Eldest
Christopher Paolini
Odkaz Dračích jezdců / Odkaz Dračích jazdcov série
Druhá kniha trilogie Odkaz Dračích jezdců. Šíří se temnota, přichází beznaděj, vládne zlo ... Pokračování fantasy bestselleru Eragon z pera Christophera Paoliniho opět dobývá svět! Eragon cestuje se Safirou do elfského města Ellesméry, aby podstoupil výcvik v kouzlení a boji, životně důležitých dovednostech Dračího jezdce. Ztrácí jistotu, neví komu může věřit a osud království, v němž temná ruka krále rdousí veškerý vzdor, leží i nadále právě v jeho rukou...... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2009 , Fragment (ČR)Originální název:
Eldest, 2005
Objektivně nejhorší díl celé série, ale to neznamená, že je špatný. Laťka minulého dílu byla nastavena vysoko, tento díl je méně "dějový", není tam tolik akce, ale je pro celkový kontext díla stejně důležitá. Elfové jsou popsání velice zajímavě, dozvídáme se daleko více o Eragonovi i o Arye. Celkově se to ale chvíle až zbytečně táhne a jak píšu, v porovnání s ostatními díly jsem si to prostě tolik neužil. I tak ale příjemné čtení.
Za mě nejslabší kniha z celé série. Ale vyloženě špatné to není, spíše odpočinkové čtení.
Pokračování jsem si přečetl až po dlouhých letech od prvního dílu. Zestárl jsem, tak už mě příběh, styl psaní tolik nechytil. Ještě mi přišel nevybroušený, místy zdlouhavý.
Děj se ubírá předvídatelným směrem, občas pasáže, které mě nebavily (výcvik).
Konec se povedl, plný akce a "překvapivého" rozuzlení.
Zajímavé, jak se celá vesnice podvolí vedení mladého kluka :-)
Příběh Safiry a Eragona pokračuje a vyvíjí se.
Některé pasáže mi připadaly zbytečně zdlouhavé a větších akcí jsem se dočkala až na konci knihy. Přesto je to pěkné a pohodové čtení.
(SPOILER)
Druhý díl se mi líbil více, než ten první. Může to být ovšem i tím, že je to určitě už více než 10 let, co jsem četla Eragona, a moje nároky na knížky se od té doby přeci jen trochu změnily.
Eldest neobsahuje příliš akce, je spíše popisný, seznamující s jednotlivými rasami a jejich kulturou, zvyky, tradicemi. Eragon se věnuje výcviku. Závěr knihy přinese překvapující odhalení.
Tak uvidím, kdy se pustím do dalšího dílu, snad to nebude zase za další dekádu :D
Valná část knihy se točila kolem Eragonova výcviku, jako rozumím tomu ale přišlo mi to hrozně zdlouhavý. Závěr to trochu vylepšil a Eragonovo pouto s Murtaghem bylo překvapivé ale dávalo smysl. Přesto mi části s Roranem přišly lepší.
(SPOILER)
Takhle mám ji radši než první knihu, i když jsem si 1/3 knihy říkala Ne! oni už se někam táhnou!
Z toho pohledu mám radši Roranovu větev příběhu. Sama pro sebe jsem se usmála nás Saturninovskym dilema STĚZEN/STOŽÁR.
Mortagh byl a stále je mou oblíbenou postavou a jsem ráda, že prvotní odhad o vztahu s Eragonem se potvrdil.
Nejlepší knihy, jaké jsem kdy četl. Dokonale propracovaný masivní příběh s vlastnoručně vytvořenými jazyky.
No, je to dlouhé. Stejně jako u prvního dílu z toho nejsem odvařený. Před cca dvaceti lety jsem na tuhle sérii chodil koukat do knihkupectví, ale bylo na na mě moc tlusté. Asi jsem to měl tehdy zkusit přečíst.
Čtu celou sérii opakovaně a ani už neumím přesně říct, kde končí a začíná jiný díl, knihy na sebe perfektně a hladce navazují, není to těžkopádné, šroubované. Líbí se mi, jak jsou popsána kouzla. Kde se berou, jak fungují, jak účinkují. Miluju řeč, tedy spíš jazyk, to, jak lze studovat jeho stavbu, vývoj a proměny a opravdu mě okouzlilo, že v tomto příběhu se jeho prostřednictvím čaruje, že slova mají moc a označují podstatu. To je vskutku magické.
Úžasné pokračování. Jen mě občas jisté pasáže přišli v této knize zdlouhavé - takové na mě moc filozofování. Avšak na kráse světa dračích jezdců to neubralo.
Opět (už ani nevím po kolikáté) jsem se ponořil do příběhu Eragona a Safiry. Tentokrát jako audiokniha od Martina Stránského. A je to bomba. Na opilého Orika budu vzpomínat dlouho. :D
Vzhledem k tomu, že velká část děje se odehrávala na území elfů (a já jsem si elfy v Paoliniho podání fakt oblíbil), tak za mě nejlepší díl ze série...ale toho Rorana tam rozepisovat nemusel.
Opět úžasný příběh plný zvratů i s náznakem romantické linky u Eragona. Hodně z překvapivých rozuzlení mi doslova vzalo dech. Jen pasáže z Roranem a jeho častí příběhu mě trochu nudily. To je důvod nižšího hodnocení.
Druhá kniha série "Odkaz Dračích Jazdcov" je vo veľa ohľadoch lepšia ako prvá časť. Je vidno ako skúsenosti, ktoré naberá počas života sám autor sa vtláčajú do stránok knihy. Aj z Eragona sa stáva muž. Ide o výpravné fantasy so všetkým čo k tomu patrí. Finálne odhalenia prinesú zimomriavky a milovníkov fantastiky dovedú do vytrženia. Odporúčam všetkým desiatimi. 90%
Obľúbená postava: Oromis
draci elfové kouzla trpaslíci americká literatura pro dospívající mládež (young adult)
2004 | Eragon |
2012 | Inheritance |
2006 | Eldest |
2020 | Spát v moři hvězd. Kniha I. |
2009 | Brisingr |
Vzhledem k tomu že u některých knih existuje zkrácená verze. Tak u této knihy bych opravdu doporučoval aby vznikla. Příběh Ronana je velice zajímavý a poutavý a táhne celou knihu. Příběh hlavní postavy z předešlého dílu je dlouhý nezajímavý a jediné co mu dodává šmrnc je přátelský trpaslík který ho doprovází. Na neštěstí je sním scén jen poskromnu a tak sledujeme historii elfů draků výcvik fyzický i psychický a to celé jen pro to aby na konci na pár stránkách bojoval. To opravdu není můj šálek kávy. Roranovo pohled 5 hvězd a Eragonovo 1 hvězda průměr je tedy jasný a to je i mé hodnocení celé této knihy.