Povídání o pejskovi a kočičce jak spolu hospodařili a ještě o všelijakých jiných věcech
Josef Čapek
O pejskovi a kočičce série
Jak spolu hospodařili a ještě o všelijakých jiných věcech. Veselá vyprávění o dvou nerozlučných kamarádech, která potěšila již několik generací čtenářů. Povídání o tom, jak pejsek a kočička myli podlahu, jak pekli dort nebo o tom, jak si pejsek roztrhl kalhoty a kočička mu je zašila dešťovkou, si čítávali už prarodiče dnešních dětí. Autorův laskavý humor, kterým si bere na mušku drobné dětské nectnosti, jeho vcítění do dětského myšlení a krásný vroucný jazyk tvoří tuto milou knížku nesmrtelnou.... celý text
Tahle knížka mne jako dítě těžce mystifikovala a docela zarytě jsem si myslela, že psi a kočky spolu mají mláďata :D Vzpomínám na ni s láskou. Jednou ji přečtu svým dětem.
Stará klasika, pro děti dobré :) pro dospělé už tolik ne... co ale čekat od tohoto typu pohádky jiného?
Nesmrtelná klasika, obzvlášť díky výborným audio nahrávkám od Högera.
Oba Čapkové mají knihy protkány nádhernými slovíčky, i když některé jsou pro děti hůře pochopitelné...
Po svém předchozím komentáři u knížky Ledacos jsem si ovšem vzpomněla na tuhle Josefovu klasiku a najednou si říkám, co se divím, že tam vymýšlel takové úžasné hovadiny, vždyť tady je to taky! Třeba to o tom, jak má pan spisovatel psát, nemůže ho nic napadnout a hrozí mu, že bude proměněn v tvarohový sloup... Jako malá jsem to hrozně prožívala, jako dospělá se děsně bavím.
Nezapomenutelné příběhy o tom, jak pejsek s kočičkou zažívali obyčejné situace neobyčejným způsobem. Pro mne byla opravdu kouzelná ta představa, jak se sušili na šňůře na prádlo a na střídačku se věšeli :o)
Moc hezká knížka pro děti, taková čistá, nevinná.. Ostatně, jak má správná pohádková knížka být..
Klasika nad klasiky... První knížka, co dcerka vydržela poslouchat a nepřerušovat. Mně osobně z dospěláckého pohledu trochu vadil ten zvláštní jazyk a některé povídačky byly prostě trochu uhozené, ale jinak pro ty malé špunty super čtení a notná dávka poučení k tomu :-D Jak jinak dětem nenásilně předat to, aby nejedly věci, které neznají, uklízely si svoje hračky a netahaly zvířátka za ocas a za uši? :-)
Tuto knížky miluju a díky synovi, jsem si ji znovu několikrát přečetla, tak jsem si znovu připomněla dětství a hlavně chvíle u babičky, od které tuto knížku mám :-)
Pro každé dítě i dospělého! Milovala sem jako dítě, miluji i teď. Doporučuji každému znovu přečíst ♥
No musím uznať, že táto rozprávka sa mi veľmi páčila. Vykreslenie ľudského správania do psa a mačky. podnes si spomínam, ako som rozmýšľal, či pes a mačka, by nemala byť tak trochu aj tu naháňačka.
Jako malá jsem ji četla nesčíslněkrát, moje děti ji znaly zpaměti, mým vnučkám ji právě teď začínám číst. Naprosto úžasná kniha
Naprosto dokonalá, zábavná a hlavně poučná dětská knížka! Podle mě by o ni žádné dítě nemělo být ochuzeno:)
pohádky pro děti zfilmováno zvířátka autorské ilustrace klasická literatura
Část díla
- Jak hráli divadlo a na Mikuláše co bylo
- Jak našli panenku, která tence plakala
- Jak pejsek s kočičkou slavili 28. říjen
- Jak si pejsek roztrhl kaťata
- Jak si pejsek s kočičkou dělali k svátku dort
1956 | Povídání o pejskovi a kočičce |
2004 | Ze života hmyzu |
1964 | Stín kapradiny |
1997 | Kulhavý poutník |
1990 | Proč nejsem komunistou |
A nejlepší je kapitola s názvem Jak pejsek s kočičkou slavili 28. říjen, kterou představitelé komunistického režimu nechali odstranit a v knize se znovu objevila až v roce 1996, tuším. O její existenci jsem ještě nedávno neměla ponětí.