Čo bolo potom

Čo bolo potom
https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/280003/bmid_co-bolo-potom-kQc-280003.jpg 4 2976 2976

Ako by ste sa vyrovnali so skutočnosťou, keby ste stratili niekoho, koho veľmi milujete? Zmenil by sa váš pohľad na svet a prehodnotili by ste rebríček svojich životných hodnôt? V románe Jojo Moyesovej sa hlavná hrdinka Louise Clarková vydáva na podobnú cestu a hľadá odpovede na svoje otázky. Po intenzívnom šesťmesačnom vzťahu s paralyzovaným Willom Traynorom, ktorý sa rozhodol ukončiť svoju pozemskú púť asistovanou samovraždou, sa prebíja životom bez neho. Sama má nepríjemnú nehodu, čo ju prinúti vrátiť sa domov k rodine. Akosi cíti, že sa opäť ocitla tam, kde sa všetko začalo. Telo sa jej pomaly uzdravuje, ale duša nie. Život po Willovej smrti znamená pre Lou učiť sa všeličo odznova, budovať na nových základoch. Ošetrovateľ Sam Fielding, pre ktorého sa kontakt so životom a smrťou stal povolaním, je azda jediný, kto ju môže pochopiť. A vtom sa z Willovej minulosti nečakane vynorí jeho 16-ročná nezvládnuteľná dcéra, o ktorej nikto nič nevedel. Lily prevráti Lou všetky plány, vnáša do jej života iba stres a ženie ju do úplne inej budúcnosti, ako si naplánovala... život je plný zvratov a prekvapení...... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ikar (SK)

After you, 2015

Gretka66
26.01.2017 3 z 5

Život po tobě je zbytečné nastavování první velmi úspěšné knihy-Než jsem tě poznala.Myslím si,že už žádné pokračování nemělo být.

hapsi
26.01.2017 3 z 5

Po přečtení anotace knihy „Život po tobě“ mi zápletka připadala poněkud přitažená za vlasy. Přesvědčilo mě spisovatelčino vypravěčské umění předešlých knih a také zvědavost, jakým vývojem prošla jedna z mých nejoblíbenějších postav z pera Jojo Moyes.
Takže Luisa. Na přání Willa procestovala kus světa. Celou dobu trpěla, ale řídila se sveřepě jeho instrukcemi. Pak si pořídila z Willova odkazu byt v Londýně a opět tam byla nešťastná. Našla si práci v baru, nesnášela image barové tanečnice i šikanu šéfa a stále zůstávala. Chápu její počáteční truchlení, těžké začátky v Londýně, ale to ostatní už je prostě moc. Tak kreativní stvoření a ani se nepokusí přijít na jiné myšlenky zařizováním svého bytu? Jak měla ráda cvrkot kavárny a pyšnila se přípravou čaje a místo toho snáší všechna ponížení šéfa v letištním baru a jediné, co pořád, 18 měsíců po Willově smrti řeší, je co by udělal on a zda ho nezklamala. A co chceš ty, chtěla jsem se jí tolikrát zeptat, a neklameš tak bolestně jen samu sebe? Tahle Luisa mi od té předchozí přišla dost nevěrohodná. Zápletka s Lilly, jakkoliv jsem se jí zkraje bála, mi nakonec přišla pro Luisu nejdůležitější. Konečně dělala něco jen podle sebe. Rozhodla se jí pomoct a dala tomu všechno.
„Život po tobě“ hodně ruší zbytečně podrobné scény, kde se líčí vztahové peripetie rodičů Luisy a sezení na skupině. Ze setkání Luisy a Sama, jsem byla nadšená. Konečně muž, který má Luisu rád takovou jaká je, do ničeho ji netlačí, je chápavý. A ona místo, aby s ním pomaličku zkusila vybudovat plnohodnotný, smysluplný vztah pořád blouzní po Willovi, bojí se dalšího možného zklamaní, přitom se sama zklamává životem „podle Willa“. A pak se nakrátko zableskne: Luisa se rozhodne přestat truchlit a vyrazit vstříc novému životu. A bohužel taky stejně rychle zhasne, protože nechá Sama a svůj život, který pořád čeká, až ho rozvine směrem, který sedí její kreativní a svérázné duši a jede dělat společnici staré paní do New Yorku, protože její rodina a účastníci Kruhu nového začátku to mají za kariéru snů.
Vše zachraňuje um a nápaditost s jakou Jojo píše. Dokáže být vtipná, citlivá a originální. Skvostné scény, pro které mám Jojo tak ráda, v dvojce bohužel příliš pravidelně střídají ty slabé. U takové spisovatelky to mrzí dvojnásob silněji.

