Nutné lži
Diane Chamberlain
Grace County, malé město na v Severní Karolíně před padesáti lety, v době rasových nepokojů a státem nařízených sterilizací. Právě zde a v této době se odehrává příběh dvou mladých žen, které se jen zdánlivě ocitají na opačných koncích společenského žebříčku. Ivy Hartová ztratila oba rodiče a ve svých patnácti letech se musí postarat o svou babičku, starší sestru i synovce. Na malé tabákové farmě se potýká nejen s postupujícím stářím své babičky, ale také s duševní nemocí své sestry a vlastní epilepsií. Bytostně si uvědomuje, že celá situace začíná být nad její síly. Tou dobou se Jane Forresterová stává sociální pracovnicí v Grace County a nemá ani tušení, jak moc bude zapotřebí její pomoci. Velmi rychle se v životě svých klientů citově angažuje, což jí způsobuje problémy nejen u jejího šéfa, ale také v jejím soukromém životě. Jane je ale Hartovými velmi přitahována a pomalu odhaluje temná tajemství jejich malé farmy. Již brzy se ocitne před rozhodnutím: Podnikne drastické kroky na jejich záchranu, nebo bude riskovat boj proti všemu, o čem věří, že je špatné? Jak může poznat, že to, v co věří, je správné, když jí všichni okolo tvrdí, že je to špatné? Nastává čas lží z nutnosti.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2019 , Ikar (ČR)Originální název:
Necessary Lies, 2013
Překvapivě děsivé téma: venkov, Severní Karolina, 1960, tabáková plantáž, bída, nevzdělanost, nezodpovědnost, sociální program podpory bílých i barevných, spousty dětí velmi nezletilých rodičů, neschopnost se o ně postarat, odebírání potomků až sterilizace. (Kupodivu rasové problémy zmíněny jen velice okrajově.)
Konec příběhu (1960) i konec knihy (2011) byly hodně přitažené za vlasy, autorka má ráda srdcervoucí dobré konce. Otevřený zůstal ovšem soudní proces, vlastně dva, jeden asi s Jane (zcela opomenut) a jeden moderní (soudili koho ohledně sterilizací?).
Ani Jane ani Ivy mi ovšem nijak nepřirostly k srdci, první mimořádně naivní (chtěla konat dobro, ale nedohlédla si moc za špičku nosu), tvrdohlavá a sebestředná dvaadvacetiletá doktorova manželka, druhá v některých směrech předčasně dospělá patnáctiletá, tvrdohlavá, nevzdělaná, i docela sobecká (i když se starala o rodinu).
Spravedlnost, právo, zodpovědnost, schopnost se postarat fyzicky, psychicky, finančně, výchovně..., (ne)závislost na okolí a sociálních dávkách, těch kritérií nutných ke zvážení pro přivedení dalšího človíčka na svět, nebo spíše daleko před tímto počinem, je tolik, že jako každá multikriteriální rovnice to nemá jednoduše nalezitelné optimální řešení.
Zajímavá knížka i díky tomu, že ukazuje věci, které se odehrávaly ještě i v ne tak dávné historii Spojených států, o kterých se obvykle nikde nedočteme. Podobné praktiky byly za minulého režimu běžné i u nás a taky se o tom dlouho mlčelo (a je otázkou, co se dnes děje za zdmi některých sociálních ústavů). Proto je dobře, když se o tom píše a autorka vše dokázala zakomponovat do zajímavého a napínavého příběhu.
Výborný román, asi nejlepší z těch tří, co jsem od Chamberlain četla. Děj se odehrává v šedesátých letech v jednom ze států amerického Jihu a dotýká se citlivého tématu nucených sterilizací. Autorka je velice dobrou vypravěčkou, umí skvěle vtáhnout do děje, s ubíhajícími stránkami mě knížka naprosto pohltila. Byť je příběh a postavy v něm fikcí, autorka se opírá o skutečná fakta, eugenický program v Severní Karolíně skutečně existoval a dovoloval sociálnímu systému sterilizovat sociálně slabší dívky bez jejich souhlasu. Doporučím k přečtení.
První seznámení s autorkou a musím říct, že naprostá spokojenost. Střídání kapitol po dějových liniích mě docela bavila.
Hodně citlivé téma. Zase jedena z nespravedlností minulého století.
