Predtým ako som ťa poznala
Jojo Moyes
Než jsem tě poznala / Predtým ako som ťa poznala série
1. díl >
Lou Clarková vie všeličo. Vie, že jej otec si ťažko hľadá prácu, vie, koľko krokov treba prejsť od autobusovej zastávky k rodičovskému domu. Vie, že sa jej páči práca v bistre, a vie, že možno neľúbi svojho priateľa Patricka, oduševneného športovca. Zato nevie nič o klasickej hudbe, nevie, že príde o miesto, a keby tušila, čo ju čaká, asi by prišla o rozum. Will Traynor vie, že po dopravnej nehode stratil chuť do života. Vie, čím bol kedysi, vie, že všetko sa mu teraz zdá malé a neradostné, a veľmi presne vie, ako s tým skoncovať. Zato nevie, že Lou mu vtrhne do života ako farebná búrka. A ani jeden z nich nevie, že jeden druhého navzájom navždy zmenia. Román Predtým ako som ťa poznala má aj voľné pokračovanie. O ďalšom osude hlavných hrdinov autorka napísala knihu s názvom Čo bolo potom.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2016 , Ikar (SK)Originální název:
Me Before You, 2012
Will Traynor je prostě hrdina. Zbabělec. Oboje. Někoho takhle změnit. Je to rozhodně hrdina.
Tak jako řada dalších čtenářů jsem i já nejdříve viděla film a teprve poté jsem si pořídila knížku a přečetla jsem si ji. Moc hezký příběh.... dobře se mi to četlo. Knížka byla příjemná a moje maminka, když jsem jí knížku půjčila, ji četla jedním dechem. Takže této knížce dávám pozitivní hodnocení. Děkuji Jojo Moyes za příjemné chvilky s jejím příběhem :)
Nejdříve jsem viděla film a az poté náhodou toto přečetla, kdy mi čtení připomínalo něco, co jsem viděla. Krásná kniha ale pro mne trochu smutna. Pořád jsem čekala, kdy dojde ke zlomu a hlavní hrdina změní názor na život. To se sice nestalo, ale hlavní hrdinku toto setkání velmi změnilo. Jak se říká všechno zle je k něčemu dobré
Tak Vám povím, že to tedy není kniha do vlaku. Protože i doma na mě koukali, jestli jsem normální, když se chvíli chechtám a chvíli mi tečou slzy jako hrách. Škoda, že jsem se předtím podívala, o čem je navazující díl, tak jsem tušila... Ale fakt pěkná knížka
Ani mne nakonec neminul tento slavný bestseller. A musím říct, že i já jsem z něho byla po dočtení nadšená.
Skvěle je tu zobrazeno střetávání dvou světů, kdy jedna postava je zdravá a může dělat všechno na světě, ale nedělá to, zatímco druhá postava by chtěla dělat všechno na světě, ale nemůže pro svůj handicap. A Moyesové se tyto dva světy podařilo skvěle konfrontovat. Hlavně Willům pohled na život mne hodně zasáhl. Důležité je žít a ne jen přežívat.
Jde o silné, citlivě napsané lidské drama životě, přežívání, chuti žít, o smrti. A já si tuto knihu moc užila.
Dva hlavní protagonisté Louisa i William se musí poprat s něčím novým, s něčím, co nechtěli, možná proto je osud svede dohromady. Na první pohled tak může kniha vzbuzovat dojem, že v ní jde pouze o jeden tragický lidský osud či o lásku. Ale jde v ní o mnohem více, je o tom, že člověk nikdy nemá považovat to, co má za samozřejmost a má si vážit i nepatrných maličkostí. Také o tom, co všechno můžeme udělat pro druhé, nebo čeho jsme schopni se vzdát. Především asi donutí zamyslet se nad svým vlastním životem a nad tím, co je možné ztratit.
Konečně příběh s obyčejnou holkou, která se nevrhá do všeho po hlavě tak, jak je to dneska moderní, a které vážně věřím, že je obyčejná a spokojená se svým obyčejným životem. Slaďák konečně z trochu jiného soudku. Chytlo mě za srdce. Film překvapivě stejně skvělý, jako jeho knižní předloha.
