Povídání o pejskovi a kočičce
Josef Čapek
O pejskovi a kočičce série
Kniha patří ke klasickým dílům literatury pro děti. Poprvé vyšla roku 1929 a od té doby potěšila mnoho dětí a jejich rodičů. Pejsek a kočička spolu žijí v domečku a vedou svoji malou domácnost a chtějí všechno dělat jako velcí lidé, umývají špinavou podlahu, pečou dort, chodí v neděli na procházku, píšou dopis dětem nebo hrají divadlo. Ale protože pejsek a kočička lidmi nejsou, nedopadne všechno vždy tak, jak by si přáli, jejich svérázná řešení jsou ale vždy zábavná a originální. V některých příbězích vystupuje postava spisovatele pana Čapka, kterého pejsek a kočička navštěvují, hovoří s ním o vážných věcech a pomáhají mu s psaním příběhů pro děti.... celý text
Klasika pro děti kterou četl nebo viděl každý. Je to prostě pojem a jedna z knih kterou zná každý (i když se to neučil ve škole!!!)!!!
Ps. Opravdu mě uchvátil "písek"... ;-)
První kniha, kterou jsem v životě přečetla. Dostala jsem ji ve školce a ihned se do ní s vervou pustila. Od té doby čtu pořád. Povídání o pejskovi a kočičce mi otevřelo dveře do světa knih.
A nejlepší je kapitola s názvem Jak pejsek s kočičkou slavili 28. říjen, kterou představitelé komunistického režimu nechali odstranit a v knize se znovu objevila až v roce 1996, tuším. O její existenci jsem ještě nedávno neměla ponětí.
Tahle knížka mne jako dítě těžce mystifikovala a docela zarytě jsem si myslela, že psi a kočky spolu mají mláďata :D Vzpomínám na ni s láskou. Jednou ji přečtu svým dětem.
Stará klasika, pro děti dobré :) pro dospělé už tolik ne... co ale čekat od tohoto typu pohádky jiného?
Nesmrtelná klasika, obzvlášť díky výborným audio nahrávkám od Högera.
Oba Čapkové mají knihy protkány nádhernými slovíčky, i když některé jsou pro děti hůře pochopitelné...
Po svém předchozím komentáři u knížky Ledacos jsem si ovšem vzpomněla na tuhle Josefovu klasiku a najednou si říkám, co se divím, že tam vymýšlel takové úžasné hovadiny, vždyť tady je to taky! Třeba to o tom, jak má pan spisovatel psát, nemůže ho nic napadnout a hrozí mu, že bude proměněn v tvarohový sloup... Jako malá jsem to hrozně prožívala, jako dospělá se děsně bavím.
Nezapomenutelné příběhy o tom, jak pejsek s kočičkou zažívali obyčejné situace neobyčejným způsobem. Pro mne byla opravdu kouzelná ta představa, jak se sušili na šňůře na prádlo a na střídačku se věšeli :o)
Moc hezká knížka pro děti, taková čistá, nevinná.. Ostatně, jak má správná pohádková knížka být..
Klasika nad klasiky... První knížka, co dcerka vydržela poslouchat a nepřerušovat. Mně osobně z dospěláckého pohledu trochu vadil ten zvláštní jazyk a některé povídačky byly prostě trochu uhozené, ale jinak pro ty malé špunty super čtení a notná dávka poučení k tomu :-D Jak jinak dětem nenásilně předat to, aby nejedly věci, které neznají, uklízely si svoje hračky a netahaly zvířátka za ocas a za uši? :-)
Tuto knížky miluju a díky synovi, jsem si ji znovu několikrát přečetla, tak jsem si znovu připomněla dětství a hlavně chvíle u babičky, od které tuto knížku mám :-)
Pro každé dítě i dospělého! Milovala sem jako dítě, miluji i teď. Doporučuji každému znovu přečíst ♥
No musím uznať, že táto rozprávka sa mi veľmi páčila. Vykreslenie ľudského správania do psa a mačky. podnes si spomínam, ako som rozmýšľal, či pes a mačka, by nemala byť tak trochu aj tu naháňačka.
pohádky pro děti zfilmováno zvířátka čeští spisovatelé Josef Čapek autorské ilustrace klasická literaturaČást díla
Jak hráli divadlo a na Mikuláše co bylo
Jak našli panenku, která tence plakala
Jak pejsek s kočičkou slavili 28. říjen
Jak si pejsek roztrhl kaťata
Jak si pejsek s kočičkou dělali k svátku dort
1956 | Povídání o pejskovi a kočičce |
2004 | Ze života hmyzu |
1964 | Stín kapradiny |
1997 | Kulhavý poutník |
1990 | Proč nejsem komunistou |
Nejdříve pověsil Pejsek Kočičku, pak Kočička slezla a pověsila Pejska, a tak tam viseli oba :-D