blanka7271
26.01.2017 4 z 5

Tuto knížku (narozdíl od předchozího dílu) jste schopni v průběhu čtení i zavřít a jít spát, za což jsem vděčná, jelikož chodím do práce. :) ačkoliv je knížka úpně odlišná od prvního dílu, líbí se mi taky. Jojo Moyes to se čtenáři umí...

whiolet
24.01.2017 4 z 5

Po přečtení knihy Než jsem tě poznala jsem neočekávala druhý díl,ale když vyšel přepadla mě zvědavost. Zvědavost tak silná, že jsem si knihu koupila (knihy si většinou půjčuji z knihovny). Ze začátku jsem se musela smířit s tím, že se Louise změnila a Will, který po ní chtěl,aby svůj život chytila za pačesy a žila ho, by byl nejspíš z jejího stavu naštvaný, ALE postupem času jsem si uvědomila, že to beru jako velké plus, protože, kdybych já ztratila milovanou osobu dopadla bych úplně stejně (rozhodně bych si vesele necestovala po zemi). Když začnete brát knihu takovou jaká je nesrovnávat jí s Než jsem tě poznala ,konečně se začnete usmívat nad ztřeštěnou rodinou Clarkových a fandit Samovi. Jen ten konec mě trochu zamrzel....

princesse
23.01.2017 4 z 5

Docela hezký příběh o Luisině životě po Willově smrti, ale pro mě nejslabší kniha od Jojo. Četla se dobře, nudná rozhodně nebyla, ale něco tomu za mě chybělo. Určitě nepředčí první díl a ani žádnou jinou knihu od této spisovatelky. Četla jsem všechny.

Stephanie92
23.01.2017 4 z 5

První díl byl sice jednoznačně zajímavější, ale Jojo píše poutavě a nevšedně. Její knihy mají něco do sebe a tak i tuto knihu mohu doporučit.

netty
22.01.2017 3 z 5

Je to milé, ale přijde mi psané moc násilně. Jako kdyby Jojo chtěla mermomocí napsat pokračování, ale vlastně ani nevěděla o čem. Příběh je přitažený za vlasy, neuvolněný a opakuje se. Škoda, ještě že první díl se vyvedl na jedničku.

Beruska18
22.01.2017 4 z 5

Tento příběh byl plný touhy a snahy začít opět žít svůj život .... popisuje, jak těžké je opět uvěřit v lásku a najít smysl života po smrti blízkého člověka ...opět krásné čtení, ale první díl prostě nepředčí ,,,,,,

Nuttelka
21.01.2017 4 z 5

Jsem ráda, že o Lou víme, jak se se vším "poprala", sama si takovou situaci vůbec nedovedu představit, když člověk přijde o milovaného člověka... Ale nejdřív jsem se ke čtení musela trošku nutit, Lily mi tedy strašně lezla na nervy, ale pořádně jsem se začetla až od chvíle, kdy nám Jojo dopřála kapitolu z pohledu Lily, proč je vlastně taková, proč se tak chová a od té chvíle jsem se nemohla od knihy odtrhnout. Sam mi byl sympatický od samého začátku, drama nám bylo též dopřáno a samozřejmě i slzy mi ukáply, jak se všichni sešli na střešní terase... Jsem ráda, že knihu mám ve své knihovně a určitě se k ní zas časem vrátím...

