Obrázky z českých dějin a pověstí
Zdeněk Adla , Jiří Černý , Pavel Zátka
Základní kámen mých (tuzemských) dějepisných znalostí. Neuvěřitelné, jak rychle a snadno tato kniha obohatí povědomí o našich dějinách už u nejmenších dětí. Fungovalo to u mě a stejné je to i u mých dětí.
Pěkně zpracované dějiny českých zemí, jediné, co mi vadilo, bylo vyzdvihování socialistických názorů (dějiny dělnictva)... Ale to je u knih z této doby asi obvyklé... :-)
Koukám, že nejsem jediný, v kom tahle kniha probudila celoživotní zájem o historii. Když se dnes do ní podívám, tak jsem schopen jí odpustit veškerou naivitu a uměleckou licenci, protože je tak kouzelná.
Super knížka. Četl jsem ji jako malý kluk pořád dokola. Velmi humorně, čtivě až chytlavě popsané české dějiny. Tohle musí bavit i děti, které jinak nemůžou dějepis ani cítit...
Překrásná knížka. Je jak pro mladé, tak pro starší čtenáře, kteří se nemusí ani o českou historii zajímat, protože je to vtáhne do děje. Dřív mi ji předčítala máma :D, dodneška se mi moc líbí a ráda se k ní znova vracím. :3
"A stejně jsi liška ryšavá," dí spoutaný Jan Roháč zuřícímu Zikmundovi s nezapomenutelným výrazem komiksové postavičky. A mnohé další frky. Náramná švanda. Kdo tohle nezná, neví, co je to dějepis. A hlavně: neví ani, jak tenkrát Rakousko rozbořeno *nebylo* :-)
Ležel jsem v ní celé dny a pročítal ji stále dokola. Dodnes si vybavím spoustu příběhů, hlášek i konkrétních ilustrací.
Tato kniha je velice poučná, zajímavá a užitečná z hlediska dĕjepisu.
V knize jsou převyprávĕny české povesti a dĕjiny způsobem komiksu.
Příbĕhy jsou sežazeny od nejstarších (O praotci Čechovi, O Krokovi, O Libuši) přes dobu středovĕku (Přemyslovci, Karel IV.)
až po rok 1918 (vznik Československé republiky).
Nĕkteré příbĕhy jsou o událostech (bitva na Bílé hoře), nĕkteré o panovcích (Rudolf II., Jiří z Podĕbrad) a nĕkteré o významných
osobnostech (Prokop Diviš, Bedřich Smetana, Božena Nĕmcová).
Nĕkteré příbĕhy jsem znal a nĕkteré ne. Proto jsem si přečetl všechny, abych se naučil ty, které jsem neznal a abych si lépe zapamatoval ty, které už jsem znal.
Knihu mohu doporučit jako vhodnou příručku na dĕjepis. Je to také zábavné.
Také si ji ze svého dětství pamatuji. S bráchou jsme si v ní pořád listovali a četli. Skoro jsem na tu knihu zapomněla. Asi si pro ni zajdu k rodičům...někde tam určitě bude :-)
Jako malá jsem tuto knihu milovala. A to tak, že když jsem ji loni na jednom blešáku zahlédla, musela jsem si ji pořídit - tak nějak z nostalgie :-)
Četla jsem to jako malá a je to fajn pro děti, které ještě nejsou dost velké na to, aby četly Staré pověsti české od Jiráska.
Zábavnější forma čtení českých pověstí. Vždy jsem oceňovala vtipnost, kterou mi knížka nabízí.
Tuhle knihu jsem měla v dětství moc ráda, určitě bych ji doporučila dále - nenásilnou formou pěkný přehled pověstí
Nekupujte knihu dětem, pokud nechcete, aby z nich vyrostli historici - v tomto smyslu je to nebezpečná zbraň - zcela jedinečná a nezapomenutelná.
mýty a legendy pro děti pro ženy pověsti komiksy pro děti pro mládež české pověsti dějiny pro děti a mládež
Hezky zpracovaná kniha, jak pro děti, tak pro dospělé.