O myších a lidech

O myších a lidech
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/254617/bmid_o-mysich-a-lidech-eBn-254617.png 4 5563 5563

Dva nemajetní zemědělští dělníci přicházejí ve 30. letech 20. století pracovat na farmu do salinaského údolí. Každý z nich má jinou povahu, oba však spřádají sny a iluze, že jednou se jim podaří mít své vlastní hospodářství a budou tam chovat králíky. Doba je hodně zlá; a nejhorší se teprve rýsuje. Ochranářský a prozíravý George správně tuší, že slaboduchý silák Lennie by nechtě mohl způsobit katastrofu... Světoznámá novela přináší působivý příběh, vystavěný na dialozích hrdinů, v němž osudové zlo nenávratně zničí idylickou touhu po klidném životě. O myších a lidech patří k nejhodnotnějším kratším prózám Johna Steinbecka. Toto dílo bylo úspěšně zfilmováno a odneslo si řadu nejvyšších ocenění.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: ekniha , Alpress

Of Mice and Men, 1937

Čand@
28.08.2024 5 z 5

Je veľmi ťažké vytvoriť v takom krátkom literárnom útvare, akým novela je, hlboký a zmysluplný príbeh. Dokážu to len výnimoční spisovatelia. Ako Steinbeck. Od začiatku tušíte, že toto teda fakt nedopadne dobre. A záver vskutku nešťastný aj je. Výborná charakteristika jednotlivých postáv na veľmi malom priestore.

Talita1
21.08.2024 5 z 5

Sezónni robotníci, bystrejší George a mentálne slabší Lennie, sa potĺkajú z farmy na farmu. Krása románu nespočíva v samotnej zápletke, ako skôr vo vykreslení jednotlivých postáv, v pohľade na ich priateľstvo i tragike Lennieho ozrutnej sily a slabého umu. Výborne sa to čítalo. Je to klasika americkej literatúry, ktorá stojí za prečítanie.

douchova11
19.08.2024 5 z 5

Co na to říct? Klasika, která nikdy neztratí na svojí hodnotě - náááádherné čtení. Ještě mám v plánu shlédnout film z roku 1992 - taky má vynikající hodnocení.

Pavlaj
16.08.2024 5 z 5

Vynikající. Krátké, hutné. Galerie perfektně vykreslených postaviček, stejně jako třeba v Na plechárně, jenomže na rozdíl od Plechárny, tady od začátku všechno směřuje k osudovému konci.

Uma
13.08.2024 3 z 5

Příběh, který je dosti smutný a krásný zároveň.

Knihozrout2
09.08.2024 4 z 5

Smutná kniha, která ukazuje tehdejší americký venkov, dřinu a vyhlídky na lepší zítřky. Do toho dva nerozlučné přátele - prostoduchého Lennieho a dobráckého George. Knihu jsem přečetl jedním dechem a milovníkům J. Steinbecka a ostatním mohu jen doporučit.

Bubo19
24.07.2024 4 z 5

Jsem ráda, že jsem konečně přečetla něco od Steinbecka. Příběh se sice odehrává v prostředí, které je mi vzdálené, ale i tak mě tato krásná a současně smutná kniha o síle přátelství zaujala. Je vidět, že někdy není třeba mnoho stran, aby bylo napsáno vše důležité.

jituliste
20.07.2024 4 z 5

Příběh o přátelství dvou obyčejných lidí, Lennie - dítě v obřím těle a laskavý a ochranitelský George, hned od začátku je zřejmé, že to nebude veselé čtení. Vše se dehrává v poklidném tempu, i přes vážnost situace až do posledního okamžiku.

helusa2
17.07.2024 5 z 5

Na Steinbeckovi mám strašně ráda ty popisy - pomalé, rozvážné, přímo hmatatelné a zjevné - ať už popisuje krajinu, postavu či její pohnutí mysli.. Člověk má pocit, že tam je, všechno to vidí, postavy velmi dobře a dávno zná. A také je chápe a ví, co udělají. Přátelství má mnoho podob. A některé povinnosti z nich vycházející mohou být velmi obtížné. Krásné, smutné, ale vlastně úplně pochopitelné.

marketa7
06.07.2024 5 z 5

Obyčejný příběh plný lidskosti... Skvělé.

radus
18.06.2024 4 z 5

Pěkná knížka, na které mě nejvíce bavili dva hlavní hrdinové, kteří byli úplně odlišní. George se o svého retardovaného kamaráda stará jak může, občas mu leze na nervy, ale má ho ve své podstatě rád. Lennie je takové přerostlé dítě, kterému se bohužel jeho síla stane osudnou.

kuky921
12.06.2024 5 z 5

Krásná jednohubka o přátelství. Velmi dobře se čte.

jarkaska
01.06.2024 5 z 5

Krásný příběh o přátelství dvou mužů, i když zcela rozdílných. Moc se mi to líbilo. Určitě zkusím další z knih autora.

Renatka11
24.05.2024 5 z 5

Výborné čtení a další splněný rest. Strašně krásné a smutné. Lennie mi připomínal jak mého milovaného Johna Coffeyho, tak kliďase, náčelníka Bromdena, nebo spíš to, kým se Bromden zdál být, laskavého obra s duší dítěte.
Zpětně nechápu jak to, že mě před pár lety čtený Steinbeckův Sladký čtvrtek tak strašně nebavil, když dnešní odpoledne strávené s Lenniem a Georgem jsem si užila moc a už se těším na film.

Vivetkav
20.05.2024 2 z 5

Díky výzvě jsem po knize sáhla.. nu doba to byla těžká a chápu rozdílnost zemědělských dělníků, jejich snů a majetných hospodářů a zacházení s najatými lidmi.. příběh siláka Lennieho mi připomněl Zelenou míli a Coffeeho.. závěr byl drsný, George to tedy vyřešil po svém

Věra91
12.05.2024 3 z 5

Další klasické maturitní čtení. Příjemné čtení, které mě ale moc nenadchlo.

Sarriii
23.04.2024 3 z 5

Mě kniha příliš nenadchla. Chápu, že je to nejspíše ukázka a svědectví běžného a těžkého života v té době. Vše bylo přímé a kruté a nikdo se s ničím nemazal. Průběh a konec příběhu byl velmi smutný, to ano. Za sebe ale nechápu, proč je kniha tak přeceňovaná a označována jako "musíš přečíst" nebo jako povinná četba.

SoňkaSoník
16.04.2024 4 z 5

Příjemné čtení, Steinbeck dokázal bravurně popsat tu bezmoc a společně s hlavními postavami jsem se opravdu těšila na to, až ty králíky budou jednou chovat. Konec dává smysl, ale slzu jsem rozhodně uronila a bylo mi to líto.

roso.mak
15.04.2024 4 z 5

Milé a na Steinbecka krátké počtení.

Už vidím ty učitele literatury a akademické odborníky jak hledají jinotaje v metafoře utracení toho starého psa. Vůbec bych se nedivila, kdyby rozbory této novely byly delší, než novela sama.

Ale nenechte se odradit. Je to zábavné, je to krátké a budete se moc pochlubit, že čtete klasickou literaturu.

SladkaK
06.04.2024 4 z 5

Kniha má velmi rychlý spád. Půl knihy jsem podezřívavě čekala co má George s Lenniem za lubem. Druhou půlku se začal zhmotňovat srdcervoucí konec. Po dlouhé době kniha, která ve mně vyvolala úzkost a náznak slzy.