Obraz Doriana Graye
Oscar Wilde
Krásný mladý šlechtic Dorian Gray se spřátelí s malířem Basilem Hallwardem, který je Dorianovým vzhledem naprosto uchvácen. Začne svého přítele portrétovat, v průběhu této práce ale Dorian Gray podlehne vlivu malířova přítele, lorda Henryho. Ten Dorianovi vnukne myšlenku, že obraz zůstává věčně krásný, zatímco jeho model stárne a chátrá. Dorian proto zatouží, aby místo něho samotného začal stárnout jeho portrét. A tak zatímco si Dorian zachovává stále pohlednou tvář, na jeho obraze se začne podepisovat jak postupující věk, tak každý Dorianův hřích… Román se sice odehrává se v prostředí Londýna viktoriánské doby, svojí kritikou sebestřednosti, samolibosti a lhostejné povrchnosti se ale jistě dotýká i dnešní společnosti.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2022 , 1400Originální název:
The Picture of Dorian Gray, 1891
Bylo by dobře, kdyby lidé nenesli důsledky svých chyb a hříchů? To je otázka, na niž Wilde hledá a nachází odpověď v tomto z nejpůsobivějších románů.
Toto bola proste tak NÁDHERNÁ knižka. Pre mňa rozhodne knižka, ktorú si ešte niekoľko krát prečítať musím, lebo som ju prečítala "jedným dychom" kvôli pútavému deju a nestihla som si natoľko užiť všetky krásne myšlienky, ktoré príbeh obsahuje, nestihla som si vychutnať tie krásne opisy a to ako nádherne je tá kniha napísaná... Och♥
Dokonalost, dokonalost a ještě jednou dokonalost. Nevím, jaké jiné slovo by knížu lépe vystihlo. Strhující a čtivý děj, nečekané zvraty a spousta nádherných myšlenek. Ale hlavně ten konec!!! Dokazuje nám, že každý zemře na následky svých činů. Mnohokrát doporučuji
Dokonalá knížka. Našla jsem v ní víc, než jsem čekala. Seznamování Doriana s Henrym je pro mě nejkrásnější pasáž. Napsáno je toho dost, vyjádřeno ovšem ještě víc.
O filmovém zpracování s Colinem Firthem, které jsem potom shlédla raději nemluvit, protože že by Angličani dokázali takhle zprasit takové dílo, to bych nevěřila.
Při výběru knih ze seznamu povinné četby jsem tuto vynechala … a asi jsem udělala dobře. Nejsem si jistá, že by mě zaujaly filosofické pasáže, asi bych je četla jen z povinnosti. Teď mohu s klidným svědomím (i když co je vlastně svědomí) napsat, že se jednalo vskutku o nadčasové dílo. Některé myšlenky jsem musela přečíst víckrát, aby mi neunikl jejich význam, ale takto stráveného času nelituji. Kniha mi dala hodně námětů k přemýšlení, a když ji přečtu znovu, objeví se další.
Moc pěkná nadčasová kniha, jen některé pasáže jsou trochu zdlouhavější, ale rozhodně stojí za přečtení.
Knihu jsem po mnoha týdnech snahy sehnala v antikvariátu a její zašlý přebal s oprýskaným zlacením, skvěle ladil s dojmem, který ve mně tento ponurý příběh vyvolal. Rozhodně stojí za přečtení, už jen proto, jak mylně a zjednodušeně je často postava a role Doriana Graye interpretována, např. v novodobých filmech.
Tuto knihu jsem si zamilovala už pro její téma, které vždy bude nadčasové a stojí za zamyšlení. Lehce čtivá a chytlavá, až na jednu pasáž, prostě jasná volba , jsem ráda ,že jsem před x lety dala přednost této knize před jinými,rozhodně stojí za přečtení.
Ovšem o filmovém provedení se nedá říct to samé,je škoda ,že z tak úžasného díla dokážou udělat tak děsný film,hold máme každý jiné představy o člověku zkaženém vlivem společnosti
Skvělá kniha od skvělého autora. Knihu jsem četla jedním dechem, a určitě si jí ještě několikrát přečtu. Zajímavý příběh, který jsem si zamilovala..
