Než jsem tě poznala
Jojo Moyes
Než jsem tě poznala / Predtým ako som ťa poznala série
1. díl >
Louisa Clarková je obyčejná dívka žijící mimořádně obyčejným životem. Má ráda svou práci v bistru, svého dlouholetého přítele a svět, který končí s hranicemi malého rodného městečka. Svůj život by za nic nevyměnila. Když však bistro zavřou, Louise měnit musí. Svět Willa Traynora naopak žádné hranice nemá. Je to svět adrenalinu, velkých obchodů i peněz, svět možností bez omezení. Will svůj život miluje. Když ho však nehoda upoutá na kolečkové křeslo, ví, že už ho nebude moci žít jako doposud. Jen těžko si lze představit více nesourodou dvojici než náladového a depresivního Willa a jeho novou optimistickou a upovídanou ošetřovatelku Louise… Romantický příběh o dvou lidech, kteří nemají nic společného, dokud jim láska k nohám nepoloží celý svět. S ním však i otázku, jak vysokou cenu je člověk ochoten zaplatit za štěstí toho, koho miluje.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2018 , Ikar (ČR)Originální název:
Me Before You, 2012
Výborná kniha se smutným příběhem, který na mě ale nepůsobil vůbec depresivním dojmem, naopak - hltala jsem každou stránku a těším se na na 2.díl, pokračování "Po tobě" :-)
Na této knize oceňuji, že se nedržela předem stanovených norem červené knihovny. Bylo v ní od všeho trochu. Především se mi líbil také vývoj postav, to, jak vypadali na začátku a nakonci.. to je velký pokrok. Nad touto knihou budu ještě dlouho přemýšlet, rozhodně doporučuji
Krásně napsaná knížka, moc dobře se četla a nutila mě k zamyšlení. Dala bych 5 hvězdiček, ale ke konci autorka dost tlačí na pilu a chybělo mi takové to finále - zajímaly by mě i poslední minuty příběhu.
Taky mě trochu zarazilo, jak to říct - nevím, jak hluboce lze někoho milovat když ho znáte zhruba asi týden (dva, tři).
Kapesníky jsem nepotřebovala, četla jsem komentáře, tak jsem věděla jak vše dopadne.
Tak jsem viděla film a musím přiznat že se mi vůbec nelíbil :-(
Velmi nádherná kniha, nikdy na ni nezapomenu. Konec je velmi dojemný a nedá se dočíst bez kapesníků :-(
Další z knih, kterou jsem dostala. Příjemné čtení, zasmála jsem se, pobrečela si i zapřemýšlela. Super oddychovka.
U filmů ani u knih nepláču, tady u té se to nedalo a konec jsem obrečela i když jsem tušila předem, jak to dopadne. Je to ten typ knihy, o kterém člověk po dočtení ještě několik dnů přemýšlí.
Rozplakala mě...a když umí kniha vyvolat emoce, je proste dobrá. Tečka.
*čtenářská výzva 2016: Kniha z žebříčku 100 nejlépe hodnocených knih
Smutna, krasna, dojemna. Cetla jsem ji pred nekolika mesici a vlastne jeste ted mi hlavni hrdinove obcas chybi...
Moyesová umí. Píše svižně, s nadhledem o věcech vážných, s nimiž mnoho lidí nemá přímou zkušenost. Díkybohu, že autorka takto nabourává mnohé předsudky, díkybohu, že její text má tolik vrstev. Přesto se mi zdá, že na konci už zbytečně tlačí na pilu, text by (dle mého názoru) zejména v poslední čtvrtině zasloužil trochu proškrtat.
Už je to déle, co jsem tuhle knížku četla, ale pořád ve mně něco zůstalo. Ráda si ji přečtu znovu a zase bude na konci slzavé údolí
Nádherná kniha.Přečetla jsem ji za 2 dny a ke konci jsem přes slzy na stránky ani neviděla.Je to knížka,kterou nějaký čas po přečtení nepustíte z hlavy.Doporučuji přečíst.
Už dlouho mě žádná kniha tak nenaštvala jako tahle (myšleno v dobrém, oceňuji, když mě kniha dokáže překvapit a pohrát si s mými pocity). Prostě - nebyl to slaďák pro teenagerky psaný podle šablony. A tak jsem po nějaké době zase dvě noci za sebou nespala...
Krásný příběh :-) ... konec překvapil, čekala jsem že bude uplně jiný ... a epilog ... ten mě prostě zase dostal :-)
Tuto knihu bych přirovnala k bungee jumping - jakmile uděláte ten úplně první krok do neznáma, už není cesty zpět a vy zažíváte nepopsatelné pocity a nejrůznější škálu emocí. A po seskoku už budete jiní, budete na sebe hrdí, protože jste překonali sami sebe. Zde je to podobné. Protože s každou knihou nikdy nevíte, jak moc vás ovlivní, co vám předá a co si z ní odnesete. A to je na čtení obecně velmi krásné. To, že si každý najdeme ty svoje knihy, které si navždy budeme nosit v srdci.
,,Než jsem tě poznala" je pro mě osobně jednou z nich. A troufnu si říct, že je to nejkrásnější milostný příběh, co jsem doposud četla. Jsem vděčná za tento příběh, který pro nás vytvořila a respektuji způsob, jak se s ním vypořádala. Ano, tato kniha vás na 99% rozbrečí (množství kapesníčků mluví za vše). Ale po čtení ve vás zanechá stopu. Lou a Will, dva lidé, jejichž cesty se daly dohromady a jejichž láska je jistým způsobem nesmrtelná. A která ovlivní i vás, pokud si to budete přát.:)
Knížka přesně podle mých představ. Právě jsem jí dočetla a ještě o ní chvíli budu přemýšlet. Budu přemýšlet o tom, jak se neustále bojím a neplním si sny. Pro mě opravdu inspirativní věc :-)
láska pro ženy zfilmováno cestování eutanazie Velká Británie romantika nešťastná láska dramata lidé se zdravotním postižením
2013 | Než jsem tě poznala |
2013 | Poslední dopis od tvé lásky |
2015 | Dívka, již jsi tu zanechal |
2018 | Sama sebou |
2015 | Stříbrná zátoka |
Jsem za tuto knihu velmi vděčná. A to právě proto, jaké protichůdné emoce vzbuzuje. To se obyčejnému příběhu nepodaří.
Ode mě má Me before You obrovský palec nahoru, protože upozorňuje svět na skutečnost, že na jednoho Stephena Hawkinga a Jana Potměšila připadají tisíce dalších, kteří své postižení prostě nezvládnou. Moc se o tom nemluví, natož aby na toto téma vznikala beletrie. Děkuji, Jojo, že jsi do toho šla.