Peace
21.01.2017 4 z 5

"Bylo jisté, že přijdou osamělé dny. A špatné dny. A dny, kdy si budu říkat, do čeho jsem se to ksakru nechala navézt. Protože i takové dny patří k dobrodružství."

Laťka z předchozího dílu byla nasazena velmi vysoko, protože - co si budeme povídat - byť jen přiblížit se charismatu Willovi osobnosti, je hodně těžké. A je jasné, že tato kniha už musí být bez něj..
Autorka se však s pokračujícím dějem poprala se ctí a vznikl hezký a hlavně pravdivě vyznívající příběh. Za myšlenku z knihy o tom, že v každém věku se dá začít znovu, vyloženě tleskám.

Šánka
21.01.2017 4 z 5

Přiznám se, že pokud bych knihu nedostala jako dárek od Ježíška....nečetla bych ji. Myslím, že příběh Lou a Willa byl uzavřený, byl tak jedinečný, silný, že se nedá na něj navázat a přebít ho dalším silným příběhem.
Jenže....ono to o tom vůbec není. Jojo M. se povedlo s velkým citem, lehkostí a bez zbytečného sentimentu navázat na to, co bylo potom a zachytit tak věrohodně Louisin vývoj, hledání sebe sama, její uzdravování. A my jsme spolu s ní mohli být smutní, brečet, mohli se radovat, mnohdy se i zasmát a posléze znovu začít žít. A ty nové postavy byly úžasně napsané !!!
Osobně si ale myslím, že být kniha jako úplně samostatný kousek, nezatížený minulostí ,,Než jsem tě poznala", její hodnocení by dopadlo o mnoho lépe.

betule3
20.01.2017 4 z 5

Kniha mě mile překvapila. První díl se mi moc líbil a tak jsem si musela přečíst i tuto knihu. Musím se přiznat, že ze začátku mě přišel děj takový nudný a docela jsem se v tom ztrácela. Ale asi v půlce knihy mě to neuvěřitelně chytlo a dočetla jsem téměř okamžitě. :)

Aileena
20.01.2017 4 z 5

První díl se mi přece jen líbil víc. Závěr mi přišel trochu rozvleklý. Přesto se knížka četla dobře a fanynkám Lou Clarkové mohu doporučit.

LilianaFalcon
20.01.2017 4 z 5

Trochu jsem se bála, ale nakonec to bylo krásné. Takhle nějak jsem si to představovala :-) v příběhu se navíc objevilo příjemné překvapení v podobě Lily, čímž celé to stavění se zpět na nohy bylo mnohem zajímavější. Nechybělo tam pár zvratů, romantika... Celkově hodně dobře napsaná knížka.
Hvězdičku jsem ubrala za jednu část, která je z úhlu pohledu Lily. Jakoby autorka nezvládla vše vysvětlit bez pár stránkového útěku do hlavy jiné postavy. Pokud by celou knihu ladila jako střídání, tak nic neříkám, ale takhle mi přišlo, že to narušilo plynulost příběhu.

kanitsuj
19.01.2017 4 z 5

Knížku jsem četla především proto, že jsem viděla film "Než jsem Tě poznala" a zajímal mne čistě ze zvědavosti další osud hlavní hrdinky. Jinak od autorky nic jiného načteno nemám. Příběh se mi četl pěkně, ale nemohu říct, že by mne nějak nadprůměrně oslovil a zanechal ve mně výraznější nezapomenutelnou stopu. Hlavní hrdinka mi nebyla tak sympatická jako ve filmu a dcera Willa už vůbec ne. Trochu navíc na mne působil kýčovitý závěr s vypouštěním balónků a vlastně i celá pointa mne spíše zklamala. Možná jsem očekávala jednoznačnější zakončení a celkově poetističtější přístup. Bylo to takové jako na houpačce - chvíli zábava, chvíli nervy, trochu překvapení, ale po celou dobu, jako by byl čtenář v jakémsi odstupu a hrdinové se mu dostatečně neotevřeli:-)

Punkies
18.01.2017

Nedokázala jsem se tím prokousat. Po 70ti stránkách jsem knihu vrátila, přijde mi to jako karikatura prvního dílu. Vůbec neměla takový ten nádech, kdy se dokážu do knihy začíst, furt jsem čekala, že se to zlomí, ale bohužel.

