O nezvyčajných ľuďoch a písacích strojoch
Tom Hanks
![O nezvyčajných ľuďoch a písacích strojoch O nezvyčajných ľuďoch a písacích strojoch](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388283/bmid_o-nezvycajnych-ludoch-a-pisacich-st-54K-388283.jpg?v=1539066083)
Hektická, pofidérna sexuálna aféra medzi dvoma najlepšími priateľmi. Veterán z druhej svetovej vojny, ktorý zápasí nielen s fyzickými, ale aj emocionálnymi jazvami. Druhotriedny herec náhle pohltený slávou. Mladý surfer, ktorý narazil na otcov tajný život. Toto je len pár ľudí a situácií, ktoré Tom Hanks vykresľuje vo svojej prvej zbierke príbehov. S citom a humorom preniká do ľudských životov a odkrýva ich slabosti. Príbehy spája jedna vec: v každom z nich hrá rolu pisateľ, niekedy úplne nepatrnú, inokedy ústrednú. Tom Hanks vidí do vnútra človeka a píše o ňom s takou naliehavou empatiou a úprimnosťou, že čitateľ sa ťažko ubráni dojatiu či melanchólii.... celý text
Literatura světová Povídky
Vydáno: 2018 , LindeniOriginální název:
Uncommon Type: Some Stories, 2017
![kilometr kilometr](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/14874/m_kilometr-65f71079583c8.jpg?v=1710690426)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Některé povídky se velmi povedly,některé zase tak moc ne.Tom je přeci jen lepší herec,než spisovatel.60%.
![Jessica007 Jessica007](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/11354/11354-5oH.jpg?v=1442839366)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Knížku jsem si chtěla přečíst proto, že ji napsal můj oblíbený herec Tom Hanks. První povídka se mi docela líbila, dost jsem chápala jejího hrdinu. Další povídky - některé se mi líbily více, jiné méně, ale nějak nadšená jsem nebyla.
![IvaKo IvaKo](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Toma Hankse mám jako herce ráda a byla jsem tedy zvědavá na jeho spisovatelskou prvotinu a nebyla jsem zklamaná. Každá povídka má svůj styl vyprávění a atmosféru a v každé nějakou roli hraje psací stroj, což mě bavilo. Vyprávění je citlivé a laskavé, prostě potěšení.
![tlllk tlllk](https://www.databazeknih.cz/img/users/55_/55847/m_tlllk-654b52a8c2461.png?v=1699435178)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
riziko poviedok je v nevyváženosti, lepší dojem na mňa urobili tie odvážnejšie, kde sa nenechal zviazať fyzikálnymi zákonmi, aj v tomto prípade by bolo menej viac.
![Bablu Bablu](https://www.databazeknih.cz/img/users/59_/598/m_598.jpg?v=1459854917)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Manžel knihu poslouchal a vůbec se mu nelíbila. Já ji dostala k Vánocům, tak jsem si jí i přes negativní recenze přeci jen přečetla a musím říct, že mi vůbec nevadila. Asi dvě povídky jsem nějak nedočetla, ale jinak to celkem šlo.
![ivetehm ivetehm](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Od knihy jsem dostala co jsem očekávala. Při čtení mi vykouzlila úsměv na tváři a donutila mě přemýšlet na tím, jestli bych náhodou nepotřebovala svůj vlastní psací stroj. :)
![changaj changaj](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/230435/m_changaj-hYy.jpg?v=1549896007)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Milá knížka o malých - velkých příbězích "obyčejných" lidí. Chápu i komentáře, že příběhy nemají "pointu" ale nevnímám to jako vadu. Ona tam většinou je, ale ne prvoplánová. Holt v záplavě severských detektivek je tento styl psaní prostě nebývale jemný, náznakový a ne každý je trénovaný mu porozumět.
![MartinProtschke MartinProtschke](https://www.databazeknih.cz/img/users/80_/80813/m_martinprotschke-ul7.jpg?v=1572903539)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Mně se knížka moc líbila.Nesla se v podobném duchu jak si představuju samotného Toma Hankse, pohodová, příjemná...Povídky se mi líbily moc, měl jsem u knížky skvělý pocit. Navíc v dnešní uspěchané době nutí k zamyšlení jak moc se necháváme ovlivnit vlivem techniky a stresu na naše životy a takové ty lidské hodnoty pomalu mizí.
