Nikdekoľvek
Neil Gaiman
Pod ulicami Londýna sa rozprestiera svet, o ktorom väčšina z nás nikdy nepočula. Je to svet príšer, svätcov, vrahov a anjelov, rytierov v lesklej zbroji aj bledých diev v čiernom zamate. Svet tých, ktorí doň prepadli štrbinami z nášho, horného sveta. Richard Mayhew žil ako celkom obyčajný človek, až kým nezachránil dievča, čo sa pred ním zrazu objavilo zranené na ulici. Ani sa nenazdal a ocitol sa vo svete, o akom sa mu nesnívalo v najhorších – a ani najlepších – snoch.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2019 , Slovart (SK)Originální název:
Neverwhere, 1998
Zajímavé propletení dvou světů s překvapivým rozuzlením situací. Moc příjemné fantasy čtení :-)
Myslím,že tuto knížku lze pokládat za jednu z mých nejoblíbenějších a rozhodně se k ní hodlám vrátit :)
Jen díky ní jsem před lety ochutnala kouzlo fantasy a naprosto mu propadla :)
Byl jsem celkem nadšen, ale je pravda, že dvě věci pomohly - už jsem viděl seriál a tušil jsem, že knížka bude stejně divná. No a zadruhé po nedávné návštěvě Londýna jsem si chtěl uchovat touto knihou trochu jeho atmosféry, což jako plán vyšlo dokonale.
Jako je to divná knížka, jiná než cokoli jiného, ale to je Alenka taky a kolik lidí ji miluje. A když se s tím člověk smíří, nechá na sebe působit příběh a atmosféru, je to super zážitek.
Bohužel na Hvězdný prach jí ještě něco chybí, to je přeci jen trochu jiná pohádka.
Tohle je pro mě nejkrásnější kniha od N. Gaimana. Srdcová záležitost, pokud chcete utéct realitě, utečte do Podlondýna podle mě nebudete litovat. Čteno dvakrát . Samozřejmě plný počet hvězd .
Gaiman môže pridať krvi a mŕtvol koľko chce, nič to však nezmení na skutočnosti, že Nikdykde je roztomilá rozprávka. Jednu hviezdičku udeľujem čiste za sympatický humor, ktorý sa objavuje vždy v správny čas a v správnych dávkach.
Ta prvni knizka od Gaimana co jsem cetla...tusim nekdy v 16? A porad si ji velice dobre pamatuji, takze se mi vryla do pameti opravdu dukladne. Jeste parkrat jsem zkousela Gaimana ale Nikdykde zkratka neprekonalo zadne jeho dilo (nebo spis mi to tehdy tak sedlo). I kdyz musim priznat ze sem u nej vzdycky necim mile prekvapena a nic neni tak jak se na prvni pohled zda! ;)
Nějak jsem se nesžila s překladem a kvůli tomu jsem měla pocit, že knihu čtu dýl než by jí slušelo...Ale jinak to byl hezký výlet do fantazie.
Ani jsem nečekala, že by se mi kniha tolik líbila :) Možná to bylo i tím, že londýnské metro znám a že jsem byla schopná propojit reálie s imaginárními místy...
...třeba až budu příště na Earl's Court a potkám tam starého chlápka, který po mně bude chtít, abych ho v noci zahřívala, budu vědět, co je to zač :-D
Viděl jsem kdysi seriál a ten se mi strašně líbil. S odstupem času, kdy už jsem zvládnul většinu děje zapomenout, jsem se dostal ke knize a opět jsem nadšen. Rozšířená (poslední) verze Nikdykde je pro nelondýňana asi ideální a je to kniha, která stojí za to přečíst.
Mnoho prepouzitych motivu poskladanych do celkem slusne fungujiciho konceptu hlubsi reality. Za precteni urcite stoji (verze z roku 2006)
Oblíbená kniha, musela jsem si ji pořídit domů a ráda se k ní vracím ;)
Jak ráda bych se podívala do Podlondýna! ;)
Co se Neila Gaimana týče, na knihu jsem se nesmírně těšila už jen proto, že ji napsal právě on. Očekávala jsem od ní tak moc, že mě ve finále málem zklamala. Několikrát jsem dílo odložila a opět se k němu vrátila s přesvědčením, že tentokrát už to vyjde. Až na poslední z několika pokusů se mi Nikdykde podařilo dočíst a teprve po tomto snažení mohu říct, že jsem si knihu konečně užila. Jestli jsem pro ni musela dozrát, nebo jestli se kniha pro mě musela nejdříve uležet, opravdu nevím. Hlavní je, že jsme si k sobě cestu nakonec našly.
Zajímavý a netradiční pohled na Londýn, kniha vybízí k úvahám, jestli se přání opravdu mají plnit.
Také jsem podlehl recenzím, a když to nebylo úplně podle mého gusta, tak to nebylo špatné. Pro mě zajímavý pohled na moje oblíbené město Londýn, tentokrát z velmi netradiční strany. Příběhu nechybí napětí, naprosto perfektní záporáci ani klaďáci. To jak se prolínají dva světy je velmi zajímavé. Člověk se musí zamyslet nad smyslem našeho konání, kumulování něčeho, co vlastně ani nepotřebuje. Poznání sebe sama, to je jedna z myšlenek této poměrně zajimavé knížky. Co bylo pro mě trochu složitější, byl styl spisovatele, ale to je můj problém, nikoli autorův.
Všichni o téhle knize básní. Tak fajn, přečetl jsem si ji. Ne že by to bylo něco špatného, jde o dobrou knihu, ale že by mě nějak extrémně zaujala, to říct nemůžu. Přečetl jsem, od půlky mě docela vtáhnul i děj a byl jsem zvědavý, jak to dopadne, nicméně znovu rozhodně číst nebudu. Knize by možná pomohlo, kdybych byl angličan a dokázal si užít ty jednotlivé epizody na různých stanicích metra (když o tom tak přemýšlím, kdyby se část knihy odehrávala v Praze na Želivského, nebo na Můstku, asi by mě to bavilo víc:)
Podle mě je tohle nejlepší Gaimanova kniha. Napínavý děj, zajímavá zápletka, atraktivní prostředí alternativního Londýna, nepřeberné množství záhad... Za mě si tohle zaslouží i 6 hvězdiček z 5 možných :)
Londýn nadpřirozené bytosti tajemství městská (urban) fantasy metro zfilmováno – TV seriál
2006 | Nikdykde |
1997 | Dobrá znamení |
2001 | Američtí bohové |
2017 | Severská mytologie |
2007 | Koralina |
Asi má nejoblíbenější kniha od autora, ačkoliv si myslím, že v dalších knihách se víc vypsal. Má to svoje kouzlo, krásný, barvitý a promyšlený svět. Sympatické postavy, které si zamilujete.