ElenaM
18.01.2017 5 z 5

JoJo Moyes je povedlo vytvořit další skvost a než ho začnete číst, musíte si uvědomit dvě věci:
1) Tahle kniha není o Willovi. Will zemřel. Tahle kniha je o Louise.
2) Autorka musela vytvořit zápletku pokračování. Co bylo po tom a to se jí povedlo bez ohledu na to, jaký stín to vrhá na Willa... Nikde v prvním díle nepsala, jaký byl před nehodou. Neodhalila, jaký charakter byl a člověku je tak nějak jasné, že taková věc jako je ta nehoda vás změní ať chcete nebo ne.

Teď k samotné knize... moc se mi líbila a nechápu, jak někdo píše, že byla mnohem slabší, mě přišla možná i o kousek lepší než první díl. Postavy se během příběhu mění a někam posouvají. Autorka začala tak, jak je přirozené - Lou je deprimovaná, smutná a hledá se, hledá nový začátek a snaží se nějak uchopit slib, který dala Willovi. Potom ale do její života vpadne Lily, která jí ho změní. Celá zápletka s Lily se mi moc líbila. Protože ukazuje, že na každém člověku je něco dobrého a něco špatného. Lily sama o sobě nebyla špatná, ale jen potkala ty špatné lidi. Postava Lily se mění asi nejvíc v průběhu celé knihy. A pak je tu Sam. I když je jeho postava kladná, sám to neměl jednoduché a taky se s tím pere. Myslím, že on a Lou se k sobě dokonale hodí.
Během knihy jsem prožívala spoustu emocí a asi jsem celé hodnocení měla sepisovat během čtení, protože toho bylo spoustu - smála jsem se - bavila mě rodina Lou a jejich rozepře ohledně feminismu její matky, bavily mě vztahy mezi Lily a její novou rodinou, které se přirozeně vyvíjeli jako v běžném života - nic není hned ideální. Lou pořád vzpomínala na Willa, takže tak trochu v knize byl a ukazuje to jediné... i když někdo odejde, je s námi pořád v našich myšlenkách. Lou a její práce na letišti - ona a šéf Richard, kterého nesnášela... a nakonec si k sobě díky upřímnosti našli cestu a zjistila, že je to taky jen člověk. Tak by to mělo být ne? No, možná si každý z nás v té knize najde to své, protože každý se někdy bojí udělat nový krok do neznáma. Někdy je těžké udělat nějaké rozhodnutí, tahle kniha je rozhodně v mnohém k zamyšlení. :-) Nemohu dát jinak než 5 hvězd, protože se mi kniha skutečně líbila a beru ji jako další zdařilé dílo (s dokonale vykreslenými postavami a vztahy) této autorky.

Vendula85
17.01.2017 2 z 5

Za mě velmi slabá kniha. Dle mého názoru,autorka využila popularity předešlého dílu a tato kniha pak sloužila spíše jako komerční tah. Bohužel

DasaN
17.01.2017 5 z 5

No od prvního dílu se Luisa dost změnila a tak nějak zahořkla a hlavně se stále nemůže vyrovnat s Willovou smrtí , ale nakonec se z toho vyklubal pěkný příběh o hledání nové cesty. Kniha se mi moc líbila, jen mi zpočátku dělalo problémy zvyknout si na novou Luisu.

SimírekGerchán
16.01.2017 5 z 5

Ze začátku jsem se nemohla do knihy začíst. Myslela jsem, že se nevyrovná prvnímu, ale nakonec mě děj vtáhnul a knihu hodnotím stejně kladně jako první díl. Další moc povedený kousek od autorky.