Obuvníkova žena
Adriana Trigiani
Příběh dvou lidí, kteří si byli od první chvíle souzeni, začíná krátce po roce 1900 v italské Lombardii. Malý Ciro prakticky osiřel poté, co mu důlní neštěstí vzalo otce, matka se duševně zhroutila a spolu s bratrem Eduardem jej ponechala v péči řádových sester. Enza naopak žije uprostřed početné rodiny. Jejich cesty se krátce, ale osudově protnou nad hrobem Enziny sestřičky Stelly: zralejší Enza ihned tuší, že poznala toho pravého, a i lehkovážnější Ciro má od té chvíle Enzu zapsánu hluboko v srdci. Shodou nečekaných zvratů se ale jejich vztah rozvine až po mnoha letech a na druhé straně zeměkoule – znovu se potkávají až v New Yorku, kde se Ciro učí obuvníkem, a Enza se uchytí jako kostýmní švadlena v Metropolitní opeře... Opojné, pestré a romantické vyprávění je prodchnuto vším, co činí Itálii Itálií a co si utečenci z vlasti brali s sebou i do Nového světa: prostým labužnictvím i upřímnou zbožností, lehkovážným přátelstvím i hloubkou citu, řemeslnou dovedností i rodinnou láskou.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2014 , Ikar (ČR)Originální název:
The Shoemaker´s Wife, 2012
Tahle knížka mě naprosto dostala, už po pár stránkách jsem věděla, že jí musím mít v knihovně. Neobyčejně obyčejný příběh dvou lidí, kterým se navzájem proplétal život už od dětství. Doporučuju
Jedinečný příběh lásky dvou mladých lidí...příběh, který musí zasáhnout každého čtenáře :)
Nádherný příběh dvou mladých lidí, kteří si jsou souzeni. Jejich životní cesty se několikrát protnou, až se nakonec spojí v jednu.
Krásné čtení pro podzimní večery. Dojemný příběh dvou lidí, kteří si jsou souzeni mi zkrátka učaroval.
Tak tohle byla kniha přesně pro mě. Takové laskavé a vřelé pohlazení na duši. Doslova jsem hltala každou stránku, chvílemi se ocitla v kraji věčně zasněžených vrcholků Alp, jindy zase na Manhattanu počátku 20. století nebo v severní Minessotě před 2. světovou válkou, prožívala životní příběh Enzy a Cira a přála si, aby kniha nikdy neskončila.
Vyprávění plyne příjemně a nenásilně, je plné lásky a úcty k rodině, síly přátelství, životního odhodlání a touhy naplnit své sny. A přesvědčení, že nás rodný kraj utváří po celý náš život a že si ho neseme sebou, ať už jdeme kamkoliv.
Obuvníkova žena si mě získala bez výhrad a určitě se k ní jednou ráda vrátím.
Já se na rozdíl od Morsie Obuvníkovy ženy nebál. Tyhle dlouhé romány, které se táhnou přes dlouhá desetiletí, mám moc rád (Poslední kabriolet, Jih proti severu...).
Prostředí Manhattanu z počátku 20. století se mi hrozně líbilo. Ciro a Enza jsou jako dvě tkaničky, které na botě vycházejí ze stejného bodu, ale často se kříží a zase rozcházejí, než konečně utvoří pevný uzel. Řekl bych, že se to víc bude líbit ženám, přeci jenom to je dost romantické, ale i já si tam našel svoje. Je to příběh o tom, že píle se vyplácí a sny se plní, když se člověk hodně snaží.
Jak jsem se zprvu Obuvníkovy ženy zděsila, tak hned potom, co jsem se začetla, jsem byla víc než příjemně potěšená a hlavně překvapená.
Totiž nejsem zrovna největší fanynkou historických románů, proto když mi tahle kniha přistála na nočním stolku, tak jsem měla obavy. Marné!
Obuvníkova žena je naprosto úžasná, a i když je to trochu rozsáhlejší dílo – těch stran je vážně hodně – tak mi to ani trochu nevadilo. Užívala jsem si každou stránku, každé slovo a sama nad sebou se víc a víc podivovala. Na nějaký čas jsem se totiž ocitla v bezčasí a vychutnávala si tu dávnou dobu, kde bych na chvíli chtěla žít.
Co naplat, zkrátka se nevyplácí soudit knihu jenom podle žánru. Tahle ta staromódní pohádka s rozmanitými vůněmi mi zpříjemnila tři odpoledne a ukázala mi, že to nejdůležitější v životě je láska.
20. století Amerika Itálie opery a operety přistěhovalci, imigranti společenské romány ságy
2014 | Obuvníkova žena |
2014 | Podezřelý / Andělské boty / Zmizení / Nečekaný výhled |
2023 | Zmarené dobro |
Krásný příběh a všechno podstatné tady moc hezky napsali jiní, tak bych se jenom opakovala. Už jsem napsala Ježíškovi...:-)