Než jsem tě poznala
Jojo Moyes
Než jsem tě poznala / Predtým ako som ťa poznala série
1. díl >
Louisa Clarková je obyčejná dívka žijící mimořádně obyčejným životem. Má ráda svou práci v bistru, svého dlouholetého přítele a svět, který končí s hranicemi malého rodného městečka. Svůj život by za nic nevyměnila. Když však bistro zavřou, Louise měnit musí. Svět Willa Traynora naopak žádné hranice nemá. Je to svět adrenalinu, velkých obchodů i peněz, svět možností bez omezení. Will svůj život miluje. Když ho však nehoda upoutá na kolečkové křeslo, ví, že už ho nebude moci žít jako doposud. Jen těžko si lze představit více nesourodou dvojici než náladového a depresivního Willa a jeho novou optimistickou a upovídanou ošetřovatelku Louise… Romantický příběh o dvou lidech, kteří nemají nic společného, dokud jim láska k nohám nepoloží celý svět. S ním však i otázku, jak vysokou cenu je člověk ochoten zaplatit za štěstí toho, koho miluje.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2013 , Ikar (ČR)Originální název:
Me Before You, 2012
Dlouho jsem knihu měla doma a tak nějak se mi do ni nechtělo, bála jsem se, ze to bude moc preslazeny...
Nakonec jsem přečetla za dva dny a bylo to krásný. Krásný a strašně smutný. Moc jsem Louise fandila, ale ještě víc jsem chápala Willovo tezke rozhodnuti:(.
Film je jeden z mých nejoblíbenějších, a tak jsem si knihu určitě musela přečíst. Překvapilo mě v ní několik věcí, které se od filmu docela lišily, ale nechci nějak spoilerovat. Každopádně je to krásná kniha, kterou doporučuju moc všem.
Konečně jsem se k této knize taky dostala. A je moc hezká - krásný příběh plný emocí ale i otázek, a ne úplně jednoduchých. Louisu jsem si oblíbila brzy, postupně i Willa, Nathana a další. Bylo mi s nimi moc fajn. Knížku jsem poslouchala jako audioknihu moc hezky načtenou Evou Josefíkovou.
Kniha mě hodně zklamala. V poslední čtvrtině jsem se dost nudila a už mě přestávala bavit. Konec smutný, ale aspoň to byla tedy za mě nejčtivější část.
Líbila se mi moc. Děj jsem znala z filmu, přesto jsem doufala....
Člověka to donutí přemýšlet, co vlastně život je, jak křehký je a jak neskutečně těžký může také být. Lou byla výborná, přála jsem si, aby kniha měla ilustrace a viděla jsem ty její modely :-). Druhá kniha od této autorky a opět to bylo velmi dobré čtení, díky za to!
Knížka je rozhodně lepší než film. Možná je to tím, že jsem nejdříve četla a pak až koukala. Příběh má spád a Louisa se stala mojí oblíbenou postavou. Od začátku tušíte, jak to dopadne, ale stejně pořád doufáte, že nastane zásadní obrat v ději. Samozřejmě došlo i na slzy, ale není to typická červená knihovna a jde v ní o víc.
Příběh nejen o lásce, ale i o povzbuzení dělat nové věci a vystoupit ze své zóny pohodlí. O tom, že věci nejsou zas tak složité, že složité je děláme jen ve své hlavě a že s odhodláním člověk zvládne mnohem víc než myslí. Není to jenom bezvýznamná červená knihovna, ale kniha s nějakým poselstvím. Kniha, která povzbudí a třeba dodá odvahu.
Má první "červená knihovna", a to jen z důvodu, že to bylo o kvadruplegikovi. Neříkám, že to bylo špatné, ale zase se vrátím ke svým psychothrillerům :) Není to nic pro mě. Každopádně knížka milionkrát lepší než film, kde ty herecké výkony byly opravdu příšerné. Takže rozhodně nejdřív přečtěte knížku, protože když začnete filmem, zkazíte si iluze...
Vrelo odporucam. Je to lahke citanie, velmi dobre na odreagovanie. Davajte si pozor, aby ste zaver knihy necitali na verejnom priestranstve (ako ja napriklad). Je totiz velmi tazke ubranit sa slzam. :)
Prvně jsem měla příležitost vidět film, který mě oslovil svým příběhem, nicméně ne svým zpracováním. Proto jsem se obrátila na knížní předlohu, která je daleko víc šťavnatá a rozvinutá. Je to krásný příběh o sympatické hlavní hrdince, která mě chvilkami štve a chvilkami s ní naopak soucítím. Hlavně nejde o přeslazený román o nekonečném vyznání citů. Těším se na pokračování.
Možná jsem bez srdce.Možná jsem cynik.Ale je to pořád jen červená knihovna plná klišé a otřepaných frází.
Nevadí mi příběh.Vadí mi jeho zpracování.
Tato kniha je rozhodně dobře napsána, čte se lehce, i když příběh zas tak odlehčený nebyl. Ač se jednalo o červenou knihovnu, tím, že do příběhu bylo zahrnut vozíčkář, tak to dostalo úplně jiný rozměr a člověk se leckdy i zamyslel nad vlastním životem... Není to kniha, kterou bych si v brzké době musela přečíst znovu, ale rozhodně čas strávený nad ní nepovažuju za promarněný. Vcelku dobrá kniha.
Knihu jsem přečetla za dva dny a samotnou mě překvapilo, jak rychle ten čas utekl.
"Láska je jen slovo" to ZDALEKA není, ale nějaká slza ukápla, ne že ne. Nesedlo mi věkové zařazení hlavních postav. Podle mě by Lou mělo být tak kolem 22 let a Willovi okolo 28 let. Jinak je to kniha, kterou si dle mého názoru stačí půjčit z knihovny. Vlastnit jí, je podle mě zbytečné.
láska pro ženy zfilmováno cestování eutanazie Velká Británie romantika nešťastná láska dramata lidé se zdravotním postiženímAutorovy další knížky
2013 | Než jsem tě poznala |
2013 | Poslední dopis od tvé lásky |
2015 | Dívka, již jsi tu zanechal |
2018 | Sama sebou |
2015 | Stříbrná zátoka |
Je to krásný příběh a otázka eutanazie je vždycky složitá.