Konec mě zklamal. Cela kniha je napsaná zdlouhavě a vše je podrobně popisováno a konec na který jsem čekala a zajímalo mě to, tak byl popsaný ani ne na stránce.
Kdybych měla říct kdo byl v knize nejhorší, řekla bych že Lord Hanry, byl otravný a povahově mi nesedl. Zřejmě proto że se s ním autor stotožňoval.
Kniha se mi četla dobře až na některé nudné popisové části o ničem. Super příběh, super konec na zamyšlení.
Tato kniha má velice dobrý příběh. V rychlosti : Dorianův obraz uvadá v kráse a Dorian, i přes všechny svoje hříchy, je krásný. Když potom unikne smrti, rozhodne se žít lepší život a zničí obraz, a tak se zabije.
Kniha obsahuje také dobrý popis myšlenek, které jsou takovou filozofií na zamyšlení. Většinou tady jde o to, jak podle pana Wilda myslela vyšší vrstva. Sama kniha je v podstatě o tom, že krása není všechno.
Lze poznat že sám autor sem dal kus sama sebe (jako malíř Basil). Tato kniha je vlastně sbírka umělcových názorů. Oscar Wilde se toho prostě nebál, a tak jeho román byl mnohokrát odsuzován, ale ted si získal svůj ohlas.
Ještě mě nečeká maturita, tuto knihu jsem si začal číst dobrovolně a nejsem zklamán.Takže až na část, kde autor popisuje Dorianovy koníčky (což mě vážně vůbec nebavilo, proto musím dát 4 hvězdy), je tahle knižka úžasná. Doporučuji všem ! Ale pozor knížka je poněkud náročnější :)
Román jsem četl asi před třemi lety, ovšem ty komentáře zde mě trochu nadzdvihly. Autor se řadí k dekadentním spisovatelům, a tudíž já musím říci, že pan Wilde si dle mého zaslouží metál In memoriam. Už jenom jak pana Henryho Wottona dokázal vypodobnit. Čtenář ho musí zkrátka nenávidět. Opravdu nechutný frivolní cynik. Nebo ten způsob, jak se Dorian Gray "zbaví" Sibyly Vaneové. Pro mě zkrátka jednoznačně pět hvězd!
Jak již zmínili ostatní čtenáři, až na některé poměrně nudné pasáže, které bylo radno přeskočit, mě kniha celkem bavila. Nicméně do čtení jsem se pustila s tím, že ji opravdu CHCI přečíst.
Pokud se zamyslíme nad některými výroky a umíme hledat mezi řádky, můžeme se v této knize dopátrat i zajímavých myšlenek a názorů. Filozofii v díle najdeme od začátku po konec. Avšak ne všechny informace pro mě byly dokonale srozumitelné.
Malinko těžší čtení už podle očekávání. Trochu to připomíná takovou tu klasickou povinnou školní četbu, proto do toho člověk musí jít zcela dobrovolně s tím, že si ji chce užít a ne s donucením, protože v tom případě chápu, že se člověku snadno zprotiví.
Lehce manipulovatelný, sebestředný, snobský narcis Dorian a cynický Henry s kupou intelektuálních řečí se mi protivili už od začátku, Basil byl sympaťák. Myslím si, že se jedná o dobře zvládnutý psychologický román, mně se líbil, až na tu dlouhou část popisu Dorianových krámů, kamínků, látek a jejich historické souvislosti. Konec byl předvídatelný, ale patřil tam, bez něho by to nebylo ono. Jsem ráda, že to nebylo zanecháno otevřené nebo zakončeno nějakou nevysvětlenou záhadou.
Anglie Londýn 19. století zfilmováno anglická literatura irská literatura rozhlasové zpracování gotické romány nesmrtelnost viktoriánská fantastika
1999 | Obraz Doriana Graye |
2005 | Jak je důležité míti Filipa |
1999 | Lady Fuckingham |
2004 | Strašidlo cantervillské |
1992 | Lady Fuckingham / La Rose d'Amour |
Užila jsem si to. Výborné dialogy, skvělý styl... prostě Wilde. Další z knih ve kterých jsem měla sto chutí si podtrhávat.