Představa kluka z bohaté rodiny připoutaného k invalidnímu vozíku a jeho pečovatelky: jinými slovy mladého děvčete ze sociálně slabého zázemí, ve mně vyvolala trochu nevoli a neubránila jsem se počátečnímu skepticismu. Veškeré předsudky se však rozplynuly již po přečtení prvních stran knihy. Příběh mě doslova pohltil a já knihu během dvou dnů přelouskala.
Ten příběh má neuvěřitelnou sílu, líbí se mi sympatické vykreslení postavy Clarkové, ztřeštěného děvčete s osobitým stylem oblékání a nezdolným životním optimismem - čtenář si ji snad ani nemůže neoblíbit.
Plusové body připisuji i happy endu, který se sice konal, akorát úplně jiným způsobem než bychom očekávali.
Rozhodně sáhnu i po dalších knihách od Jojo Moyes.
Jelikož hltám Kinga apod., chtěla jsem zkusit něco jiného...nového...oddychového...reálného. Vracím se zpět do světa hororu a fantasy. Neuvěřitelně dojemný konec a já opravdu nerada brečím, ale tady se to nedalo ovládnout. Tleskám p. Moyesové a až zase budu mít někdy telecí nápad přečíst si něco "ze života", rozhodně sáhnu po dalším titulu od ní.
Ve zkratce - velice silná, emotivní.
Čekala jsem takovou jednoduchou oddechovku. No oddechovka to byla, ale velmi dojemná. Na tento druh čtiva moc nejsem, sáhnu po něm jen občas. Ale v tomto případě jsem určitě udělala dobře.
Hodnocení mě donutilo si ji přečíst a je fakt, že to šlo skoro samo. Nijak ale neuchvátí dějem ani stylem psaní. Často mi vadilo, že spousta vět šustí papírem. Jak už tu psali jiní, příběh se moc nikam nevyvíjí a je to fakt typická oddechovka. Kdybych se měla rozhodnout znovu, asi bych ten čas věnovala jiné knížce.
První knihu, kterou jsem četla od Moyesové byla Stříbrná zátoka. Velmi se mi líbila a těšila jsem se na nějakou další. A tou byla právě tato kniha.
Pro mne velice čtivá, mimo jiné i nutící k zamyšlení nad životem. Nechyběl humor ani smutek.
Vzhledem k počtu hodnocením Vám ho nijak nepokazím, ale abych byla spravedlivá k jiným knihám, kterým jsem dala víc hvězd, víc jich dát nemohu.
Příběh je jednoduchý přímočarý, nikam se nevyvíjí. Styl psaní také není nijak zvlášť úchvatný.
Přečetla jsem to za dva dny nemoci, asi jako když nedávají nic v televizi, tak se kouknete na cokoli.
Kniha se mi velmi líbila, přečetla jsem jí jedním dechem. Film jsem zatím neviděla a asi ani nechci vidět. Námět příběhu dává opravdu hodně podnětů k přemýšlení. Hezky, čtivě napsané.
Kniha me pohltila od zacatku, velmi dobre se cetla, krom smutnych, veselych a romatickych pasazi mela i pasaze, kdy me nutila se zamyslet, coz je velke plus knihy.
V seznamu mých přečtených knih moc romanťáren nenajdete. Přesto jsem konečně podlehla mediálnímu tlaku a spoustě ohlasů na knížku Než jsem tě poznala. Děj jsem do určitě míry znala předem, vím, jak vypadají herci, takže moje představivost byla trochu omezená. Tím ale asi končí výčet negativ. Nevím, jak dalece je kniha fakticky správná (věci kolem Dignitas atd.), ale je napsána tak, že věříte každému slovu a máte pocit, že Lou a Will opravdu někdy existovali. I proto je kniha tak dojemná. Čte se skvěle, rychle ubíhá, je vtipná i sentimentální. Splňuje asi vše, co si od pohodové knížky představuji.
láska pro ženy zfilmováno cestování eutanazie Velká Británie romantika nešťastná láska dramata lidé se zdravotním postiženímAutorovy další knížky
2013 | Než jsem tě poznala |
2013 | Poslední dopis od tvé lásky |