Nůž
Jo Nesbø
Harry Hole série
Harry Hole v nejsložitějším případu své kariéry. 12. díl bestsellerové série. Harry Hole balancuje nad propastí. Už mnohokrát se probudil s temným tušením, prázdnou hlavou a kocovinou jako trám. Tentokrát je ovšem probuzení horší než jindy. Kdysi slavný kriminalista má na rukou i kalhotách krev a z předchozího večera si nepamatuje vůbec nic. Střípky událostí však postupně vyplouvají na povrch a Harry si začíná přát, aby se byl vůbec neprobudil. Protože i zlý sen je lepší než krutá realita, jíž musí čelit.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2022 , Kniha ZlínOriginální název:
Kniv, 2019
Tak to je husté. Představovala jsem si, že se Harrymu může stát docela dost věcí, ale tohle jsem si opravdu nechtěla připouštět. Nevím, jestli si to zasloužil, no příběh to byl maximálně strhující, byla jsem maximálně vtažená do děje.
Úplně koukám, jak se Nesbo v psaní a zápletkách zlepšuje knihu od knihy. Když jsem četla první díl, tak mě vůbec nenapadlo, že dojdu až do dvanáctky a že budou čím dál tím lepší.
To je příběh jako břitva.....nabroušený, vybroušený, ostrý. Tohle byla fakt jízda a v životě bych netipnul pachatele. To bylo naprosto skvělé. Jinak jak již bylo napsáno, není už kam moc jít.... jedině nechat Harryho zemřít. Hodnotím vysoko a možná i Sněhulák je slabší. Totální motanice a zvratů nepřeberně. Doporučuji
To byl asi ten nejsmutnější příběh celé série. Harryho bolest je vepsána snad v každém písmenu. Už jsem to zmiňovala u některého z předchozích dílů, autor svým hrdinům nakládá neskutečně moc. Nůž je vynikající po všech stránkách. Dostane se vám všeho, čím vás autor oslovil už dříve: bravurní vypravěčství, v podstatě nepříliš komplikovaná zápletka, řada odboček a pak (pro mě) zdrcující a naprosto nečekané finále. Tleskám, smekám, držím se za duši a doufám, že ani já se neprobudím!
Pár let jsem si od knížek s Harry Holem potřebovala odpočinout. Štvalo mě to neustálé řešení jeho alkoholismu. Jsem ráda, že jsem po tomhle 12. díle nakonec sáhla. Prostě napínavé čtení, překvapivá odhalení...starý dobrý Nesbo. Doporučuji přečíst.
Bolo to dobré, ako vždy, hlavne záver bol zaujímavý. Hviezdičku beriem za to, že zle znášam Harryho alkoholizmus. Pri tom jeho chlastaní do bezvedomia by už mal mať vygumovaný mozog a on ešte dokáže "veľké veci " ako Harry Potter :-).
Harry Hole tak, jak ho všichni dobře známe.
Alkohol, kvalitní hudba, bouře pocitů a jedna vražda, jejíž oběť i vrah způsobí v Harryho životě nejednu velkou ránu.
Trochu dlouhé, ale dobré čtení.
Opět skvělý díl. J.Nesbo nemá Harryho opravdu rád, protože to co pro něj přichystal tady bylo dost kruté. Autor umí skvěle čtenáře svádět z cesty za odhalením pachatele. Neustále předhazuje další a další podezřelé a když už si myslím, že vím, tak zjistím, že je vše úplně jinak.
Opět klasická holeovská jízda. Skvěle se to čte, postavy jsou už staří známí, se kterýma se člověk zase rád shledá... a děj je opět perfektně vygradovaný. Tentokrát v něm nefigurují extrémní nechuťárny nebo kdovíjak zvrácené způsoby vraždy (i když linka s prasákem Sveinem je hooodně odporná a v něčem mi vlastně přišla děsivější než některé vraždy z předchozích dílů), ale zato perfektně funguje taková ta hustá, hmatatelná úzkost z nevědění. S Harrym jsem ten děs z postupného rozpomínání se skoro sdílela, skoro jsem taky cítila to hnusné tušení a postupné naskakování střípků z něčeho, na co se vlastně vůbec rozpomenout nechcete.
