Neznámému bohu
John Steinbeck
S požehnáním od umírajícího otce se Josef vydá do Kalifornie, kde si založí farmu. Věří, že ho otcova duše neopustila a že je vtělena do statného dubu, vedle něhož si farmu vybudoval. Po letech se k němu připojí i jeho tři bratři s rodinami a všem se daří dobře až do chvíle, než jeden z bratrů vystrašen Josefovým pohanským chováním dub setne...... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2009 , AlpressOriginální název:
To a God Unknown, 1933
Moja prvá kniha od Steinbecka a som nadšená. Vynikajúci príbeh nie len o láske k prírode a obetiam, ktoré sa jej prinášajú, ale hlavne o jej sile, ktorá je silnejšia než ľudstvo samo.
Příběh obyčejného neobyčejného člověka, který věří, že bude dobře, věří v zemi a přírodní zákonitosti.. ale jak to bývá - není všechno jen růžové v životě.. a když v něco opravdu věříme moc silně, tak to dokážeme.. ale za jakou cenu.
Celkem jsem byl zklamán. Je to takové nemastné neslané, slabý odvar románu Na východ od ráje. Navíc se to ani moc dobře nečte. 60%, 19.12.12.
Velmi rád bych na tuto knihu pěl jen chválu, už jen proto, že na obálce stojí: John Steinbeck. Ale bohužel vztah a víra člověka v přírodu je zde někdy tak umělá, jak by chtěla být zřejmě přirozená. Důsledkem toho se děj místy táhne a je jakoby "lámán přes koleno". Zakončení je ovšem hodné autorova jména. A autorovi jehož dílem jsou Hrozny hněvu a Na východ od ráje se dá tato "novela" odpustit se 4 hvězdami.
Kalifornie americká literatura
2004 | O myších a lidech |
2006 | Na východ od ráje |
2002 | Na plechárně |
1941 | Hrozny hněvu |
2003 | Toulavý autobus |
Spojení s přírodou a vykreslení zvláštní (k lidem odtažité) postavy Josepha Wayna udává tón prvních i posledních stran tohoto příběhu. Mezitím se objevuje drobnokresba života v kaliforském Mariánském údolí - v místě, kde se lidské charaktery vyostřují - Steinbeck svým postavám rozumí a hledá i objasňuje motivy jejich činů. Celý děj je ale poznamenán přítomností jakési skryté vyšší pravdy nebo víry v to, co člověka přesahuje. Každý z nás si však odpověď stejně musí najít sám :-)