Ocelové žezlo
Juraj Červenák
Bohatýr (Wales, trilogie) série
1. díl >
Ocelové žezlo, první díl série Bohatýr, představí knížete Svjatoslava. Ten chce silou sjednotit kmeny v mocnářství, kterému bude vládnout. Co na to Ilja z kmene Muromců? Ocelové žezlo je prvním dílem série Bohatýr, ve které Juraj Červenák, inspirován slovanskými mýty, spojil ruské byliny s historií válečných tažení kyjevského knížete Svjatoslava. Vytvořil dílo, které zaujme jak příznivce fantasy, tak milovníky historicko-dobrodružných příběhů. V prvním díle, zasazeném do roku 965, se Svjatoslav ujímá vlády nad Kyjevem a Novgorodem. Vládnout nechce z pohodlného trůnu, ale z první linie válečného tažení. Sjednocením kmenů chce vytvořit největší mocnářství široko daleko. Jedním z kmenů jsou Muromci, kteří jednoho ze svých soukmenovců zakleli a odvrhli. Mezitím ve vesnici Karačarovo na území kmene Muromců žije mladík jménem Ilja, odvrhnutý vlastním rodem, slabý, neduživý, napůl chrom. Jednoho dne potká tři žebráky, kteří se nad ním slitují a sejmou z něj kletbu. Ilja se vydává na cestu za pomstou a jeho osud se brzy protne s osudem Svjatoslavovým.... celý text
Romány Literatura slovenská Fantasy
Vydáno: 2023 , TympanumOriginální název:
Oceľové žezlo, 2006
Interpreti: Jiří Schwarz
A tak to mě zase ty "usekané hlavy, krev a vnitřnosti" nevadily :) Každý má tu hranici nastavenou jinak. Každopádně se jedná o zajímavý a hodně čtivý kousek.
Vcelku zajímavá akční záležitost. Jen mi trochu nesedla jazyková nesourodost. Vedle až poetických proslovů, které mají zřejmě odkazovat na staré balady, působí všechny ty nadávky dost nepatřičně.
Akční fantasy příběh z dávných věků. Čte se jedním dechem. Jen by tam nemuselo lítat tolik hlav, údů a vnitřností a mozků.
2013 | Mŕtvy na Pekelnom vrchu |
2009 | Strážcové Varadínu |
2006 | Ocelové žezlo |
2015 | Ohnivé znamenie |
2017 | Vlk a dýka |
Nejedná se o nikterak intelektuální četbu, nicméně děj velmi příjemně ubíhá, s každým litrem krve zrychluje a s každou useknutou nebo na kopí nabodnutou hlavou nabírá na obrátkách. Bezesporu velmi dobré a hlavně zábavné čtení, pro milovníky žánru.