Ohledně odhalení vraha... ne, to, co se hned nabízelo, jsem autorovi samozřejmě nesežrala, ale zato jsem se dala strhnout jednou pěkně voňavou falešnou návnadou. Nakonec mě převelice potěšilo, že byla pouze falešná. Ale i to jsem si užívala, to navádění čtenáře k děsně smutnýmu a bolavýmu odhalení, a pak jeho milosrdný odvedení stranou. No, knížku, kdy vrahem může být snad více než polovina hlavních postav, a všecky jsou svým způsobem logické, jsem už dlouho nečetla.
Netvrdím, že mě na knížce pár věcí nedralo (hlavně to s tou autonehodou bylo na hoodně velký ach-jo), ale pořád je to parádní počtení. Nepřekvapilo mě ani tak moc odhalení vraha (i když trošku jo :) , ale hlavně to mistrné a pochopitelné spletení závěru (i když drobet přepjaté, já vím). Jo, tohle mé pomstychtivé čtenářské duši dělá dobře. Krásné čtyři hvězdy a napjatě čekám na další díl.
PS: Původně jsem dala pět, ale když nad tím přemýšlím a porovnávám se svýma osobníma špičkama HH série (Policie, Levhart, Sněhulák), tak snižuju. Ale i čtyři jsou paráda.
Polovina příběhu se docela zbytečně vleče. V druhé půlce se konečně děj rozjede, tak jak to známe u autora.
Obavy, jestli se dá ještě něco rozumného vymyslet po tolika dílech, rychle vyprchaly.Pořád se to čte dobře, rychle, a pachatel vypadne až po několika odbočkách.
Kdyby to dopadlo, jak bylo naznačováno, asi by to bylo pěkné zakončení celé série, tedy pro nás, co nemusíme ty úplně šťastné konce.I když tady vlastně není nikdy šťastný konec.
M.
Opět skvěle napsaný a dotažený příběh, ve které vám tentokrát hned na začátku vyletí tlak. Pokud bych měl knihu charakterizovat pár pojmy, byly by to: emoce, emoce, emoce a usilovné přemýšlení nad tím, kdo, proč a jak. A stejně budete vedle :-)
PS: Jo, je to jasný, Nesbo nemá Harryho rád...
Napínavý príbeh pre mňa zase s neodhadnutým vrahom, vlastne ako obyčajne. Čím ďalej čítam príbehy HH, tým viac ma začína táto rozporuplná postava baviť svojou neučesanosťou, chybami, ktoré má každý z nás.
Poslední díl série o HH začíná smrtí lásky a končí smrtí přátelství. Tentokrát si Harry hraje sám se sebou, nebo vlastně ne? Přečtěte si tenhle mindfuck, kde si v jednu chvíli myslíte, že to už chápete, ale pak je vše úplně jinak. Zároveň je kniha protkaná smutkem, lítosti a (sebe)nenávistí. Pecka
HH 12 - Nůž
Nůž vražen do srdce čtenáře. Nejbolestnější díl s Harrym.
Kdo cítí nenávist tak silnou, aby vraždil?
Opět krásně zamotaný příběh, tajemné náznaky, falešné stopy, napětí, mrazení v zádech, šok. Můj dvanáctý (a zatím poslední) Harry Hole, vraha jsem jako obvykle neodhalila a ten konec! Nemůžu se dočkat, jaký další osud Nesbo Harrymu nachystá.
Za mě je (zatím) poslední díl série Harry Hole i ten nejlepší. Opravdu promakaný, několik přímo božích zvratů... Nevěřila bych, že to napíšu, protože cca. od pátého "Harryho" se mi zdálo, že má Nesbo spíše sestupnou tendenci. Tohle byla ale aspoň pro mě bomba!
Upřímně jsem vraha netipoval, sjel jsem všech 11 knih za sebou, je vidět, že spisovatel zraje, jelikož jsou knihy čím dál propracovanější, ale vrah sice mohl mít motiv, ale takhle ne.... No jinak zase hezky překombinované, klasika
(SPOILER) Samozřejmě byla kniha jako vždy čtivá a zajímavě propletená. Na můj vkus byl závěr překombinovaný a vrahovi jsem nevěřila, že by to dokázal. A pokud by to dokázal, tak ne takhle. Nevím. Jsou to jen moje pocity.
detektivní a krimi romány norská literatura
Skvělý příběh, bavil mě do poslední stránky. Doporučuji :)