![cluci cluci](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Tyto povídky mi byly doporučeny a nemám žádnou výhradu. Některé jsou čtivé, jiné méně. Tak už to bývá i u jiných dokonce známých spisovatelů. Některé si dokonce pamatuji a vracím se k myšlenkám. Líbí se mi design knihy a psaní o psacích strojích. Hanks nám chtěl připomenout, jaký požitek jsme měli u psaní na stroji. A mne přináší myšlenku, že se nepsaly takové bludy, jelikož nyní Ctrl+C, někdy delete, někdy Ctrl+V. Vzpomenete si, jak jste psali jakoukoli práci a kolikrát bychom ji museli přepsat? Nedokáži si představit vědeckou práci. Za mne ano, jsou pěkné
![Lienilda Lienilda](https://www.databazeknih.cz/img/users/44_/44500/m_lienilda-qsH.jpg?v=1634933748)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Povídkovou knihu jsem koupila manželovi, protože Toma Hankse má rád. Teď jsem se k ní konečně také dostala a po pár překladatelských poznámkách pod čarou mě začalo zajímat, který vtipálek to překládal. Ejhle, Vladimír Medek, známý překladatel Harryho Pottera. V tom případě je to jasné:) Některé povídky jsem si velice užívala a líbila by se mi z nich udělaná i kniha. Některé povídky (cesta na Měsíc), byla tak absurdní a nehodila se ke zbytku, že mi to připomnělo knižního Forresta Gumpa, ktery se mi nelíbil. Zato filmovou verzi zbožňuji. Celkem suma sumárum se mi líbilo a nejvíc ty pasáže o psacích strojich.
![MartyManCZ MartyManCZ](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/171940/m_171940-7E1.jpg?v=1490125970)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Tak tohle bylo teda něco strašidelnýho. Toma Hankse mam rád a hodně cenim, ale tohle se fakt nedalo. Od někoho jako je on bych čekal něco chytřejšího než vyprázdněné povídky bez drajvu a nakonec i pointy. Nějakym způsobem mě zaujaly tak dvě povídky, jinak to bylo hrozně nudný. Tohle rozhodně nemohu nikomu doporučit, sorry Tomáši.
![reddwarf358 reddwarf358](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Snad kromě dvou povídek jsem všechno přečetl s chutí a u některých litoval, že nejsou delší. Hankse mám rád jako herce a ani jako spisovatel mě nezklamal!
![ŠárkaStrnadová ŠárkaStrnadová](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Povídky dlouhé a bez pointy, dočetla jsem to, protože jsem nic jiného již na dovolené neměla.
![marek8167 marek8167](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Kniha ma zaujala svojou reklamou na internete, obálkou, a samotným autorom. Povedal som si ze tu knihu musím mať. Ale od poviedok som čakal nieco viac. Ak však radi čítate doslova o ničom, a pri čítaní si radi odycbete, prosím, ale pre mňa to bolo obrovské sklamanie. Knihu som dokázal dočítať led do 3/4
Část díla
Allan Bean plus čtyři 2018 |
Kdo je kdo? 2018 |
Měsíc na Greenově ulici 2018 |
Minulost je pro nás důležitá 2018 |
Naše město dnes s Hankem Fisetem - Na vlastní pěst ve Velkém jablku 2018 |
Ty dvě hvězdy, jsou nakonec z mé strany pro Toma obstojné vysvědčení (ohavná česká dostatečná). Texty nijak zvlášť napínavé či podnětné, postavy zajímavé tak napůl a o pointu člověk skoro nezavadí. Vyprávění plyne a pak skončí bez katarze, jako by Toma právě chytla záda a vstal od jednoho ze svých milovaných psacích strojů (přiznám se, že alespoň lásku k nim kniha propaguje věrně, chvílemi jsem dostával chuť vyměnit elektroniku za poctivý ocelový klapací kolos, jen ta práce s válcem a obtížné opravování chyb mě odrazovalo). Kupodivu jsem ale po nějaké době na vše přistoupil a knihu bez větších obtíží dočetl. Po další "hanksovce" už ale nejspíš nikdy nesáhnu. I když taková autobiografie...