Odhalená tvář
Sidney Sheldon
Hrdinou románu je Judd Stevens, známý psychoanalytik s úspěšnou soukromou praxí, jehož pacient je těsně před vánočnímí svátky zavražděn. Judd brzy z jednání policejních orgánů vycítí, že i on se náhle ocitl v kruhu podezřelých. Než se mu podaří toto nedorozumění vysvětlit, dojde k další brutální vraždě: tentokrát se obětí stane Juddova recepční a Judd začíná tušit, že se s ním někdo snaží manipulovat a chce ho označit za pachatele těchto zločinů. Spojí se proto se svérázným soukromým detektivem a pokouší se společně s ním rozplést tento složitý případ.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2001 , AlpressOriginální název:
The Naked Face, 1970
![Petr874 Petr874](https://www.databazeknih.cz/img/users/39_/397963/m_petr874-663631bb603b7.jpg?v=1714827707)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Dobře napsaná, svižná, oddechová detektivka. Až takový posun v ději jsem fakt nečekal. Jediná škoda na kráse je, že konec mohl mít ještě pár těch stránek navíc.
![Lumír23 Lumír23](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Taková poctivá, napínavá, jednohubka, starý styl, kdy se jde na věc, vyšetří se, konec.
![Han-nah Han-nah](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Psychoanalytik je obviněn z vraždy svého pacienta a sekretářky. Kde je však pravda, Zjišťuje, že on měl být oběť.
Název knihy je podle toho, že každý člověk nosí nějakou masku.
V knize popisuje své vlastní vyšetřování, které je propojováno popisem práce doktora, jeho pacientů , jejich psychických poruch, které mají vliv na jejich život a práci. Ale i on pochopil, že se může ve své analýze a i v lidech velice zmýlit.
![jaroiva jaroiva](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/146673/m_jaroiva-8Oe.jpg?v=1540821003)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Začátek a prostředek se mi líbil, ale ke konci to sláblo.
A závěr mě už nebavil.
EDIT - je červen 2020 a už vůbec nevím, o čem to bylo... bylo zbytečné to číst
![PetK PetK](https://www.databazeknih.cz/img/users/99_/99931/m_99931-pkM.jpg?v=1459855077)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Mno. Tohle bylo takové retro na druhou. Jednak audio zpracování někdy snad z 80. nebo začátku 90. let, kdy pán je asi profík, ale ta přehnaná dikce mi dost lezla na nervy. A za druhé - ze které doby to je, že ještě věřili na léčbu homosexuality? Jasně, taková doba byla, ale připadalo mi to strašně naivní - a taky vlastně nuda. Doposlouchala jsem to, abych zase neodložila další knížku, a protože to nebylo zas tak dlouhé. Ale spíš zklamání.
![Simi Simi](https://www.databazeknih.cz/img/users/77_/7786/7786.jpg?v=1381127934)
Pro mne velké zklamání. Sheldon napsal pár moc povedených románů, ale tenhle si mezi ně nezařadím. Asi od 25% jsem čekala, že na další stránce se hlavní hrdina probudí z děsně blbého snu a dobrá detektivka začne. Bohužel. Nechci prozrazovat děj, ale jestli uvažuje nejlepší psychoanalitik v USA tak nelogicky, paranoidně, důvěřivě jako dítě a neanalyticky jako hlavní hrdina, tak je mi líto pacientů.
![markyticka markyticka](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/105241/m_markyticka-JCU.jpg?v=1540824147)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Docela dobrý detektivní příběh, i když s docela čitelnou zápletkou. Sheldon napsal i o dost lepší knihy, přesto nelituji toho, že jsem si tuto knihu přečetla.
![mirka71 mirka71](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/125422/m_125422-xn4.jpg?v=1459855109)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Taková průměrná detektivka, dost předvídatelný děj, nenadchla, ale přečíst se dala. Nenáročné čtení.
2011 | ![]() |
1998 | ![]() |
2002 | ![]() |
2013 | ![]() |
1995 | ![]() |
Doktor se docela zapotil.
Když chce někdo zabít psychiatra, může to mít hromadu důvodů.
Na knize je vidět doba vzniku (pacient homosexuál a jak černá prostitutka ke štěstí přišla).
Myslím, že i když se tehdy snažili o opak, před padesáti lety byli lidé otevřenější než dnes.