Neviditelný život Addie LaRue
Victoria Schwab
Francie, rok 1714. Ve chvíli nejvyššího zoufalství se mladá žena rozhodne uzavřít faustovskou dohodu, díky níž bude žít navěky, ale s prokletím: nikdo z lidí, s nimiž se setká, si ji nebude pamatovat. Tak začíná neskutečný příběh Addie LaRue, oslnivé dobrodružství odehrávající se napříč staletími a kontinenty, během nějž se mladá žena učí, kam až muže zajít ve snaze zanechat na světě svoji stopu. Všechno se ale změní, když Addie po téměř 300 letech narazí v jednom knihkupectví na mladíka, který si pamatuje její jméno... Nový počin oblíbené autorky překonává hranice žánru a právem jej lze zařadit po bok bestsellerů jako je Zakletý v čase nebo Život za životem.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2021 , Slovart (ČR)Originální název:
The Invisible Life of Addie LaRue, 2020
Ano, jsem jedna z těch, které příběh Addie LaRue, zcela pohltil a uchvátil.
Ale není to kniha pro každého. Není to young adult, není tady akce, jeden zvrat za druhým, nebo láska, která hory přenáší.
Tahle kniha, je pomalá, rozvážná, hloubavá a nádherná. Bavilo mě příběhem pomalými kroku procházet, objevovat ho a prozkoumávat všechno, co nabízí.
A hlavně Henry, to bylo zlatíčko a u jeho příběhu mi pukalo srdce, protože jsem přesně věděla co cítí.
Neviditelný život Addie LaRue je nezapomenutelný.
A hlavně, Addie LaRue je nezapomenutelná.
Kdyby to nebylo psáno v přítomném čase, dal bych tomu šanci. V AJ to možná funguje, ale v češtině kvůli dokonavým slovesům takové texty spíš než příběh připomínají předpověď počasí. XY vystoupí z vozu, vejde do dveří a prohlásí... To fakt ne.
Autorka má úplně nádherný styl psaní, díky kterému vám knížka bude plynout ještě rychleji. Je plná citátů a teď mě mrzí, že jsem nelepikovala!
Ten příběh byl úžasný a já ho naprosto zbožňuju! To maličké propojení s uměním mi přišlo jako krásná třešnička na dortu.
Strašně jsem si to užila knížce nemám co vytknout! Úžasná, milionová! A musíte si to přečíst! Prostě dokonalost sama.
(SPOILER)
Protože je tahle kniha v zahraničí hodně populární, četla jsem ji už před delší dobou v originále. Taky vím, že tohle skončí u hodně lidí na seznamu favorites, a o to větší zklamání to pro mě bylo.
Stručně k ději: Adeline zaprodala svou duši za nesmrtelnost a život svobody, takže může žít věčně, ale všichni zapomenou, že kdy existovala, dokud nepotká o 300 let později Henryho, který si její jméno pamatuje.
Protože se to odehrává po 300 let, tak se pořád přecházelo z jednoho času do 4 jiných, což pro mě bylo slow, messy a často taky nelogický.
Hlavní protagonistka Adeline je otravná, sobecká a nemá žádný vývoj osobnosti – po 3 staletí se chovala úplně stejně. Henry a Luc byly okey, ale romance s každým z nich působila vynuceně.
Děj byl nudný a slow, 75% obsahu si v podstatě přečtěte v anotaci, nemá to žádný “wow” moment ani zvraty, a konec byl taky předvídatelný.
Kromě toho se tady všechno opakuje, na což jsem alergická, a navíc ty fráze nedávají smysl, protože nedokážu pochopit, proč by se někdo chtěl stát stromem:
“Adeline would rather be a tree.”
“Adeline had wanted to be a tree.”
“Adeline was going to be a tree.”
“Adeline wants to be a tree.”
Autorka taky nechce, abychom zapomněli, že Adeline má pihy, které vypadají jako hvězdy a že je jich 7, jak je zmíněno nespočetně mnohokrát:
“Seven freckles like stars.
“Seven freckles, scattered like a band of stars.”
“Seven freckles charted out like stars.”
“Your seven freckles look like stars.”
A teď přecházím k jedinému důvodu, proč to nakonec i přes tohle všechno nebylo tak hrozný, což je styl psaní. Ten se mi fakt líbil, protože byl hezký a trochu poetický, díky čemuž byl i ten nudný děj docela čtivý.
Well, není to nejhorší kniha, jakou jsem kdy četla, ale zdá se mi hodně overhyped.
láska pro ženy tajemství samota prokletí magický realismus nesmrtelnost LGBT, queer, LGBT+Autorovy další knížky
2021 | Neviditelný život Addie LaRue |
2016 | Temnější tvář magie |
2014 | Archiv |
2017 | Divoká píseň |
2017 | Neobyčejní |
Po několika uhádnutých "zvratech" jsem si myslela, že vím, jak to skončí, ale mýlila jsem se, tenhle konec byl mnohem lepší. Celá kniha je bez nějaké větší akce, je to prakticky jen vyprávění života napříč staletími, ale nebyla to nuda. Bylo krásné a smutné vyprávění.