O myších a lidech

O myších a lidech
https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/1962/bmid_o-mysich-a-lidech-lOl-1962.png 4 5484 5484

Dva nemajetní zemědělští dělníci přicházejí ve 30. letech 20. století pracovat na farmu do salinaského údolí. Každý z nich má jinou povahu, oba však spřádají sny a iluze, že jednou se jim podaří mít své vlastní hospodářství a budou tam chovat králíky. Doba je hodně zlá; a nejhorší se teprve rýsuje. Ochranářský a prozíravý George správně tuší, že slaboduchý silák Lennie by nechtě mohl způsobit katastrofu...... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Alpress

Of Mice and Men, 1937

Kryštofka
02.02.2019 5 z 5

Dojemné a rozechvívající niterné strunky.

Christine-Marie
27.01.2019 5 z 5

Knížka se mi četla jedním dechem. Steinbeck je úžasný vypraveč, rozhodně si od něj přečtu víc! Na konci jsem musela otřít pár slz a vydýchat to. Příběh byl dojemný, krásný... Úžasně popisuje dannou dobu. Rozhodně doporučuji všem k maturitě. Navíc má i příjmených cca 110 stránek, což mi přijde jako fajnové plus.

irena0595
25.01.2019 2 z 5

Nicmoc

Kuža007
18.01.2019 4 z 5

O myších a lidech bylo pro mě lepší čtení než Na východ od ráje nebo Hrozny hněvu.

Aki12
18.01.2019 3 z 5

Kniha sázející na člověka, který to nemá díky své nízké inteligenci lehké a přitom je vykreslen jako člověk s velmi dobrým srdcem. Zde to však na rozdíl od jiných knih s tímto tématem (např. Zelená míle) působí strašně vypočítavě a nepřirozeně. Kniha je hlavně psána nějaký nudným stylem, který ve vás vzbuzoval dojem, že vlastně nevíte co čtete.
Hlavní myšlenka je ovšem krásná stejně jako závěrečné dvě kapitoly.

Mindy
10.01.2019 5 z 5

No teda! Taková útlá knížečka a takový dojem ve mně zanechala. Po jejím přečtení jsem jenom zůstala sedět a hledět a vstřebávala všechny dojmy. Ty stále opakující se věty v rozhovorech mají svoje působivé kouzlo. Velmi emotivní. Závěrečnou scénu od vrbiček mám pořád před očima.

Raulik
04.01.2019 5 z 5

Někdy se divím sám sobě....ale mám rád tyhle konce. Asi proto pak ve mně zůstane dlouho vzpomínka na přečtěnou knihu..

ElleNora
30.12.2018 2 z 5

Na začátku jsem musela číst dlouhá souvětí několikrát, abych pochopila, o co vůbec jde. Ale od druhé půlky už jsem se začetla a zajímalo mě jen, jak vše skončí. Konec nezklamal, ale rozhodně přinesl téma k zamyšlení.
V knize nejsou postavy, které by si někdo hned zamiloval. Hlavně George mi zpočátku přišel až moc panovačný, ale jsem ráda, že se vše vysvětlilo.
Rozhodně mi jedno přečtení stačilo.

NaiTenshi
29.12.2018 1 z 5

Mám stejný názor jako AmoreLeget. Na knihu jsem narazila v rámci maturitní četby a kdyby nebyla tak krátká, tak ji snad ani nedočtu. Otřesné dokola se opakující dialogy a neskutečně líný děj. Z vyjímkou starého Candyho nesympatické postavy a předvídatelný průběh. Jsem ráda, že ji mam za sebou a mohu říct, že už se k ní nikdy nevrátím. Škoda, těšila jsem se a čekala jsem toho daleko víc.