Příběh Jane Forresterové, mladé sociální pracovnice, která v roce 1960, v době rasových nepokojů a státem řízených sterilizací, dostává za novou klientku Ivy.
Ivy Hartová ztratila oba rodiče a v patnácti letech se musí postarat o svou babičku, sestru i o synovce.
Jane k Ivy brzy přilne, což bude začátek jejich problémů. Navíc odkryje tajemství tabákové farmy, kde Ivy pracuje.
Knížka byla neskutečně čtivá. Příběh se odehrává v krátkém časovém období, takže Vás neustále drží v napětí a Vy nedokážete přestat číst.
O problému státem nařízených sterilizací v této době v Americe, jsem mnoho nevěděla, o to více mě toto téma šokovalo.
Příběh Vás pohltí emocionálně, ke konci rozhodně budete potřebovat kapesníky.
Moc jsem si knihu užila a podívám se i po dalších knihách od autorky.
Musím ještě zmínit krásnou obálku, která mě zaujala ještě před tím, než jsem o knize cokoliv věděla.
Určitě všem doporučuji si přečíst.
Moc silný příběh, zpracované téma pro mě bylo dosud neznámé, takže autorce moc děkuji za nové informace.
Moc se mi to líbilo! Ze začátku jsem se hůř orientovala v množství postav, ale autorka je skvělá, přitáhla mě do příběhu takovou silou, že jsem se už od knížky neodtrhla. Její dvě předešlé knížky byly taky výborné, ale tuhle určitě musím doporučit všem!
Silný příběh, který určitě stojí za přečtení. O této tématice jsem slyšela poprvé a úplně mě to dostalo. Je neuvěřitelné, že se něco takového v USA vůbec dělo. Krásný příběh...
Přiznám se, že o státem řízených sterilizacích v USA jsem neměla ponětí. Autorce se povedlo na ně upozornit krásným, citlivým příběhem. Hodně mi připomínal hrdinky knihy Černobílý svět. Úžasně vykreslený život, prostředí práce sociálních pracovnic. A také příběh o lidskosti paragrafům a nařízením navzdory...
Kniha se mi moc líbila, velké poděkování autorce, že tímto upozorňuje na téma, které není mnoha čtenářům moc známé. Nemohla jsem se odtrhnout, rozhodně doporučuji přečíst.
Velmi silný příběh na velmi citlivé téma třídních a rasových rozdilů. Neuvěřitelné je, že tohle se dělo v docela nedávné době. Knížka je hodně čtivá a doslova klade otáky a nutí k zamyšlení. Doporučuji.
Hrozne, co sa dialo pod heslom pre dobro spolocnosti a pre dobro deti, ufff. Mam rada knihy tejto autorky.
Tak tato kniha se opravdu povedla. Silný příběh, dobře napsané postavy, atraktivní téma. Doporučuji
V příběhu ze Severní Karolíny 60. let minulého století poznáváme osudy lidí z nejnižší společenské třídy, kteří poctivě pracují a žijí své těžké životy na tabákové farmě. Nikomu nic neudělali, od nikoho nic nechtějí a přesto o nich rozhodli jiní. Státem řízené sterilizace jsou určené právě pro ně.
Hodně silné téma. Výborně napsaný příběh. Uvěřitelné postavy, prostřednictvím kterých vám autorka nic nepodsouvá a přesto cítíte tu beznaděj, ať jsou na kterékoliv straně státního sytému. Doporučuji.
Nutné lži - kniha, která odkrývá temnou stránku USA a lidské povahy v roce 1960, což není tak dávno. Kniha, která poukazuje na dva osudy hlavních hrdinek, které se vzájemně propletou. Sociální pracovnice Jane a chudá Ivy hledají cesty, jak uniknout systému, který chce Ivy sterilizovat, protože je finančně závislá na sociálních dávkách a trpí lehkou epilepsií. Kniha je to moc hezká. A i když se jedná o smyšlený příběh, kniha ve vás něco zanechá.
Vynikající kniha, která mne naprosto pohltila. Byla tak čtivá a ke konci napínavá, že jsem ji přečetla za jeden den. Silný příběh založený na skutečných událostech. Vřele doporučuji.
pro ženy USA (Spojené státy americké) chudoba, bída psychologické romány farmáři společenské romány tabák farmy, hospodářství sociální práce prarodiče a vnoučata
2019 | Nutné lži |
2017 | Utajená sestra |