Nijura – Dědictví koruny elfů
Jenny-Mai Nuyen
Když mladá dívka s polovinou elfí krve v žilách najde v lese podivný nůž, netuší, že se právě stala klíčovou postavou v konfliktu, který ohrožuje všechno kolem ní. Mírem na světě otřásl neuvěřitelný zločin: Elrysjar, jednu z dvojice magických korun elfů (mimochodem ta druhá se jmenuje Nijura), ukradl člověk! Kdo se jí zmocní, je nezranitelný a bahenní elfové ho musí bezpodmínečně poslouchat. Tajemného krále ze světa lidí získaná moc zaslepila. Shromáždil kolem sebe armádu Šedých bojovníků, aby svoji hrůzovládu rozšíříl po celém světě – jediná zbraň ho může zastavit – nůž, v nějž se proměnila druhá magická koruna patřící svobodným elfům, kteří neúpí v područí nového krále. Nůž potřebuje pána – a vybral si Nill. Dívka se najednou stává hříčkou různých zájmů. I když ji pronásledují Šedí bojovníci, vydává se v doprovodu několika statečných druhů na nebezpečnou cestu ke králově věži. Napínavé zápletky tě vtáhnou do fantastického světa plného překvapivých dobrodružství a do dojemného příběhu o lásce, věrnosti a zradě. ... Nový král se na okamžil zastavil. Pak zvedl ruce a odhrnul kapuci: na jeho čele se skvěla kakmenná koruna Elrysjar a třpytila se jako olej vystupující z bažin. Déšť zvolna smýval zbytky hlíny a špínu z jeho obličeje a odhaloval usmívající se tvář člověka... Když magická koruna elfů padne do rukou člověka posedlého touhou po moci, je rázem v sázce vše: další existence národa elfů i rovnováha na světě. Jedinou nadějí je Nill, dívka, které v žilách koluje polovina elfí krve. Právě ona je tou vyvolenou – to ona je Nijurou.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2007 , Knižní klubOriginální název:
Das Erbe der Elfenkrone, 2005
Úžasná kniha! Jenny je úžasná spisovatelka,četla jsem spoustu knížek od spousty autorů,ale žádný z nich mě nedokázal tak dobře vtáhnout do děje,jako Jenny. Zbožňuji její styl psaní!
Nijura je vážně jedna z nezapomenutelných knih,nepopsatelná. :)
Úžasná kniha, nejvíc se mi sice líbil úvodní příběh Scapa a Ariany, ale zbytek taky nemá chybu.
Četla jsem asi ve třinácti letech a byla to jedna z knih, která mě v dětství hodně zasáhla. Zapomněla jsem už na detaily, celkový pocit ve mně ale po ty roky zůstává.
Nechybí v ní nic, co má dle mého názoru obsahovat dobrá fantasy: originalita, poutavý dobrodružný příběh, skvělé postavy, akce, humor, romantika, uvěřitelnost děje, který je místy průzračně zasněný a poetický a jindy zase strašidelný a temný.
Byla jsem navíc příjemně překvapena její originalitou a autentičností, protože u tak mladé autorky bych tak dobrý příběh fakt nečekala. Znám knihy mnohem známějších autorů, kteří přesto kopírují stokrát omleté nápady, motivy a fantasy klišé, kde jen mohou a od této knihy by se, alespoń co se týče její originality, mohli učit. Styl vyprávění je místy kapku neumělý, ale to mi nijak nevadilo. Moc se mi líbila a obdivuju její autorku, že ji dovedla v tak nízkém věku tak dobře dotáhnout do konce, což rozhodně není u fantasy knih nijak snadné a obvyklé. Číst ji bylo zážitkem -přečetla jsem ji jedním dechem- a není lehké na ni zapomenout. (A elfové zde mě nadchli dokonce více než ti Tolkienovi -připadali mi tak nějak životnější, sympatičtější, osobitější a méně unylí.)
Kniha je dobře napsaná a čtivá, ale příběh je poněkud naivní a náročnějšího čtenáře zklame. Psychologie postav byla nepropracovaná (ano, víme, že A miluje B, ale proč?), některé pasáže si z tohoto hlediska přímo říkaly o větší rozepsání. Nuyen je nadaná autorka, ale stejně si myslím, že by měla s psaním počkat, až získá větší životní rozhled - pak snad dokáže napsat něco lepšího než lehké fantasy na pár odpolední.
Je to už nějakou dobu, co jsem tuto knihu četla, ale nemůžu na ni zapomenout. Je čtivá, tedy aspoň dle mého.
Už dlouho se mi nestalo, abych byla ke knize tak připoutána. Strávila jsem u ní dvě noci neboť během dne se mi nedostává potřebného času. Ovšem i přes den se má mysl toulala po Temných hvozdech a bažinách Korr s Nill a jejími elfími společníky. Tuto knihu doporučuji úplně všem kteří milují nevšední příběhy.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Píseň elfů:
Tancuj a zpívej, půlnoční plameni,
do Noci duchů na březích řek,
ať tvoje záře nikdy se nezmění,
tancuj a zpívej do vzpomínek.
Tancuj a zpívej, žhni staletími,
a kdyby uvadnout elfů měl věk,
přivolej, plameni, zpět naše stíny,
v legendě staré jako sám svět.
Nádherná knížka, přečetla sem jí během pár dní a když sem si k ní sedla, zůstala sem u ní třeba 5 hodin. Doporučuji :)
Tuhle knihu bych doporučila všem....jak mladým tak i starším...stojí to za to - fakt !!!
Elfové jsou vážně zajímaví lidé a v téhle knížce si je přímo zamilujete :)
Stačila jsem jí přečíst během jednoho dne. Skvělý příběh. :)