AmoreLeget
28.12.2018 3 z 5

Tahle kniha je prozatím to nejhorší, co jsem četla. Objevila jsem ji, klasicky, v rámci povinné četby. Hodně mi v ní vadí časté opakování frází po sobě v dialozích. Až absurdita Lennieho jednání a jeho častých ,,nehod". Úplně mě dostal chladnokrevný konec z Georgovy strany. Takhle knížka ať už od tolik opěvovaného autora mi přišla naprosto uhozená.

Twinny
28.12.2018 5 z 5

Povinná četba, která mě svou myšlenkou zaujala. Amerika ve třicátých letech dvacátého století. Rasismus. Příšerné zacházení s lidmi, kteří jsou prostě jiní. Doporučuji.

SweetCake
26.12.2018 3 z 5

Hezká kniha, i když někdy se děj docela loudá. Každopádně vztah Lennieho a George mě dojal. Nakonci mi bylo Lennieho moc líto.
"Ale s náma je to jiný!" "Protože já mám tebe a..." "A já zas tebe. My přece máme jeden druhýho, a tak se jeden stará o druhýho"

Malýmedvěd
15.12.2018 5 z 5

Zaslouží si titul "klasika" a v doporučované četbě je asi právem. Je to krátká knížka a je zpracovaná velmi čtivě. Otvírá spoustu témat k hlubšímu zamyšlení a i když vám nevnucuje svůj názor, tak si schválně zkuste odpovědět na pár otázek. Kdo za to může, kdo nese vinu? Muselo to takto skončit? Je to dobře, nebo špatně, to co se stalo? Osobně si myslím, že na to není jednoznačná a jednoduchá odpověď.

šneki
11.12.2018 3 z 5

Kniha vám předestírá zajímavé téma k zamyšlení, ale to je asi tak jediné, co se dá říci.

MayaBu
10.12.2018 4 z 5

Na začátku jsem se upřímně celkem zděsila, protože se nic moc nedělo a rozhovory se mi zdály jako opakování téhož stále dokola. Jenže pak přišla druhá půlka a hlavně závěr, že. Přestože jsem to čekala, hltala jsem poslední stránky neuvěřitelnou rychlostí. Myšlenky autora skvělé, provedení už tolik ne. Bezprostředně po dočtení tedy 4*

DominaCZ
07.12.2018 4 z 5

Půl na půl.
Já patřím do té druhé půlky, protože i když mne rozhovory zaměstnanců v konírně nezajímaly, tak ... je z toho prostě cítit ta beznaděj, otrava, nas*anost a zároveň jakási lítost s pochopením.

Mně to evokovalo příběh v hororu Metro s F.Potente: byl tam úchyl, který nesmírně hnusně vraždil a zdálo se, že z toho má potěšení, ale ...je tam naznačeno flashbackovými úryvky, že mu to není vlastní, jak k tomu přišel a že byl vlastně něčí obětí, a proto dokážu stejně vnímat i tohle - Lennieho jako chudáka, kterej za sebe nemůže.
Je to vlastně nesmírně dojemné a tíživé.

Irsaf
30.11.2018 3 z 5

Bylo to i celkem fajn čtení.

Pája20
24.11.2018 5 z 5

WAU WAU a zase WAU Na to že povinnou četbu moc nemusím mě toto dostalo jak pres dej tak konec. Ve chvíli kdy jsem dočetl jsme koukal do knížky a snažil se vstřebat co se vlastně stalo... Prostě mě to dostalo parádní knížka.

Attia
17.11.2018 4 z 5

Velice dobrá volba četby k maturitě, strhující vyprávění.

Walking_Floppy
08.11.2018 4 z 5

Už po několika stránkách jsem viděl divadelní jeviště a herce na něm a po zbytek knihy si občas představoval, jak to na tom jevišti probíhá. Konverzační části knih mám radši než popisné a tohle je skoro celé jako konverzace, takže se mi to dobře četlo a docela to ubíhalo. Zakončení podle mého přání, protože tak to bylo pro všechny asi nejpřijatelnější a nejmíň bolestivé. Celkově se mi to líbilo.