Nevinná zrádkyně
Alison Weir
Skrze jímavý příběh jedné z nejtragičtějších postav tudorovské Anglie, mladičké "devítidenní královny" lady Jane Greyové, nahlížíme do doby krátce po smrti Jindřicha VIII. Lady Jane Greyová, jíž koluje v žilách královská krev, odmalička ví, že se jednou má stát královnou, ale osud si někdy s životy lidí krutě zahrává. V prostředí plném intrik a vášnivých náboženských sporů, se stává šachovou figurkou v mocenské hře svých urozených rodičů, kteří ji vženou do nešťastného manželství a donutí ji přijmout královskou korunu.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2011 , BB artOriginální název:
Innocent Traitor, 2006
Nevinná zrádkyně dokáže zaujmout už při zběžném prolistování, protože tak zjistíte, že je napsaná z pohledu různých postav, které byly v té době důležité a nějak souvisely s osudem Jany Greyové. Můžete tady najít kapitoly psané z pohledu Janiny matky - Frances Brandonové, Jany Seymourové, lady Marie, Kateřiny Parrové, Johna Dudleyho, samozřejmě samotné Jany a dalších. Je hodně zajímavé dívat se na události z různých úhlů a mě takový styl sedí a dost mě baví. Kniha mi díky tomu připadala neskutečně čtivá a zajímavá.
Ani nedokážu popsat, jak moc mě tahle knížka okouzlila a jak moc se mi vryla nejen do paměti, ale i do srdce. Je velmi těžké psát o něčem, co na vás tak silně zapůsobilo. Hned teď bych po knize sáhla a okamžitě si ji znovu přečetla. Je to prostě zajímavý, poutavý, dojemný, smutný ale chvílemi i veselý příběh s tragickým koncem, jehož hlavní hrdinka si rozhodně zaslouží více pozornosti. Pokud vás tohle období zajímá a chcete se dozvědět něco jiného a nového, tuhle knihu si MUSÍTE přečíst. Být vámi, hned zítra běžím do knihovny nebo knihkupectví a hned začnu číst. Pro mě je Nevinná zrádkyně jednoznačně jedna z nejlepších knih a už teď se těším, s čím přijde Weirová příště.
První kniha od této autorky kterou jsem četla a mohu říct, že mě zaujala.Nebyla jediná stránka, která by mě nudila.Poutavý příběh se smutným koncem o to víc smutným, že lady Jane Grey nebyla smyšlená postava. Určitě si zaslouží abychom o ní věděli víc než že byla královnou pouhých devět dní. Doporučuji si přečíst.
Alison Weir by mohla být na sebe hrdá. Po dočtení tragického života "devítidenní královny" Jany Greyové, jsem byla dojata a příběhem zcela upoutána. Mou myslí i nyní víří otázky: Co si autorka musela domyslet z Janina života? Jaká je pravda? Co vše se v Anglii za Tudorovců odehrávalo?
Shodou okolností jsem se dříve v tomto roce již zabývala Anglií v šestnáctém století, linií tudorovskou. Mluvili jsme o Jindřichu VIII., jeho manželkách a dětem, které následně nastoupily na trůn. Je smutné (až nyní si to uvědomuji), že o Janě Greyové a jejím osudu nepadla ani zmíňka, jako by vůbec ke královské linii nepatřila. Dokonce ani v učebnici dějepisu pro střední školy, není Janě věnována jediná věta.
A co bych teprve nyní dala za prohlídku Tower of London, který jsem před dvěma lety navštívila. Věčná škoda.
Kniha je velice poutavá, dobře napsaná. Všem doporučuji si přečíst tento příběh - život zneuctěné, zubožené, zneužité mladé dívenky Jany Greyové, která se navzdory jejímu osudu nikdy nevzdala své víry (nejen náboženské). Zůstala obdivuhodně silná.
Nechť duše zemřelých i živých, kteří za svůj život psychicky nebo fyzicky trpěli (či trpí), naleznou klid a září věčně.
Úžasná knížka. Alison Weir dokáže z historické události vytvořit dokonale čtivý příběh. Člověka zamrazí při pomyšlení, že se to opravdu stalo....
Zajímavý příběh devítidenní královny, který Alison Weirová dokázala podat velmi čtivě a poutavě z vypravěčské perspektivy hned několika postav. Další knížka, po Šesti ženách Jindřicha VIII., která mě přesvědčila o tom, že chci mít v knihovně víc tudorovských příběhů z pera téhle výborné autorky.
Úžasná knížka, přečetla jsem ji za pár dní. Příběh Jany Greyové, který autorka líčí je neuvěřitelné smutný, o to víc, když si člověk uvědomí, že se skutečně stal.
Anglie 16. století Tudorovci královny historické romány Jana Greyová, královna, 1536-1554
2016 | Kateřina Aragonská: Pravá královna |
2017 | Anna Boleynová – Králova posedlost |
2009 | Šest žen Jindřicha VIII. |
2011 | Princezna Alžběta |
2011 | Nevinná zrádkyně |
Krásna knižka, až na tú desivú svadobnú noc. O Jane Grey je už dávno natočený film Lady Jane.