Noc na Karlštejně
Jaroslav Vrchlický (p)
Tato divadelní hra je zasazena do doby Karla IV. na právě vystavěný hrad Karlštejn, který se má stát místem klidu pro českého panovníka. To je však narušeno nejen příjezdem bavorského vévody, ale i porušením králova zákona, který zakazuje všem ženám přístup na hrad. V jedné noci se zde objevují nezávisle na sobě hned dvě ženy, neť purkrabího Alena a královna Alžběta....... celý text
Jak už tady psalo spousta lidí přede mnou, miluju film a kniha k němu byla taková třešnička. Skoro celou knihu mě "pronásledovaly " scény z filmu... ale o to více mě to bavilo...
Klidně bych si jí přečetla ještě jednou. Prostě moc pěkné,rozhodně stojí za přečtení a nikdo se u ní trápit nebo nudit nebude..
Hra se mi četla velmi hezky, ale občas mě nudily dlouhý monology Karla IV. Jelikož film znám
zpaměti, tak se mi každou chvíli objevila scéna z filmu, což mi trošičku narušovalo četbu, ale zato spisovatel nemůže :-). Jinak opravdu parádní hra.
Jelikož jsem velkým milovníkem filmu, věřila jsem tomu, že když si přečtu knížku, tak neudělám chybu. A zklamaná jsem nebyla. Knížku jsem přečetla za jeden večer, pobavila se a nechala na sebe zapůsobit takový ten "dech z historie", kdy se mi zdálo, jako bych příběh prožívala společně s postavami. :) Ráda se ke knížce určitě budu vracet.
Filmové zpracování hodnotím vysoko, ale knížka mě bohužel vůbec nenadchla a naprosto mě unudila ... skoro až k smrti.
České krátké drama na odpočinek. Pár momentů mě opravdu pobavilo. Ohled do minulosti na českou zem do doby, kdy byla vysoce postavená a v rozkvětu.
Film můžu vidět nesčetněkrát a neomrzí mě, tohle mi však stačilo jednou. A těch chyb, co tam bylo nasekaných...tu chyběla čárka ve větě, tamhle zas písmenu háček, jinde zas totéž slovo dvakráte následovalo... No hrůza. Můžu-li dát doporučení, pak zhruba toto: Obloukem se vyhněte vydání z edice Knihovnicka.cz, a možná si pak vychutnáte i krásný jazyk, pro který je Vrchlický znám.
Jelikož miluji od dětství film, nemohu nemilovat knihu. Vnesla do příběhu zase trochu jiný nádech a určité změny. Doporučuji tuto knihu všem a klaním se autorovi.
Film i kniha i muzikál byly skvělé. Byla jsem nadšená. Miluju jakékoliv zpracování. Námět je bezvadný a provedení ještě lepší.
o dodat k tomhle pokladu? Nic. Je to dokonalé. Přála bych si to vidět na divadelních prknech. Film natočili úžasně a nedivím se, když je to natočené podle tak krásné knihy.
Česká klasika, vůbec to nebylo špatné nikdy jsem knihu nečetla, akorát mě mrzí že to bylo napsané jako divadelní hra. Jinak moc dobré
Drama mě příliš nezaujalo. Musela jsem ho číst znovu, protože zprvu, mě to nudilo natolik, že jsem knihu odložila.
Děj se stává zajímavějším, když se objevují ženy na Karlštejně a snaží se zabránit odhlení.
Děj, který se krásně čte. Vtipné momenty, které krásně vykreslují dané prostředí. Doporučuji!
Noc na Karlštejně asi netřeba nějak podrobně popisovat. Z historického hlediska nebylo nikdy dokázáno, že by na Karlštejn měly ženy vstup zakázán, ale jako námět na hru je to dobré.
Zábavná hra, kde se v jednu noc na Karlštejně sejdou hned 2 ženy, které k tomu dohnala láska. Nakonec vše dobře dopadne a člověk má aspoň na chvíli pocit, že dobro a láska nakonec zvítězí.
Pokud bych měla porovnávat s filmovou adaptací, tak ta se mi líbila o něco víc než kniha.
noc ženy zfilmováno středověk Karel IV., král a císař, 1316-1378 komedie divadelní hry rozhlasové zpracování Karlštejn klasická literatura
2007 | Noc na Karlštejně |
1996 | Rytíř Smil |
2009 | Okna v bouři |
1986 | Milostný listář |
2011 | Vrchlický erotický |
Při čtení se mi vybavují muzikálové postavy, pět hvězdiček bez rozmýšlení.