ale musím přiznat, popis toho, co se z lidí ve vypjatých situacích stane, budí zamyšlení.

babystar
12.12.2021 4 z 5

Není to žádná velká literatura a pan Vondruška určitě napsal lepší věci, nicméně bych knihu doporučila jako povinnou četbu všem těm "greténistům", "gryndýlistům" a všem, co nám to dobro chtějí přinést, i kdybychom se na hlavu stavěli. Je poznat, že pan Vondruška je historik a je z historie poučen, jak to při takových revolucích, kdy se mezi sebou lidé mydlí, chodí. Je sice pravda, že kdo uteče, vyhraje, ale máme my kam utéci?

Pepasch1
11.12.2021 5 z 5

Výborná kniha, ač místy celkem mrazila.

DenisaBook
09.12.2021 5 z 5

Kniha se mi líbila. Je tam spousty autorových politických názorů jak už tu někdo píše, ale o tom to je, si myslím. Jeho kniha jeho názor. Máme přeci svobodu slova.
Příběh se mi moc líbil. Opravdu sem si čtení užila a byla jsem vtažena do děje. Je zajímavé číst o bytostech, kteří ani netuší co je to láska. A možná proto jsou postavy tak bezprostřední. Protože nevědí, že se některé věci vymyšlené společností nemají dít tak rychle. Za mě zajímavé čtení a doporučuji si knihu přečíst.

Madelyn
07.12.2021

(SPOILER) Knihu jsem nedočetla, takže hvězdičkovat nebudu, nicméně mi nedá se nevyjádřit.
Podle mě pan Vondruška měl spíše sepsat svoje myšlenky a náhled na společnost jako takovou rovnou, a ne to "nenápadně" vplétat do dystopického příběhu. Ono jde o to, že on jako člověk klidně může nenávidět přehnanou ekologii nebo lidi, které smýšlí jinak než ostatní, ale chtělo by to maličko respektu. Prosím, vyjadřujte svoje názory a postoje, ale buďme k sobě trochu ohleduplní nehledě na to, jakým pohlavím se cítíme nebo zda jsme nebo nejsme očkování (nenarážím na nic, co by autor v knize nezmínil)

Mám dojem, že místo příběhu Klaud jsem časem jenom četla o tom, co se autorovi na dnešním světě nelíbí. Memoár či tak by tomu asi slušel víc.

Když odhlédnu od tohoto problému, musím uznat, že svět, který vymyslel, je promakaný a často mě mrazilo z toho, že bychom ta jednou mohli "dopadnout". Užívala jsem si to, dokud jsem příběh vnímala víc jako příběh a ne vyjádření názorů.

S čím jsem ale měla problém byla láska Klaud a Roberta. Ti dva se spolu občas potkali ve výtahu, sem tam spolu ani nepromluvili. Vlastně se spolu vůbec neznají, ale i tak se spolu dvakrát vyspí, jednou na břehu řeky, jednou v řece, kde se kolem nachází mraky lidí. A ani mi tak nejde o to, že na to ti dva mladí lidé (z čehož jedna vůbec nevěděla, co dělá) skočili, ale "miluju tě" jsem jim ani za boha nevěřila, veškerý ten vztah vznikl, protože to autor potřeboval pro příběh, a mě to nebavilo.

Ať už je kniha myšlená jak chce, určitě si najde svoje čtenáře a já jsem i vcelku ráda. Já to ale prozatím nebudu, tak přeju autorovi a příběhu hodně štěstí a co nejméně zklamaných lidí.

mysterygirl
03.12.2021 3 z 5

Nejlepsi bylo Marcelko.:-)
Kdo cetl, chápe

jurass1976
23.11.2021 5 z 5

Opět se to výborně čte. Jen se nezapřou autorovi politické názory.